|
|
 |
Oyaların gizli dili
Bolu'nun Mudurnu ilçesinde işlenen iğne oyalarının her biri ayrı anlam taşıyor. Örneğin biber oyası 'geçimsizlik yapar' diye çeyize konulmuyor.
BOLU- Bolu'nun Mudurnu ilçesinde genç kızların hazırladığı iğne oyalarının her biri ayrı anlam taşıyor. El emeği, göz nuru ile hazırlanan birbirinden ilginç iğne oyaları, Mudurnu semt pazarlarında müşteri bekliyor.
İğne oyası yapıp evine ek gelir sağlamak için satan Tazvir Yazgan (55), oyaların birbirinden ilginç anlamları, her birinin bir dili olduğunu söylüyor. Mudurnu'da kayınvalidelerin gelinlerinin çeyizini hazırlarken, iğne oyası seçimine özen gösterdiklerini anlatan Yazgan, şunları anlatıyor: "Gelinim anlayışlı olsun, diyen kaynanalar çeyize üzüm oyası koyar, 'geçimsizlik olur' inancıyla biber oyası konmaz. Oya yapmaya salı günü başlanmaz."
İngiltere'ye ve ABD'ye oya...
Yazgan, oyaların ipek iplikten genellikle ipek veya krep kumaşa dikildiğini belirterek, "En yaygın oya örnekleri, hercai, biber, limon, papatya, kınalı, parmak yıldız ve küpe çiçeği" diyor.
Yazgan, 35 yıldır iğne oyası yaptığını, yakınları aracılığıyla ABD ve İngiltere'ye de çok sayıda oya gönderdiğini belirtiyor. Tasvir Yazgan, oyaları 4-10 milyon lira arasında sattığını, özel siparişle ancak 1 ayda tamamlanan oyaların fiyatının biraz daha yüksek olduğunu söylüyor. Yazgan, "Sipariş oyalar çok zor işleniyor. Bir ayda ancak bitirebiliyorum. Oyaların ismi, doğa çağrışımı yaptıran kelimelerden seçiliyor" diye konuşuyor.
|
 |
|