T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

Doğan'a teşvik kıyağı

Petrol-İş Genel Başkanı Öztaşkın, Doğan Grubu'na satılan POAŞ'a, yüzde 100 indirimli yatırım teşvik belgesi verildiğini, POAŞ satıldıktan sonra da pazar payının düştüğünü söyledi.

Türkiye Petrol, Kimya, Lastik İşçileri Sendikası (Petrol-İş) Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Petrol Ofisi A.Ş.'ye (POAŞ), şirket Doğan Grubu'na satıldıktan sonra Hazine Müsteşarlığı'ndan yüzde 100 indirimli yatırım teşvik belgesi verildiğini söyledi. POAŞ'ın özelleştirilmesinin 1. yılı nedeniyle sendika genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Öztaşkın, POAŞ'ın 21 Temmuz 2000 tarihinde yüzde 51'i blok satışı yoluyla Türkiye İş Bankası-Doğan Şirketler Grubu Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu'na 1.26 milyar dolar karşılığında satıldığını hatırlatarak, "Özelleştirme sonrasında 13 akaryakıt depolama tesisi ve 400 istasyonun yenilenmesi için teşvik belgesi verilmesiyle, ödenmesi gereken vergiden 8 trilyon lira düşürülerek, Hazine vergi kaybına uğratılmıştır. Kamu mülkiyetinde iken yatırımlar için esirgenen bu kaynaklar, şirket özelleştirildikten sonra cömertçe sunulabilmiştir" diye konuştu.

Petrol sanayiinde tekelleşme sürecinin rafineri ve dağıtım alanından başladığını ifade eden Öztaşkın, rafineri ve taşıma faaliyeti kontrolünü ele geçirenlerin üretim ve tüketimi arz-talep ilişkisinden bağımsız olarak, piyasadaki tekel fiyatını belirleyeceğini söyledi. Öztaşkın, yeni hazırlanan "Petrol Piyasası Yasası" ile dışa bağımlılığın daha da artacağını kaydetti.

POAŞ'ta işler kötüye gidiyor

POAŞ'ın, özelleştirildikten sonra yarattığı katmadeğer, üretim ve satıştaki pazar payının düştüğüne dikkat çeken Öztaşkın, istihdam azaltılmasına ve teşviklere rağmen 1 yıllık performansının düşük olduğunu bildirdi. Bağımsız Denetim Raporu'na göre, özelleştirme öncesinde 70 trilyon lira net kâr elde eden POAŞ'ın 41 trilyon lira vergi ödediğini vurgulayan Öztaşkın, özelleştirme sonrasında ise net kârını 72 trilyon liraya yükseltmesine rağmen Hazine'ye ödediği verginin 8 trilyon lira azalarak 33 trilyon liraya düştüğünü belirtti. Öztaşkın, özelleştirme öncesi toplam 3.800 çalışanı bulunan POAŞ'ta, 2.666 kişinin işten çıkarılmasıyla yüzde 80 istihdam daralması olduğunu ifade ederek, özelleştirme sonrasındaki 1.140 çalışandan ancak 525'inin sendikalı kalabildiğini kaydetti.

POAŞ'ın kapatılan işyerleri

POAŞ'ın özelleştirme sonrasında Elazığ, Erzurum, Edincik, Malatya, Giresun, Hopa, Rize, Fethiye, Gökçeada ve Ümraniye depoları ile POAŞ Gemi İşletme Müdürlüğü gibi işyerlerini kapattığını, ayrıca kârlı bulunmayan Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerindeki yatırımlardan vazgeçildiğini ifade eden Öztaşkın, şunları kaydetti:

"Özelleştirmeden sonra POAŞ'ın dağıtım şebekesindeki payı yüzde 58'den yüzde 56'ya düşmüştür. Madeni yağ üretimindeki payı da yüzde 32'den yüzde 26'ya inmiştir. Madeni yağ satışlarındaki pazar payı ise yüzde 25'den yüzde 23'e düşmüştür. Akaryakıt ürünlerinde özelleştirme öncesindeki pazar payı yüzde 51 iken, sonrasında yüzde 48 oranına düşmüştür. Bu rakamlardan anlaşılabileceği gibi POAŞ'ın özelleştirildikten sonra yarattığı katma değer, üretim ve satıştaki pazar payı düşmüştür."

Poaş'ta uyuşmazlık

Bu arada, Mustafa Öztaşkın yaptığı yazılı açıklamada Petrol-İş ile POAŞ işvereni arasındaki toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine uyuşmazlığa gidildiği bildirildi.

 
Yöneticiler diken üstünde
MSF kapsamına alınan Bayındırbank, Kentbank ve EGS Bank'ın da klasik hortum yöntemleriyle soyulduğu ortaya çıktı.
Okul 'para'yla başlıyor
Okul kıyafetleri geçen yıla oranla yüzde 60 zamlandı. İlköğretime başlayacak bir çocuğun okul gideri 150 milyon lirayı, liseye başlayacak bir öğrencinin masrafı ise 300 milyonu buluyor.
Eğitimde sorunlar katlandı
Geçtiğimiz yıl eğitimde çizilen kara tablo, bu yıl da öğretmen ve öğrencileri zorlayacak. 150 bin civarındaki açığa rağmen MEB'in bu yıl atayacağı öğretmen sayısı ise sadece 30 bin.
Ana ciğeriyle ikinci hayat
Selma Kar ve Birsel Yılgör isimli anneler, karaciğerlerini bebekleri ile paylaşarak onlara ikinci kez hayat verdiler. Bebekleri sağlığına kavuşan iki anne, "Artık gelecekten umutluyuz" dediler
Basına matbaa şartı
Teksir, fotokopi, bilgisayarlarla çoğaltılan, aralıklarla yayınlanan ve aktüalitesi olmayan her türlü matbua adı ne olursa olsun gazete veya dergi sayılmayacak. Gazeteler 50 bin liradan ucuza satılamayacak
Ve mikrofon gazetecide
ÇGD tarafından hazırlanan ve tüm yönleriyle gazeteciliğin, gazeteciler tarafından tartışılacağı "Gazeteci" isimli program Radyo 92nokta3'ten 'mikrofon' dedi.
Soydaş 'acı' söyledi
Türkiye'deki çeşitli üniversitelerde eğitim gören Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan uyruklu öğrenciler Türkler'i "taklitçi, maddeci, iki yüzlü, bencil, tembel" buldu.
Türk'e CMUK mektubu

22 Ağustos 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED