ANKARA- Hazine Müsteşarlığı, iç ve dış borç faiz ödemelerinin yanısıra, ekonomideki kara deliklerin de kapatılması için bütçe ödeneklerini en fazla tüketen kuruluşlardan birisi oldu. Maliye Bakanlığı verilerine göre, Ocak Mart döneminde Hazine Müsteşarlığı, 26 katrilyon 6.7 trilyon liralık ödeneğinin yüzde 30.3'lük bölümünü tüketti. Söz konusu sürede 7 katrilyon 890 trilyon 663 milyar lira harcama yapan Hazine Müsteşarlığı'nın kasasından böylece her gün ortalama 87 trilyon 674 milyar lira çıktı. Hazine'nin yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirdiği ödemelerin 6 katrilyon 268 trilyon 456 milyar lirası iç borç, 333 trilyon 296 milyar lirası da dış borç faizlerine gitti. Böylece günlük 87 trilyon 674 milyar lira ödemenin, 73 trilyon 352.8 milyar lirasını faiz ödemeleri oluşturdu.
HARCAMA REKORTMENLERİ
Genel Bütçeli kuruluşlar içinde yılın ilk 3 ayında ödenek kullanımında en bonkör davranan diğer kuruluşlar ödeneğinin yüzde 33.7'sini bitiren Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, yüzde 27.5'ini kullanan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yüzde 25.3'ünü kullanan Diyanet İşleri Başkanlığı olarak sıralandı. Genel Bütçe ödeneklerindeki ilk 3 aydaki kullanım oranı yüzde 24.2 olarak belirlenirken, Yargıtay, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TBMM ve Emniyet Genel Müdürlüğü de Ocak, Şubat ve Mart aylarında bütçe ödeneklerinin beşte birinden fazlasını kullandı. Genel bütçeli kuruluşlar içinde ödenek kullanımı açısından en tasarruflu davranan kamu kurumu ise Turizm Bakanlığı oldu. Turizm Bakanlığı 57 trilyon liralık bütçe ödeneğinin sadece 3 trilyon 61 milyar lirasını, bir başka ifadeyle yüzde 5.4'ünü dönem içinde harcadı. Ödenek kullanım oranı Devlet İstatistik Enstitüsü'nde yüzde 6, Ulaştırma Bakanlığı'nda yüzde 6.7 olarak belirlendi. Bu dönemde Cumhurbaşkanlığı, bütçe ödeneklerinin yüzde 15.3'ünü, Meclis yüzde 21.2'sini, Başbakanlık da yüzde 16.6'sını kullandı.
Kemer sıkmaya devam
Ucuzlukta üçüncüyüz
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı üyesi ülkeler içinde yapılan karşılaştırmaya göre fiyatlar Türkiye'de ABD'den yüzde 54 daha ucuz.
KOBİ'lere teknoloji desteği
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) için büyük bir destek programı başlattı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu programın detaylarını Yeni Şafak'a açıklarken, "Verimsiz ve atıl yatırımları önlemek, kaliteyi yükseltmek, ürünleri çeşitlendirmek ve ihracatı teşvik etmek istiyoruz" dedi. Tanrıkulu, KOSGEB'in esnaf ve sanatkarların kuracağı atölyeler için azami 150 milyar lira, ortak kullanım amaçlı laboratuvarlar için ise 225 milyar lira destek verdiğini kaydetti. Bakan Tanrıkulu, KOBİ'lere faizsiz kredi sağlanacağını da belirtirken, kalkınmada öncelikli yörelerde yatırımın yüzde 20'sini, gelişmiş yörelerde ise yüzde 40'ını işletmecinin karşılaması şartıyla mali destek projeleri hazırlandığını kaydetti. Tanrıkulu, "Program çerçevesinde faiz uygulanmayacak. Kalkınmakta olan yörelerde ilk iki yılı ödemesiz olup 3. yıldan başlanarak geri ödeme gerçekleşecek" dedi.