YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Politika

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


AB Kayseri'de kriter aradı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Günter Verheugen Kayseri'deki temasları çerçevesinde ortak basın toplantısı düzenlediler. Türkiye'nin insan hakları ve benzeri konularda "belli ve anlaşılır" nedenlerden kaynaklanan gecikmelerini kabul eden Cem, bu nedenlerin ortadan kaldırılmakta olduğunu söyledi. Cem, Türkiye-AB ilişkilerinde iki önemli belge olarak nitelendirilen, AB'nin hazırlayacağı Katılım Ortaklığı Belgesi ile Türkiye'nin hazırlayacağı Ulusal Program'ın, hazırlanma sürecinde olduğunu kaydetti. Verheugen ise, Kayseri'ye Türk insanını daha iyi tanımak için geldiğini belirterek, "Türk insanı, sadece

Ankara ve İstanbul ziyaret edilerek tanınamaz" dedi. Verheugen, havanın sıcaklığına işaret ederek, "bundan kendisinin sorumlu olmadığı" esprisini yaptı. Katılım Ortaklığı Belgesi'nin kısa ve orta vadeli her alandaki konuyu kapsadığını kaydeden Verheugen, belgenin bazı koşul ve kriterler içereceğini söyledi. Verheugen, bu konudaki temel işlemlerin de Kopenhag kriterlerine dayandırıldığını belirtti. Verheugen AB'nin Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Karen Fogg'un geçen haftalarda Alevi temsilcileriyle yaptığı toplantıyla ilgili bir soru üzerine, "bunun standart bir proje olduğunu ve bu çerçevede dini gruplarla ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüldüğünü" belirtti.

Yılmaz 'uyum' bakanı

Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın Bakanlar Kurulu'nda Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlık süreci çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı çalışmalardan sorumlu olacağını, AB ile ilgili dış ilişkilerin, şimdiye kadar olduğu gibi yine Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'nda ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın hükümette görev almasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Ecevit, şunları söyledi: "Sayın Yılmaz, Bakanlar Kurulu'nda Başbakanlığa bağlı AB Genel Sekreterliği'nden sorumlu olacaktır. Sekreterliğin amacı Türkiye'nin AB üyeliğine hazırlanmasına yönelik çalışmalar çerçevesinde kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları hazırlık ve çalışmalarda iç koordinasyonu ve uyumu sağlamaktır. AB ile ilgili dış ilişkiler şimdiye kadar olduğu gibi Dışişleri Bakanlığı'nca sürdürülecektir. Genel Sekreterlik de üyelik sürecindekiiç uyum çalışmalarını sürdürecektir." Ecevit, AB Genel Sekreterliği'ne BMde görev yapan Büyükelçi Volkan Vural'ın atandığını da bildirdi.

'Yılmaz'la ilişkilerimiz iyi'

Başbakan Bülent Ecevit, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın hükümette görev alması sırasında kendisinden herhangi bir güvence istemesinin söz konusu olmadığını bildirdi. Ecevit, Devlet Bahçeli'nin de, Yılmaz'ın kabinede yer almasının öteden beri istediğini ileri sürdü.

Devlet bakanlıklarına bağlı kuruluşlarla ilgili yeni bir görev dağılımına şu anda ihtiyaç bulunmadığnı belirten Ecevit, "Çünkü Sayın Yılmaz'ın üstlendiği görev zaten iç uyum konusunda bütün kamu kuruluşlarıyla ilgili ve yetkilidir" dedi.

Ecevit, Yılmaz'ın "AB Genel Sekreterliğinden Sorumlu Bakan olmayı kabul ederim ama Kopenhag kriterlerinin gerçekleştirilmesi konusunda arkamda olmalısınız" dediğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine "Sayın Yılmaz ile aramızda böyle koşullar ileri sürülmeyecek kadar iyi ilişkiler vardır. Böyle bir şey ima yoluyla bile söz konusu olmadı" diye konuştu.

