YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan

  Arşivden Arama

 

 

Köşk'ün aday adayları

Meclis Köşk'e kimi gönderecek? Bu adayları mı, yoksa adı hiç akla gelmeyen başka birini mi?

ANKARA- Demirel'den sonra 10. Cumhurbaşkanı'nın kim olacağı en çok merak edilen konu. Çankaya adayları arasında MHP'den Sadi Somncuoğlu, DSP'den İsmail Cem, ANAP'tan Mesut Yılmaz, FP'den Nevzat Yalçıntaş ve DYP'den Doğan Güreş'in ismi ön plana çıkıyor.

Özal'la politikaya girdi

Turgut Özal ile birlikte politikaya atılan Mesut Yılmaz, Özal hükümetlerinde Dışişleri Bakanı olarak görev yaptı. Yılmaz, Özal'dan sonra ANAP'ın başına geçti. ANAP'ı Özal çizgisinden uzaklaştıran Yılmaz, ANAP'ı küçülte küçülte son seçimlerde yüzde 13 oy alacak konuma getirdi. Yılmaz, 28 Şubat sürecinde anti-demokratik bir şekilde Başbakan oldu. Yılmaz'ın en büyük handikapı 4. partinin genel başkanı olması ve hakkında 9 soruşturma dosyası bulunması

Bir dış politika uzmanı

Dış politika konusunda uzman kişiler arasında gösterilen Kamran İnan, Adalet Partisi'nden politikaya atıldı. 12 Eylül sonrasında Özal'ın yanında yer alan İnan, Devlet Bakanlığı da yaptı.

Köşk'e entelektüel aday

MHP'li Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu siyasetçiliğinin yanında entellektüel ve aydın olarak dikkat çeken bir isim. 12 Eylül öncesinde MHP'de mücadele eden Somuncuoğlu, 12 Eylül ihtilalinin ardından kendisini akademik ve edebiyat çalışmalarına verdi. Uzun süre Türk Ocakları genel başkanlığı yapan Somuncuoğlu, 95 seçimlerinde ANAP'tan milletvekili seçildi. Somuncuoğlu 28 şubat dönemini ile birlikte ANAP'ta başlatılan baskı ve dayatmalara isyan etti. Sekiz yıllık kesintisiz eğitime ret oyu veren Somuncuoğlu bu olaydan sonra ANAP'tan istifa ederek MHP'ye geçti.

Süprizlerin adamı: Akbulut

Meclis Başkanı Yıldırım Akbulut, hiç beklenmedik dönemlerde ortaya atılan ve göreve getirilen bir isim. Son seçimlerden sonra 4. partiden milletvekili olmasına rağmen Meclis Başkanı oldu. Meclis Başkanlığı sırasında Merve Kavakçı olayında gösterdiği tutum Akbulut'un sicilinde zayıf not olarak yer aldı. TRT Genel Müdürü olarak tanınan Tunca Toskay, 91 seçimlerinden sonra ANAP'tan milletvekili oldu. Yılmaz'ın politikalarını tasvip etmediği için ANAP'tan istifa eden Toskay MHP saflarına katıldı. MHP'li Sabahattin Çakmakoğlu ise Emniyet Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı yaptı. Özal'ın Cumhurbaşkanlığında danışmanlık yapan Çakmakoğlu yıllarca bürokrasinin soğuk duvarları arasında kaldığı için halkla sıcak diyaloglar kuramıyor.

Bir de gazeteci

12 Eylül öncesinde TRT Genel Müdürlüğü yapan İsmail Cem siyasi hayatına SHP'de başladı. Ecevit, Cem'i Dışşileri Bakanı yaparak yıldızını parlattı. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Anasol-D hükümeti döneminde insan haklarından sorumlu bakanlık yaptı. DSP milletvekili olmasına rağmen hacca giderek dikkat çeken Türk, insan hakları bakanlığı yaptığı dönemde attığı adımlarla takdir topladı.

Doğan Güreş'in şansı

Doğan Güreş, Genelkurmay Başkanlığından emekli olduktan sonra siyasete atılan tek kişi. Güreş Paşa, asker olarak siyasete müdahele etmek yerine siyasete doğrudan atılarak takdir topladı. Ancak Özal ile başlayan sivil cumhurbaşkanı geleneğinin devam etmesi istekleri Doğan Paşa'nın karşısına çıkan en büyük engel. TRT Genel Müdürlüğü yapan Nevzat Yalçıntaş ise, 12 Eylül sonrasında Özal'a yakın olan isimler arasında yer aldı. FP'den milletvekili seçilen Yalçıntaş, akademisyen ve ılımlı kişiliği nedeniyle cumhurbaşkanlığı için ön plana çıkan isimlerden.

Fırat adaylığını açıkladı

FP Adayıman Milletvekili Mehmet Dengir Fırat Cumhurbaşkanlığına aday olduğunu açıklayan isimlerden. Yıllarca Adalet Partisi saflarında politika yapan Fırat'ın çıkışının şahsi bir çıkış olduğu belirtiliyor.

Meclis dışından adaylar

Yargıtay Başkanı olmasından sonra kamuoyunun dikkatini çeken Sami Selçuk, hukunun üstünlüğü ve demokrasi konusunda yazdığı kitaplar ve verdiği konferanslarla dikkat çekiyor. Yargıtay'ın açılış konuşmasında yaptığı demokratik çıkış büyük takdir topladı. 312. maddenin kaldırılması konusundaki söylemleri de takdirle izleniyor.

Erdal İnönü, 12 Eylül sonrasında SHP Genel Başkanı olarak politikaya atıldı. SHP-DYP hükümetinin kurulmasına imza atarak, sol kesimin tepkilerine neden olan İnönü, siyasetteki renkli kişiliği ile dikkat çekti. Demirel'in Cumhurbaşkanı olmasında en büyük katkıyı İnönü sağladı. Genelkurmay eski Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın Meclis dışı adaylar arasında ara sıra adı anılıyor. 28 Şubat sürecinde Genelkurmay Başkanı olan Karadayı anti-demokratik kararların alınmasına öncülük etti.

KÖŞK İÇİN İSMİ GEÇEN ADAYLAR

Mesut Yılmaz
Rize Milletvekili
Memleketi: Rize/Çayeli
Mesleği: İktisatçı
Partisi: ANAP
Yaşı: 53 (1947)
Çocuk: 2
Kamran İnan
Van Milletvekili
Memleketi: Bitlis/Gayda
Mesleği: Huk./Diplomat
Partisi: ANAP
Yaşı: 71 (1929)
Çocuk: Yok
Yıldırım Akbulut
Ankara Milletvekili
Memleketi: Erzincan
Mesleği: Hukukçu
Partisi: ANAP
Yaşı: 65 (1935)
Çocuk: 3
Erdal İnönü
İzmir eski Milletvekili
Memleketi: Ankara
Mesleği: Fizik Profesörü
Yaşı: 74 (1926)
Çocuk: Yok
Dışardan aday gösterilebilir.
Sadi Somuncuoğlu
Aksaray Milletvekili
Memleketi: Aksaray
Mesleği: İktisatçı
Partisi: MHP
Yaşı: 60 (1940)
Çocuk: 3
S. Çakmakoğlu
Kayseri Milletvekili
Memleketi: Kayseri
Mesleği: Hukukçu/Vali
Partisi: MHP
Yaşı: 70 (1930)
Çocuk: 2
Dengir M. Fırat
Adıyaman Milletvekili
Memleketi: Adıyaman
Mesleği: Hukukçu
Partisi: FP
Yaşı: 57 (1943)
Çocuk: 2
İ. Hakkı Karadayı
Em. G.Kurmay Bşk.
Memleketi: Çankırı
Mesleği:Asker
Yaşı:68 (1932)
Çocuk: 2
Dışardan aday gösterilebilir.
İsmail Cem
Kayseri Milletvekili
Memleketi: İst.
Mesleği: Hukukçu/Gazeteci
Partisi: DSP
Yaşı: 60 (1940)
Çocuk: 2
H. Sami Türk
Trabzon Milletvekili
Memleketi: Of
Mesleği: Hukukçu
Partisi: DSP
Yaşı: 65 (1935)
Çocuk: 2
Tunca Toskay
Antalya Milletvekili
Memleketi: İst.
Mesleği: İktisatçı
Partisi: MHP
Yaşı: 61 (1939)
Çocuk: 1
Doğan Güreş
Kilis Milletvekili
Memleketi: Kilis
Mesleği: Asker
Partisi: DYP
Yaşı: 74 (1926)
Çocuk: 2




Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...