T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A

'Hiçbirşey eskisi gibi olmayacak'

Tayyip Erdoğan, 'ilkler ve ilkeler' partisi olacaklarını ve siyasette hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını söyledi. Erdoğan, "Zorlu bir yola çıktık" dedi.

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin kurucu üyesi Recep Tayyip Erdoğan, 'ilkler ve ilkeler partisi' olacaklarını ve hiçbir şeyin eskisi olmayacağını söyledi. Partiyi kurmadan önce Anadolu'yu il il gezdiğini hatırlatan Erdoğan, "Ne bekliyorsunuz' diye sordular. Onlara 'bizi içine sindiremeyenler, taşralı diyenler var, onlara ne diyecekseniz' diye sordum. Onlar, 'Türkiye biziz' dediler" diye konuştu.

Erdoğan, AK Parti Kurucular Kurulu'nun tanıtıldığı toplantıda bir konuşma yaparak, partinin ilkeleri hakkında açıklamalarda bulundu. İnsanların hayatlarında 'evlilik, çocuk sahibi olma' gibi önemli günler bulunduğunu belirten Erdoğan, "Bugünden itibaren hiçbir şey eskisi gibi olmayacak" ifadesini kullandı.

Voltaire'nin ünlü sözü

Partinin kuruluşundan önce Anadolu'yu il il gezdiğini anlatan Erdoğan, halkın kendilerine 'Ne bekliyorsunuz' diye sorduğunu kendilerinin de "Ama bizi içine sindiremeyenler, taşralı diyenler var" dediklerini hatırlatarak, "Başlattığımız yürüyüşü engellemeye çalışanlar var. Onlara ne diyeceksiniz diye sordum. Onlar da bana, 'Türkiye biziz' dediler. Ne bir eksik ne bir fazla Türkiye biziz" dedi.

Erdoğan bu sözün cevaptan öte feryat olduğunu, AK Parti'nin kurulmasıyla bu feryadın Ankara'nın ortasına düştüğünü kaydetti.

Erdoğan, yeni partinin Voltaire'in "Sizin görüşlerinize katılmıyorum. Ancak bu görüşlerinizi rahatça ifade edilemeniz için canımı feda etmeye hazırım" sözünü kılavuz edineceğini açıkladı.

Herkese mal bildirimi şartı

Erdoğan, parti üst yönetimi dahil etkin olan herkesin mal bildirimi kapsamını genişlettiklerini dile getirerek, kendilerine yöneltilen 'Sizin nereniz yeni?' eleştirilerini hatırlattı. Bu eleştirileri yapanların parti program ve tüzüklerini gördükçe üzüleceklerini iddia eden Erdoğan, partide hiçbir göreve seçimsiz gelinemeyeceğini belirtti. Erdoğan, partilerinin ilkler ve ilkeler partisi olmaya aday olduğunu belirterek, "Partide asla bir lider diktatoryası oluşmayacaktır. Lider dahil milletvekili, belediye başkanı, il, ilçe başkanının görev süreleri parti tüzüğünün belirlediği sınırlar içinde olacak. Türkiye bizim çabamızla bu tıkanmayı çözecek, hantal yapıyı yenileyecektir" dedi.

Muz cumhuriyeti değiliz

Kimsenin ülkeyi 'muz cumhuriyetine' dönüştürmeye hakkı olmadığını kaydeden Erdoğan, AB üyeliğine evet dediklerini, yalnızca iç değil global konularda da rasyonel davranacaklarını söyledi.

Partilerinin 'devrim' niteliğinde değişiklikleri gündeme getirdiğini belirterek, kötü yönetimin ülkenin kaderi olmadığını anlatan Erdoğan, "Millete dayatılan fetret devrinin kader olmadığına inanıyorum. İkinci, üçüncü sınıf demokrasi ile yönetilmek bu milletin alınyazısı değildir. Başka ülkelerden azar işitmek bu ülkenin kaderi değildir. Uluslararası kuruluşların kapısında adeta dilenci gibi beklemek bu milletin alınyazısı değildir. Bu gidişe dur demek için geliyoruz" şeklinde konuştu.

