T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Kemer sıkmaya devam

Kaynak sıkıntısı çektiklerini belirterek 2002 yılında da sıkı kemer politikasının devam edeceğini belirten Derviş'e işçi temsilcileri, "Sermaye ayrımı yaparak gurbetçiyi neden ürküttün" dediler.

Reel sektör temsilcilerinin ardından işçi temsilcileriyle biraraya gelen Devlet Bakanı Kemal Derviş, 2002 yılında da sıkı kemer politikasının devam edeceğini söyledi. İşçi temsilcilerinin reel sektörün desteklenmesi konusundaki taleplerine karşılık vermeyen Derviş, "Mali politikalarda gevşeme olmayacak" mesajını verdi.

Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün Türk-İş, Hak-İş ve DİSK başkanları ile kahvaltılı toplantıda biraraya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda, işçi temsilcileri Derviş'ten reel sektörün desteklenmesi ve istihdamın artırılmasını istedi.

Uslu: "Ekonomideki daralma sürecek"

Görüşmeyi Yeni Şafak'a değerlendiren Hak-İş Başkanı Salim Uslu, Bakan Derviş'in bilinenleri tekrarladığını ifade ederek, "Görüşmeden edindiğimiz izlenim, IMF ile hükümetin politikaları örtüşüyor. Ve hükümet, önümüzdeki dönemde de bu politikalardan taviz vermeye yanaşmıyor. Özellikle, reel sektörün canlandırılması ve istihdamın artırılması yönündeki taleplerimize Derviş bir yanıt vermedi" dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Bayram Meral ise 2002 yılı bütçesi hazırlanırken bugüne dek işten çıkartılan 1 milyon kişinin unutulmaması gerektiğini ifade ederek, "Ne yazık ki Bakan Derviş de IMF ile aynı dilden konuşuyor gibi görünüyor" diye konuştu.

İşçi-işverenden bağımsız fon

TİSK, Türk-iş, Hak-İş ve DİSK'in ortaklaşa düzenlediği toplantıda işçi-işverenden ortak deklarasyon çıktı. İşçi ve işveren sendikaları konfederasyonlarının dün İstanbul'da gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklanan sonuç bildirisinde, "işçi ve işveren tarafının ulusal çıkarlar için somut konularda etkili ve kapsamlı işbirliği dönemine geçilmesi konusunda mutabık kaldığı" belirtildi. DİSK'in imza koymadığı sonuç bildirisinde, işçi ve işveren temsilcileri, işsizlik, işten çıkarmalar ile kapanan işyerlerinin sorunları ve çözüm yollarının değerlendirerek, hükümetten bağımsız bir işsizlik fonu kurulmasına ilişkin görüş alışverişinde bulundular.

Derviş'e sermaye ayrımcılığı fırçası

İşçi temsilcilerinin Bakan Derviş ile yaptıkları toplantıda, işçi temsilcileri Derviş'in yatırım teşviği için izin isteyen bazı firmalar hakkında MİT'e yazı göndermesini eleştirdiği, bu tür uygulamaların işçi dövizlerini korkuttuğunu söylediği öğrenildi. Alınan bilgiye göre, tek tek söz alan başkanlar, uygulanan politikaların Türkiye'yi sosyal patlamanın eşiğini getirdiğini belirterek, ekonomik programın gevşetilmesini istedi. Ayrıca, başkanların ardı ardına kamu kurumlarında patlayan yolsuzlukların, hükümete olan güveni sarstığını da dile getirdikleri kaydedildi.

Bakan Derviş'in ise, reel sektöre kaynak aktarılması konusunda çalışmalarının olmadığını belirterek, "Programın alternatifi yok. Gevşeme olmadan uygulanması gerekiyor" dediği bildirildi.

 
İşveren de taksitle ödeyecek
Bağkur'lu küçük esnaftan sonra SSK'ya prim borcu bulunan işverenlerin de yüzde 94'ü, borçlarını 1.5 yılda taksitlerle ödemek üzere başvuruda bulundu.
2002'de yeni program
IMF'ye, 'Dar elbise giyemiyeceğimizi anlatmak lazım" diyen ANAP milletvekili Nesrin Nas, 2001 yılında yeni bir program yapılacağını söyledi.
Kahko'dan 5 zorlu sınav
Bugün çalışmalara başlayacak olan IMF heyeti, Türkiye'de on gün kalacak. Ekonomi yönetimi Juha Kahkonen başkanlığındaki heyete beş can alıcı konuda sınav verecek.
Fiat'tan sürücüsünü tanıyan otomobil
Tüpgaz fiyatlarında %0.4'lük indirim
Türkiye Likit Petrol Gazcıları Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, dağıtım firmaları, tüpgaz fiyatlarını, ortalama yüzde 0.3 ile yüzde 0.4 arasında değişen oranlarda indirdi. Buna göre, 12 kilogramlık mutfak tüpü, Ankara'da 14 milyon 290 bin liraya, İstanbul'da 14 milyon 150 bin lira ve İzmir'de de 14 milyon 100 bin liraya geriledi.
Kriz ciddi sosyal tehdit oluşturuyor
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ekonomik krize bağlı olarak işten çıkarmaların devam ettiğini belirterek, "İşten çıkarılan beyaz yakalılara, son dönemde mavi yakalılar da eklendi" dedi. Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada, ekonomide yıl başından bu yana ciddi boyutta kriz yaşandığını söyledi. İşletmelerin birer birer kapandıklarını, işten çıkarılan mavi yakalılara son dönemde beyaz yakalıların eklendiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "İşyerleri kapalı, milyonlarca insan işsiz. Kriz ciddi bir sosyal tehdit oluşturdu" diye konuştu.
7 Eylül 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED