YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Gündem

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 


Siyasiler Evcil'i korudu

Türkbank ve İş Bankası-Evcil ilişkisini ortaya koyan Hazine raporunun skandallar patlamadan siyasilere verildiği ortaya çıktı. Demirel, Ecevit ve Yılmaz skandaldan sekiz ay önce haberdardı.

İSTANBUL- Son dönemin en büyük skandalları olan Türkbank ve İş Bankası-Erol Evcil skandalları ile ilgili çok ilginç bir gelişme ortaya çıktı. Ekim 1998 tarihinde ortaya çıkan Türkbank skandalı ile Ağustos 1998'de kamuoyunun gündemine gelen İş Bankası skandalları ile ilgili olarak Hazine tarafından, 8 ay önce, 20 Ocak 1998 tarihinde rapor hazırladığı belirlendi. Sözkonusu skandallarla ilgili raporlardan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel başta olmak üzere dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in haberinin olduğu bildirildi. Yaklaşık 3 yıldır kamuoyunun gündemini işgal eden, Alaattin Çakıcı, Erol Evcil, Hayyam Garipoğlu, Korkmaz Yiğit, Kamuran Çörtük, Cavit Çağlar gibi isimlerin gündeme geldiği Türkbank skandalı ve İş Bankası'nın yaklaşık 150 milyon dolar zarara uğramasına neden olan İş Bankası-Erol Evcil skandalları ile ilgili Hazine tarafından hazırlanan raporların dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'e iletildiği öğrenildi.

Raporları alan iki liderin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le görüşmek için Köşk'e çıktıkları ve raporları görüştükleri ileri sürüldü. Demirel'in her iki liderden raporların bekletilmesini istediği, raporların kamuoyunun gündemine sunulması durumunda bankacılık sektörünün zarar göreceğini söylediği bildirildi.

Raporlar sekiz ay bekledi

Hazine tarafından 20 Ocak 1998 tarihinde hazırlanan sözkonusu raporlar Demirel-Ecevit ve Yılmaz görüşmesi sonrası sekiz aya yakın bir süre bekletilirken, Türkbank skandalı Ekim 1998, İş Bankası skandalı ise Ağustos 1998 tarahinde patlak verdi.

İş Bankası skandalının faturası

Zeytin kralı olarak ünlenen Bursalı işadamı Erol Evcil İş Bankası'ndan 30/10/1995 tarihli ve 52604 sayılı mektubuyla, o yılın rakamlarıyla 800 milyar lira tutarında döviz kredisi aldı. İş Bankası bu kredinin güvencesi olarak 1.5 trilyon TL'lik ipotek tesisi öngördü. Evcil, Eze adına bankadan aldığı bu kredinin 625 milyar liralık tutarını Sümerbank'a gizli ortak olmak için kullandı.


 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...