YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Kültür

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama


Hep aynı tarafgir nakarat

Kültür Bakanlığı'nın her dönem sorun olan kitap alımları, Anasol-M hükümeti döneminde de tarafgirlik suçlamasından kurtulamıyor. Yayıncılar yine şikayetçi.

İSTANBUL- Kültür Bakanlığı'nın kitap alımlarında çifte standart uyguladığı iddia edildi. Timaş Yayınları Genel Müdürü Osman Okçu, bakanlığın çifte standartlı tutumunun yıllardır değişmediğini söyledi. Avrupa ülkelerinde, yetkili kurumların kitap alımıyla kütüphanelere destek verdiğini vurgulayan Okçu, bu durumun Türkiye'de ise döneme göre değiştiğini söyledi. Okçu, Kültür Bakanlığı'nın geçmiş yıllardaki kitap alımlarında hangi ölçüde hareket ettiğinin anlaşılamadığını, bu alışverişlerin ideolojik yöne göre yoğunlaştığını, sözkonusu durumun halen de düzelmediğini söyledi. Okçu, "Fikri Sağlar döneminde partizanca yapılan kitap alımlarında bazı sol yayınevlerinin satmaları mümkün olmayan siyasi kitapları bile satın alınarak bu yayınevleri kalkındırılmıştır" diye konuştu. Namık Kemal Zeybek döneminde her kesim için olumlu çabaların görüldüğünü söyleyen Okçu, FP'li İsmail Kahraman'ın Refahyol dönemindeki çabalarının ise yetersiz kaldığı görüşünü savundu. Son üç yıla kadar bu konuda bir gelişmeye rastlamadıklarını ifade eden Okçu, her yayınevinin alınabilecek ve insanların faydasına sunulabilecek kitaplarının olduğunu söyledi.

'Bakanlık ile alışveriş kârlı değil'

İz Yayıncılık Genel Yayın Yönetmeni Hamdi Akyol da, yaygın kanının aksine Kültür Bakanlığı ile alışveriş yapmanın fazla avantajlı olmadığını söyledi. Okul ve kütüphanelere satılması için Kültür Bakanlığı ile irtibata geçen yayınevlerinin her türlü masrafı da göğüsleyeceklerine dikkat çeken Akyol, "Bakanlığın bir kitap alması kadar eziyet verici bir şey olamaz" diye konuştu. Akyol, yayınevleri arasında ayrım yapılmasın hemen her dönemin sorunu olduğunu ifade ederek, bunun önlenmesi için alımın tamamen kaldırılmasını, bunun yerine objektif kriterlere bağıl destek politikalarının geleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

'Ne İsa'ya ne Musa'ya yaranamıyoruz'

Ötüken Yayınları Genel Yayın Müdürü Erol Kılınç da, bakanlığın kitap alımlarında ideolojik ayrım yaptığını söyledi. Kılınç, özellikle Fikri Sağlar'ın bakanlığı döneminde yayınevlerine ambargo konulduğunu kaydetti. Kültür Bakanlığı'nın Türk Dünyası Edebiyatı üzerine yaptıkları çalışmaları bile değerlendirmeye almadığını kaydeden Erol Kılınç, Türkiye Türkçesiyle hazırlanan bu kitapların ticari amaç taşımadığını da söyledi. Kılınç, "Biz böyle eserlere talep oluşturamazken, sol yayınevlerinin depolarında kalan, satılmayan kitaplar ise bakanlık desteğiyle üstelik fahiş fiyatlara alınıyor" dedi.

Ümmühan ATAK


Kağıda basmak için tıklayın.

KÜLTÜREL HAZIMSIZLIK
Pir Sultan Abdal 28 Şubatçı değildi
Eski edebiyat konuşuldu
İÜ Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümün düzenlediği "Eski Türk Edebiyatının Meseleleri" isimli panel İÜ Edebiyat Fakültesi Genel Kurul Odası'nda gerçekleştirildi. Panelde Prof. Necat Birinci açış konuşmasında, yeni edebiyatımızın anlaşılmasının ancak eski edebiyatımızın anlaşılmasıyla mümkün olabileceğini söyledi. Oturum başkanı Prof. Yavuz, eski edebiyatın tanımını üzerindeki sorunları dile getirerek Türk edebiyatının yeniden devirlere ayrılması gerektiğini söyledi. İkinci panelist Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, asıl sorunun edebiyatın isimlendirilmesinden çok ona yaklaşımla ile ilgili olduğunu, özellikle mazmunların sadece benzerlik kısmının üzerinde durulduğunu, mana ve maksadının üzerinde hiç düşünülmediğini söyledi. Üçüncü panelist Doç. Dr. Yekta Saraç, ilk iki konuşmacıya göre daha teorik olan "bir şiirin bir başka şiire kaynaklık etmesi" meselesini anlattı. Son panelist Doç. Dr. Azmi Bilgin tekke, halk ve divan şairlerin aynı toplumunda ve aynı kültür ikliminde yaşadıklarını söyleyerek bunun doğal sonucu olarak eserleri arasında benzerlik olabileceğini söyledi. l İsmail Güle

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...