YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Danışıklı dövüş ihalesi

POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin satışına ilişkin ihalede beklenen oldu. Ankara Kulisleri'nde, ihaleyi Doğan Holding-İş Bankası ortaklığının kazanacağı ifade ediliyordu.

ANKARA-57. hükümetin, "prestij özelleştirmesi" olarak nitelendirilen POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin satışına ilişkin ihalede beklenen oldu. Dört teklifin yarıştığı ihaleden, 1 milyar 260 milyon dolar ile Türkiye İş Bankası-Doğan Holding Korsorsiyumu galip ayrılırken, ihale önceside yapılan tahminlerin tamamı doğru çıktı. İhalenin başından itibaren, İş Bankası-Doğan Holding Grubu, ihaledeki rahat tavırları ile ihalenin sonucunu adeta işaret ederken, Ankara Kulisleri'nde ihaleye giren Koç Holding ile GSM ihalesine hazırlanan Sabancı Holding'e 3 ve 4. cep tefonu ihalesi sözü verildiği iddia ediliyor.

IMF'ye üç yılda toplam 17.6 milyar dolarlık özelleştirme yapma sözü veren hükümet, özelleştirmelere daha yolun başında gölge düşürdü. Dün Ankara'da yapılan POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin satışına ilişkin ihaleden bir kaç gün önce, Ankara kulislerinde ihaleyi Türkiye İş Bankası-Doğan Holding'in kazanacağı konuşulmaya başlanmıştı. Yine kulislerde, POAŞ ihalesine katılan diğer medya patronlarına ve Koç Holding'e de başka ihale sözleri verildiği iddia edildi.

GSM sözü verildi mi?

Ankara kulislerinde, POAŞ ihalesinin favori isimlerinden biri olan Koç Holding'e, hükümetin 3. ve 4. GSM ihaleleri için söz verdiği konuşulmaya başlandı bile. İddiaya göre, Koç Grubu'nun POAŞ ihalesinden çekilmesi karşılığında, Ulaştırma Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarılan cep telefonlardan birisi verilecekti. Ve, Koç Holding'in POAŞ ihalesinden bir gün önce Ankara'da bir basın toplantısı düzenleyerek GSM ihalelerine talip olduğunu açıklaması da, iddiaların doğrulanması olarak nitelendirildi. Yine POAŞ ihalesine katılan diğer Holdinglere de, başka ihaleler için söz verildiği iddia edildi. Öte yandan, 55. hükümetin 1998 yılında yaptığı POAŞ ihalesinde ise, POAŞ'ın yüzde 51'lik yine Türkiye İş Bankası'nın başını çektiği Bayındır Holding, Park Holding ve PÜİS Korsorsiyumu 1 milyar 160 milyon dolarlık bedel ile verilmeye çalışılmış, ancak ihale iptal edimek zorunda kalınmıştı. İhalede, dönemin hükümeti hisselerin tabana yayılacağını öne sürerek ihalede üçüncü gelen gruba vermişti. Bu ihalede ise, Türkiye İş Bankası-Doğan Holding'e 1 milyar 260 milyon dolara verildi.

Yine ihaleden önce, hükümetin, teklif sahiplerine en az 100 milyon dolar fark olmasını istediği iddia edildi. Ve, POAŞ ihalesindeki rakamın buna göre belirlendiği ifade edildi.

İhaleler paylaşıldı

Piyasalarda konuşulan yeni paylaşılacak ihaleler ise şöyle: 3. ve 4. GSMH ihaleleri: Koç ve Sabancı Holding'in isimleri geçiyor.

Telekom: Koç ve Sabancı Holding'in adı geçiyor.
8 Banka: Mevduat Sigorta Fonu kapsamındaki 8 bankanın özelleştirmesi kapsamında ise, yine ihaleye katılan grupların isimleri geçiyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Meral tartaklandı
POAŞ ihalesi sırasında, işçilerin ihaleye girişine izin verilmeyince kargaşa yaşandı. Türk-İş Başkanı Bayram Meral polis tarafından tartaklandı.
Borsada POAŞ hüsranı
Piyasanın beklentilerinin çok altında gerçekleşen ihale rakamı, kamu hisselerinde satışları getirdi. 1. seansta Doğan Holding, İş Bankası-C, Koç Holding en yoğun işlem gören hisseler oldu.
'Bu ihalenin karşılığı tröstleşmedir'
MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu, Petrol Ofisi`nin yüzde 51 hissesinin özelleştirme ihalesiyle ilgili olarak, ``Bu özelleştirmenin karşılığı tröstleşmektir`` dedi. Bayramoğlu, ihale sonucunu değerlendirirken, özelleştirmeyi savunan bir dernek olmalarına rağmen, bu ihalenin baştan yapılmaması gereken bir ihale olduğu görüşünü taşıdıklarını söyledi. Bayramoğlu ihaleye katılan konsorsiyumlarda medyanın açık şekilde öne çıkmasına ve devletin içinde bulunduğu bankaların işin içine girmesine sıcak bakmadıklarını ve ihalenin Danıştay'dan geri döneceğine inandıklarını söyledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...