ANAYOL, af, 312 ve Kıbrıs

Başbakan Ecevit, iki sağ parti arasındaki birleşme tartışmalarının kendilerini ilgilendiren bir konu olmadığını, 312. madde değişikliği, af ve idam cezasının kaldırılması konularını hükümet ortaklarının Meclis tatili boyunca kendi aralarında görüşeceklerini söyledi. İdam konusunda muhalefetten görüş isteyip istemeyeceğine ilişkin bir soruyu Ecevit, "Bugün her konuyu çözmeyelim. Havalarda çok sıcak, sizde biraz dinlenmeye bakın" diye cevaplandırdı. KKTC'deki "Casusluk skandalı" tartışmalarının hatırlatılması üzerine de Ecevit, "KKTC bağımsız bir devlettir. Casusluk iddiası ile ilgili yargı işlemleri KKTC'nin iç sorunlarıdır" dedi.

Mesut Yılmaz sözünü tutsun

AB ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak hükümete giren Yılmaz'ın bir süredir dile getirdiği demokrasi, insan hakları ve özgürlükler konusundaki sözlerini yerine getirmesi bekleniyor. FP Grup Başkanvekili Arınç, "Sayın Yılmaz, bir ay önce söylediklerinin arkasında durmalıdır. Söylenenler Türkiye'nin gerçekleri ve ihtiyaçlarıdır" dedi. Yılmaz'ın 18 Nisan'dan bu yana bu konularda çok ciddi söylemlerde bulunduğunu hatırlatan Arınç, "Yılmaz'ın yapması gereken sözlerini yerine getirmektir" diye konuştu.

Yılmaz'la Cem çatışabilir

Dışişleri Bakanı İsmail Cem ile AB ile İlişkiler ve İnsan Hakları'ndan Sorumlu Devlet eski Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik arasında yaşanan gerilimin bir benzerinin, Yılmaz'la Cem arasında meydana gelebileceği ileri sürüldü. DSP'liler, Cem-Yılmaz çekişmesinden endişe ederken MHP'liler de Yılmaz'ın "AB'nin yolu Diyarbakır'dan geçer" şeklindeki çıkışlarını sürdüreceğinden endişe ediyorlar. Dışişleri Bakanı Cem, dün Kayseri'deki basın toplantısında Yılmaz'la yetki sorunları olmayacağını söyledi. Cem AB'ye uyum konusundaki yetkilerini Yılmaz'a devrettiğini kaydetti.

Mutlu ÇÖLGEÇEN


Kağıda basmak için tıklayın.

AB'ye Erbakan mektubu
İnsan Hakları İzleme Komitesi, Erbakan'ın cezasının onanmasının ardından Avrupa Konseyi'ne mektup yazarak Erbakan'a verilen siyaset yasağını anlattı
'İdam MHP'yi kaçırtır'
MHP'nin idam konusundaki tutumunu eleştiren DYP'li Ekinci 'İdam hükümette kriz çıkaracak. Kimse davulu kendine asıp tokmağı MHP'ye vermez" şeklinde konuştu.
77 yasa değişmeyi bekliyor
İnsan Hakları Derneği (İHD) tarafından hazırlanan "Kopenhag Siyasi Kriterleri ve Türkiye" konulu raporda, Türk hukuk sistemi baştan sona irdelenerek, AB'ye uyum için öncelikle anayasa ve yasalarda ne gibi değişiklikler yapılması gerektiği belirlendi.Raporun, AB'nin Genişlemesinden Sorumlu Komiseri Günther Verheugen'in nkara'ya geldiği gün İHD Genel Başkanı Hüsnü Öndül tarafından kamuoyuna açıklanması dikkat çekti. Öndül raporu, bugün Verheugen'e sunacağını bildirdi. Aynı raporu ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a da ileteceğini belirten Öndül, "Kopenhag kriterleri açısından 77 yasada değişiklik yapılmasını düşünüyoruz. Bizim geliştirdiğimiz ölçütlere göre, insan hakları alanında 17, hukukun üstünlüğü alanında 33, demokrasi alanında 55, azınlık hakları alanında da 21 yasada değişiklik gerekiyor" dedi.Öndül, MGK'nın, anayasal bir kuruluş olmaktan çıkarılmasını, yasaların, kanun hükmünde kararnamelerin, tüzük, yönetmelik ve genelgelerin, her idari ve işlemin yargı denetimine tâbi tutulmasını istedi. Öndül, "İfade özgürlüğü alanında 152 yasada, 700'ün üzerinde maddede, ifade özgürlüğünü sınırlandıran maddeler bir bütün olarak gözden geçtirilmeli ve ifade özgürlüğü koruma altına alınmalıdır" dedi.


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...