Söyleyecek sözümüz var

Medyada bazı çevrelerin kendisine ve ekip arkadaşlarına bazı sorular yönelttiğini hatırlatan Erdoğan, "Tayyip Erdoğan ve arkadaşları dilsiz değildir. Kamuoyuna söyleyecekleri çok şey vardır" dedi.

Erdoğan, sözlerini "Uzun soluklu bir yola çıkıyoruz. AK Partili her fert toprak kokacak, bilgi kokacak. Anadolu, Trakya kokacak. Allah yardımcımız olsun" diye bitirdi.

Erdoğan 'erken seçim' istedi

Adalet ve Kalkınma Partisi lideri Tayyip Erdoğan, erken seçim istedi. Erdoğan, Bilkent Otel'den ayrılırken gazetecilerin bazı muhalefet partisi liderlerinin erken seçim istediğini hatırlatmaları üzerine, "Ben de siyasi parti liderlerinin baktığı gibi bakıyorum. Halkın da öyle baktığına inanıyorum. İsabetli bir görüş..." dedi. Erdoğan, Perşembe günü Kurucular Kurulu'nun toplanacağını ve Genel Başkan seçeceğini de bildirdi.

Erdoğan, bir gazetecinin "Bu ampul kaç watt?" şeklindeki sorusu üzerine, "Bugün, espriden öte biraz ciddi olunması gereken bir gündür. Türkiye'nin aydınlanması için en yüksek watt hangisi ise ona ihtiyacımız var" dedi. Ak Parti'nin bu ampulle aydınlığa açık, karanlığa kapalı olduğunu kaydeden Erdoğan, 7 okun da Türkiye'deki 7 bölgeyi ifade ettiğini söyledi. Erdoğan, "Siyasi yorumunu, daha sonra takdim edeceğiz" şeklinde konuştu.

İnternette 3 adres alındı

Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kurulan Adelet ve Kalkınma Partisi'nin "Ak Parti" adıyla internette 3 alan adı tescil ettirdi. Avukat Mehmet Doğan Kubat tarafından "Akparti.org", "Akparti.com" ve "Akparti.net" adıyla adı tescil ettirilen adreslerin içerikleri ise birkaç gün içinde oluşturulacak.

TBMM, 'Ak Parti'yi bekliyor

TBMM, bugün gerçekleşecek katılımlarla grup kuracak olan Adalet ve Kalkınma Partisi'ni bekliyor. AKP, TBMM'de grubu bulunan 6. parti olacak. TBMM Başkanlığı, yeni grubun kurulmasının ardından partilerin temsil oranlarını esas alarak Başkanlık Divanı ve komisyonlardaki dağılımı yeniden belirleyecek. FP'nin kapatılmasıyla ortaya çıkan yeni tablo, partilerin grup toplantı gün ve saatlerinin de yeniden belirlenmesine neden olacak. Meclis'teki üç grup toplantı salonunun bulunması nedeniyle partiler haftanın ilk günleri yapmayı tercih ettikleri grup toplantılarını hafta içine yaymak zorunda kalıyorlardı. Grup sayısının artmasıyla bu sıkıntı daha da çoğalacak.

Kurucular listesi birimlere iletildi

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) 73 kişilik Kurucular Kurulu listesindeki isimlerin, İçişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği tarafından, Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Genelkurmay Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nün ilgili birimlerine faksla iletildi. Ayvalık'ta tatil yapan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, önümüzdeki hafta içinde Ankara'ya dönecek. Erdoğan'ın bir partiye üye olma ve milletvekili seçilme konularında hukuki durumunu inceleyecek olan Kanadoğlu, Anayasa Mahkemesi'nin Yeniden Doğuş Partisi ile ilgili kararının gerekçesini bekleyecek.

İzol, Ak Parti'ye katılan ilk milletvekili oldu

Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol, Ak Parti'ye katılan ilk milletvekili oldu. İzol, TBMM Başkanlığı'na sunduğu dilekçede, "21. Dönem Bağımsız Şanlıurfa Milletvekiliyim. Adalet ve Kalkınma Partisi'ne katıldım" dedi. Çok sayıda milletvekilinin de bugün Ak Parti'ye katılması bekleniyor.

Melih Gökçek yolları ayırdı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Adalet ve Kalkınma Partisi içinde yer almayı düşünmediğini belirterek, "Yeni parti maalesef FP'nin versiyonu olarak ortaya çıktı" dedi. Gökçek, Londra Westminıster Belediye Başkanı Harvey Marshall ve eşi ile makamında biraraya geldi. Kabulde gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Gökçek, Adalet ve Kalkınma Partisi içinde yer almayı düşünmediğini ifade etti. Melih Gökçek, kurulan partinin FP'nin devamı olarak ortaya çıktığı görüşünü belirterek, "FP'nin oylarına dayalı olarak kurulacak. Oysa yeni oluşumun daha geniş bir yelpazeyi kucaklamasını bekliyordum. Türkiye için hayırlı olsun. Açıklanan kurucular kurulunda bulunanların 42'si eski listede de var. Yarın 54 milletvekili katılacakmış. Geçen seferden pek değişiklik yok. Oysa bütün partileri içine alan geniş bir vitrin olmalıydı" dedi. Gökçek, "ne yapacaksınız" sorusunu da, "Arkadaşlarla gelişmeleri değerlendirip, yeni bir yol çizip, siyasette onun içinde yer alacağız" şeklinde yanıtladı. Partinin adını öğrenen Gökçek, "Biz 'Yeni Oluşum'da karar kılmıştık, demek ki değiştirmişler" dedi.

Erdoğan'dan Özkan'a tekzip

Tayyip Erdoğan, bir süre önce kendisiyle yaptığı röportajı yayınlayan Tuncay Özkan'a "sözlerini çarpıttığı" gerekçesiyle tekzip gönderdi. Erdoğan'ın avukatı Hayati Yazıcı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Erdoğan'ın uçaktaki röportajında Milliyet gazetesinde ifade edildiği gibi "çok para kazandım" ya da "Ülker disribütörlüğünden çok para kazandım" gibi bir beyanı olmamıştır" dedi. Avukat Yazıcı, Özkan'ın 13 Ağustos tarihli Milliyet gazetesinde de yine aynı konuyu "O paralar bizden değil" başlığı altında ve "Tayyip'in servetine Ülker grubundan itiraz" şeklinde takdim ettiğini de hatırlatarak, kendi belgeleriyle kendisini yalanlayan Özkan'a, "Lütfen anlattıklarınızı vicdan sürecinden geçiriniz. Aksi takdirde müfteri sıfatınız tescillenmiş olacak ve bu iftiralarınızın bedelini yargı önünde mutlaka ödeyeceksiniz" diyee seslendi.

Kesici'nin parti çalışması yok

Dünkü gazetemizde yer alan 'Siyasette eylül senaryoları' haberinde konu olan ANAP eski Bursa Milletvekili İlhan Kesici'nin bir parti kurma girişimi içinde olmadığı öğrenildi. Haberde eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in İlhan Kesici'ye bir parti kurdurmak için harekete geçtiği ifade edilmişti. Ancak Kesici'nin yeni bir parti oluşumu içinde olmadığı ve şimdilik gelişmeleri yakından izlemekle yetindiği öğrenildi.

 
Balgat veya Bilkent tercihi
Erdoğan, Türkiye'nin sorunlarını öne alan bir konuşma yaptı ve "Biz Türkiye'yiz" diyerek partisini merkeze koydu.
Yeni siyasetin ilkeleri
"BM İnsan Hakları Bildirgesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi belgeleri temel referanslarımızdandır."
Saadet kampa giriyor
SP, Abant'ta üç günlük kampa giriyor. Kampta SP'nin stratejileri ile muhalefet yöntemleri belirlenecek
İşte kurucu listesi

Gül: Devlet dinde tarafsız olmalı
Kayseri Milletvekili Abdullah Gül, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin programını değerlendirirken, devletin dinde tarafısız olması gerektiğini söyledi. Gül, siyasete yeni yüzler kazandırmak için iyi eğitim almış kişilerin parti kurucuları arasında alındığını vurguladı. Laiklik konusunda, "Devlet, dinler karşısında tarafsız olmalı. Bu nedenle laikliğin bir özgürlük olduğunu vurguladık" diyen Gül, Güneydoğu ile ilgili bir soru üzerine de, sorunun çözümünün ekonomik kalkınmadan geçtiğini belirterek, "Türkçe resmi dil olmak kaydıyla başka dillerde yayın yapılabilir" dedi.

15 Ağustos 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED