YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


UMUDU KALMADI

Anayasa değişiklik tekliflerinin oylama şekli tartışma konusu oldu. Ortaklar 69, 86 ve 101'inci maddeler için ayrı ayrı teklif verdi. Cumhurbaşkanı Demirel'in Köşk'e yeniden seçilmesinin neredeyse imkansız hale geldiği belirtiliyor

ANKARA- Parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa'nın 69., milletvekili özlük haklarını düzenleyen 86. ve Cumhurbaşkanı'nın görev süresini belirleyen 101'inci maddelerinin Meclis'te hangi yöntemle oylanacağı sorunu hükümet ortakları arasında krize neden oldu. Daha önce değişiklik tekliflerinin tek tek oylanmasını savunan ANAP, şimdi üç teklifin ayrı ayrı oylandıktan sonra tümünün yeniden oylanması gerektiğinde ısrar ediyor. Bu arada, ANAP'ın, Anayasa değişikliği konusundakı tutumu Cumhurbaşkanı Demirel'in görev süresinin uzatılmasına ilişkin maddeyi de tehlikeye soktu. Siyasi kulislerde, Cumhurbaşkanı Demirel'in de ikinci kez seçilmekten artık umudu kesmeye başladığı konuşuluyor.

ANAP, oylama şeklinin Anayasa ve İçtüzük'te açıkca belirtilmediğini ve bu nedenle 1995 yılında gerçekleşen Anayasa değişikliğindeki oylama usulünün emsal kabul edilmesi gerektiğini savunuyor. ANAP Grup Başkanvekili Murat Başesgioğlu, "Anayasa ve İçtüzük'te açık bir hüküm yok. Ancak 1995'teki uygulama teamül haline geldi. Biz de bu değişikliklerde teamüle uyulmasını söylüyoruz. Ancak Genel Kurul, alacağı bir kararla farklı bir oylama şekli ihdas edebilir" dedi.

DSP ve MHP karşı çıkıyor

ANAP'ın 69, 86 ve 101'inci maddelerin ayrı ayrı oylanmasına ilişkin restinden sonra toplu bir oylama talep etmesi DSP ve MHP'yi kızdırdı. DSP Grup Başkanvekili Emrehan Halıcı, ANAP'ın tutumunu çelişkili bulduklarını belirterek, "Üç maddenin birlikte oylanmasına karşı değiliz. Ancak, ANAP'ın önceki sözünün aksine bir tavır içine girmesine anlam veremiyoruz. Herkes bu konuda net birşey ortaya koyamıyor" dedi. MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse ise, üç maddenin de ayrı ayrı Anayasa değişiklik teklifi gibi ele alınması gerektiğini söyledi. Bu arada, MHP'li Hakkı Duran, pekçok milletvekilinin hatır için imza attığını söyledi. Anayasa değişiklik teklifine imza atmayan Duran, imza atmamasının nedenini 'kişilere göre Anayasa değişikliği yapılmasına karşı olması' olarak açıkladı. Duran, 101. madde değişikliğine imza atan çok sayıda milletvekilinin hatır için imza attığını belirterek, "Bizim partimiz'de de diğer partilerde de pekçok arkadaş hatır için imza atı" dedi. MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu ise Anayasa değişiklik çalışmaları ile ilgili görüşlerinin baştan beri açıkladığını belirterek, "İlke ve prensiplere sahip olduğum için Anayasa değişiklik teklifine imza atmadım" diye konuştu.

Hükümet ortağı DSP ile FP arasındaki 69'uncu maddedeki uzlaşmazlık sebebiyle üç Anayasa değişiklik teklifinin de birlikte ele alınmasına DSP karşı çıkıyor. Üç maddenin birlikte oylanması durumunda FP'den bekledikleri desteği alamayacaklarını belirten DSP'liler, bu durumda 101'inci maddenin de tehlikeye girmesinden korkuyorlar.

Muhalefetten ANAP'a destek

Bu arada, Anayasa değişiklik tekliflerinin kilit partisi konumundaki FP, oylamanın şekli konusunda ANAP'a destek veriyor. FP Trabzon Milletvekili Şeref Malkoç, üç maddenin ayrı ayrı oylandıktan sonra tümünün birden tekrar oylanması görüşünü doğru bulduklarını belirtirken, DYP'li Ahmet İyimaya da aynı görüşü savundu.

Demirel'in işi zor

69'uncu madde konusunda FP ile anlaşamayan hükümet ortakları, 101'inci madde konusunda FP'nin desteğinden yoksun kalırken, ANAP ve DYP'nin de 69 ve 101'inci madde konusunda fazla sayıda fire vermesi Demirel'in işini iyice zorlaştırdı. 86'ncı maddenin her partiden destek bulacağı belirtilirken, 69'uncu madde konusunda DSP'nin tekrar FP ile masaya oturması bekleniyor.

Ercan YAVUZ - Mutlu ÇÖLGEÇEN - Bilal ÇETİN


Kağıda basmak için tıklayın.

Kazanan Fazilet olacak

'Ayak oyunumuz yok'

Alçelik: Müzakereye açığız
Anayasa değişiklikleri konusunda teklif götürmediklerini belirten FP Genel Sekreteri Alçelik, "Teklifi getirenler müzakere etmek isterlerse açığız" dedi
Çiçek sularken yolunu şaşırdı
ANKARA- Uyuşturucu taciri Örfi Çetinkaya ile eğlence masasında yakalanan DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in canı sıkıldı. Genç, uyuşturucu kaçakçısı olduğu iddia edilen Örfi Çetinkaya'nın düzenlediği eğlenceye katılması konusunda, "Ben, her davet edenden sabıka kaydını, bundan sonra suç işleyip işlemediğini mi soracağım?" dedi. Genç, basına yansıyan haberlerle ilgili olarak gazetecilerin yönelttiği sorular üzerine, "Cumhurbaşkanı adayı" olması nedeniyle komplo ile karşı karşıya olduğunu savundu. Telefonlarının dinlendiğini, attığı her adımın izlendiğini bildiren Genç, "Eğer benim uyuşturucu ile ilgili bir işim olsaydı bugüne kadar canıma okurlardı" dedi. Örfi Çetinkaya'nın kendisini telefonla aradığını, bazı hemşehrilerini referans göstererek davet ettiğini bildiren Genç, "Yanımda oturan da tugay komutanı paşa ile eşi. Toplantıda subaylar, astsubaylar, emniyet müdürleri, değilse bile komiserler de vardı" diye konuştu. Genç, bundan sonra davetler konusunda daha dikkatli davranacağını da söyledi. Örfi Çetinkaya'yı "Hayırsever" bir kişi olarak tanıdığını kaydeden Genç, "Bu kadar hayırsever bir kişi böyle çirkef işlere bulaşmışsa bu çirkefliktir" dedi. Bu arada, Kamer Genç'in bahsettiği tugay komutanının 1. Zırhlı Tugay Komutanı Yurdaer Olcay olduğu belirtildi.
'Sportmence bir yarış olacak'
ANKARA- FP Genel Başkanı Recai Kutan, Abdullah Gül'ün aday olmak için kapatılan kapatılan RP lideri Necmettin Erbakan'dan icazet almasının söz konusu olmayacağını söyledi. Kutan, dün partisinin Genel Merkezi'nde Harb-İş Sendikası Yönetim Kurulu'nu kabul etti. Kabulde, Harb-İş Genel Başkanı Orhan Atay, Sosyal Güvenlik Yasası'nın iptali için FP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasından dolayı Kutan'a teşekkür etti. Gazetecilerin sorularını cevaplandıran Kutan, FP Genel Başkanığı için Abdullah Gül'ün kapatılan RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'dan icazet alıp almadığına ilişkin soruya, "Bazı basın mensuplarının hayal gücü oldukça geniş. Nereden çıktı Sayın Erbakan'dan tasvip almak, onun desteğini almak? Sayın Erbakan hiç de tasvip etmediğimiz bir tatbikatla siyasetin dışındadır ve bu meselelerle gayet tabii bir entelektüel olarak ilgilendiği muhakkak, yalnız karıştığı yok. Dolayısıyla 'Ben aday olacağım' dediğim zaman nasıl Sayın Erbakan'dan herhangi bir icazet almadıysam Abdullah Gül arkadaşımız da böyle bir icazet almayı herhalde düşünmemiştir. Dolayısıyla olmayan bir şey için de değerlendirme yapmam doğru değil" karşılığını verdi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...