T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

Amerika yine ikna olmadı

Taliban, Bin Ladin'in gönüllü olarak ülkeden ayrılmasını istedi. ABD bu kararı reddetti. Ladin ise, "Ben yapmadım. Kanıtları varsa yargılanmaya hazırım" dedi.

ABD'nin 11 Eylül'deki saldırılarda baş şüpheli ilan ettiği Usame Bin Ladin'in kaderi için toplanan Afgan uleması, Ladin'in Afganistan'ı gönüllü olarak terketmesini istedi. Kabil'de toplanan ulema, "Afganistan İslami Emirliği"nden, bin Ladin'in ülkeden hür iradesiyle ayrılmasını teşvik etmesini istedi.

Kabil'de iki gün süren toplantının ardından yayımlanan fetvada, mevcut kargaşadan ve gelecekte benzer kuşkulardan kaçınılması için, Bin Ladin'in mümkün olduğunda ülkeyi terk etmesi için ikna edilmesi tavsiyesinde bulunulduğu belirtildi. Fetvada, Ladin'in bu çağrıyı kabul ya da reddetmesi için bir süre verilmedi.

'ABD saldırırsa cihad ilan ederiz'

Fetvada şu ifadelere yer verildi: "Afganistan'daki tüm din adamlarının katıldığı bu toplantı, ABD'ye düzenlenen kanlı saldırılardan dolayı duyduğumuz acı ve üzüntüyü ifade ediyor. Amerika ve İslam Konferansı Teşkilatı'nın, Usame bin Ladin'in sorumlusu olarak gösterildiği saldırıları araştırmalarını ve gerçeği ortaya çıkarmalarını istiyoruz. Böylece masum insanların hayatları kurtulabilir. Sorun çözümlenmeli ve bu tür yanlış anlaşılmaların gelecekte tekrar yaşanmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Afganistan'daki tüm din adamlarının katıldığı bu toplantıda sağlanan fikir çoğunluğuyla Taliban'dan Usame bin Ladin'i ülkeyi gönüllü olarak terk etmeye ikna etmesini istiyoruz. Birleşmiş Milletler ve İslam Konferansı Teşkilatı'nın, ABD Başkanı George W. Bush'un Afganistan'a yönelik düzenlemeyi planladığı olası askeri operasyonu Haçlı Seferi olarak yorumladığı konuşmasını dikkate alması gerekiyor. Bu tip bir açıklama, tüm dünya Müslümanlarını rahatsız edecektir ve ilişkilere zarar verebilir. Eğer Amerika bu karar sonrasında Afganistan'a saldırırsa bu ülkeye karşı cihat ilan edeceğimizi açıkça belirtiyoruz."

Taliban'ın lideri Molla Muhammed Ömer'in de Bin Ladin'in ülkeyi terk etmesi için Ulema Şurası'nın tavsiyelerine uyacağı açıklandı.

Amerikan yönetimi ise, Afgan ulemasının Usame Bin Ladin'le ilgili yanıtını reddetti. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Bush'un Afgan ulemasının yanıtını reddettiği bildirildi.

Bin Ladin: Kanıtları varsa yargılanmaya hazırım

Usame Bin Ladin ise, ABD'de 11 Eylül'de düzenlenen saldırılar için, Taliban'ın İslamabad'daki temsilcisi aracılığıyla "Ben yapmadım, ben misafirim. Eğer kanıtları varsa yargılanmaya hazırım" dedi. Taliban temsilcisi Süheyl Şahin, Bin Ladin'in "kanıt olduğu takdirde yargılanmaya hazır olduğu" sözlerini iletti.

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Usame bin Ladin'i teslim etmesi halinde Afganistan'daki Taliban rejimiyle temasa geçebileceklerini söyledi. Dışişleri Bakanı Powell, Taliban'ın sadece Bin Ladin'i değil, onun bütün adamlarını ve Afganistan'daki altyapısını teslim etmesi gerektiğini kaydetti.



21 Eylül 2001
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED