Özelleştirmede önemli bir gösterge olacak POAŞ ihalesinde iki çıkmaz bulunuyor. Borsa değerinin şişerek 6 milyar dolara ulaşması ve akaryakıt fiyatlarına oluşturulan baskı.
55. hükümetin yıkılmasına neden olan şaibeli ihalelerden biri olan POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ikinci ihalenin önünde, POAŞ'ın borsa değerinin 6 milyar dolara ulaşması ve hükümetin akar yakıt fiyatlarında baskı oluşturması olmak üzere iki çıkmaz bulunuyor. ÖİB yetkilileri, özelleştirme hedefinin tutturulması açışından büyük önem taşıyan POAŞ ihalesine yine şaibe bulaşmasından endişe ediyorlar. POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ikinci ihalede, teklif verme süresi bugün doluyor.
17 firma teklif aldı
İhaleyle ilgili, bugüne kadar 17 firmanın şartname aldığı belirtilirken, ihaleye Türkiye'nin önde gelen firmalarının ilgi göstermesi dikkat çekiyor. Özelleştirme hedefinin ulaşılması için önemli bir gösterge olacak POAŞ ihalesinde iki çıkmaz bulunuyor. Bunlardan ilki, 55. Hükümet dönemindeki ihalede 1 milyar 160 milyon dolarlık teklif alan POAŞ'ın, borsa değerinin 6 milyar dolara ulaşması. İkincisi ise, hükümetin akaryakıt fiyatlarında baskı oluşturması olarak nitelendiriliyor. ÖİB yetkilileri, her iki sorunun POAŞ'ın ihalesini sıkıntıya sokmasından endişeleniyorlar. ÖİB uzmanları, POAŞ'ın borsa değerine göre, yüzde 51'lik hissesinin 3 milyar dolarlar seviyesinde olması gerektiğini belirterek, "Ancak, ilk ihaledeki fiyat, ikinci ihale için bir baraj olacak. Birinci ihalede verilen teklif, kurumun borsa değerinin çok altında. Bu kez, ya borsa değerinin gerçeği yansıtmadığı kabul edilecek ya da, borsa değerinin gerçek olduğu kabul edilerek birinci ihaledeki fiyatın çok üstünde teklif istenecek" dediler. Sektörün yüzde 44'üne hakim olan POAŞ'ın, fiyatlarını serbest olarak belirlemesinin enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyeceğini ifade eden uzmanlar, "Akaryakıt fiyatları, baskı altına alınırsa kurum zarar edebilir, alınmazsa, enflasyon hedefi tutturulması güçleşir" dediler.
Çiftçiye Bağ-Kur desteği
Sigorta kapsamı dışında bulunan çiftçilerin de Bağ-Kur kapsamına alınmasını hedefleyen işbirliği protokolü imzalandı.
Küçüklere şans yok
Büyük şirketlerin borsaya yönelmesiyle birlikte çok büyük rakamlara varan işlemler nedeniyle küçük yatırımcı işlem yapamaz hale geldi
'KEY'in tasfiye işlemleri sürüyor'
Devlet Bakanı Sadi Somuncuoğlu, Konut Edindirme Yardımı (KEY) Hesabı'nın tasfiyesi için geliştirilen gayrimenkul yatırım ortaklığı (GMYO) formülünün işletilmesi konusundaki çalışmaların devam ettiğini ve yatırım ortaklığını muhakkak kuracaklarını bildirdi. KEY hesabının GMYO'ya dönüştürülmesi sonucunda Borsa'ya yaklaşık 3 milyon yeni ortak kazandırılacağını ifade eden Bakan Somuncuoğlu, "Bu kadar insanın borsada işlem yapması borsaya da derinlik kazandırılmış olacaktır" dedi. Somuncuoğlu, konut yatırımlarının enflasyonu artırıcı etki yapmadığını da söyledi.