|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mükellefi af bile kurtaramadı
Hükümetin, vergi gelirlerini arttırmak için vergi borçlarına getirdiği kısmi af, ekonomik kriz mağduru oldu. Vergi borçlarına getirilen vergi kolaylığından yararlanmak için başvuruda bulunan mükelleflerin sadece yarısı, taksitlerini ödedi. Edinilen bilgiye göre, ödeme kolaylığından yararlanmak için yaklaşık 2,1 katrilyon liralık bir başvuruda bulunuldu. 18 ayda taksitler halinde vergi borçlarını ödenmesini öngören ödeme kolaylığından sadece yüzde 50 oranında tahsilat sağlandı. Ödeme kolaylığından yararlanmak için başvuruda bulunan mükefllerin yüzde 50'si ise, ekonomik kriz nedeniyle taksitlerini bile ödeyemedi. Öte yandan, yılın ilk sekiz aylık döneminde vergi gelirlerini, turizm ve hizmet sektöründe yaz aylarında yaşanan canlanma kurtardı. Yılın ilk sekiz aylık döneminde 24,2 katrilyon liralık vergi geliri sağlayan Maliye Bakanlığı, turizm ve hizmet sektöründe yaşanan canlanma nedeniyle düşüş beklediği KDV tahsilatını da arttırdı.
Kapasite % 71'e gerilediBu arada imalat sanayiinde üretim değeri ağırlıklı kapasite kullanımı, bu yılın ağustos ayında yüzde 71,4'e geriledi. Kapasite kullanımı geçen yıl ağustos ayında yüzde 75,8 olmuştu. Devlet İstatistik Entitüsü'nün (DİE), "Aylık İmalat Sanayii Eğilim Anketi, 680 İşyerinin Ağustos Ayı Geçici Sonuçları" açıklandı. 2000 yılında üretimi etkileyen faktörlerin en önemlisini teşkil eden talep yetersizliği yüzde 49,6 iken, bu oran, 2001 yılının aynı ayında yüzde 50,4'e yükseldi. Geçen yıl yüzde 2,5'lik bir oran taşıyan mali imkansızlıklar, bu yıl yüzde 2,7'ye ulaştı.
Çiftçinin borç faizi silinsinSaadet Partisi (SP) Grup Başkanvekili Veysel Candan, çiftçi borçlarının faizlerinin tamamıyla silinmesine ilişkin hazırladıkları yasa önerisini TBMM Başkanlığı'na sunduklarını bildirdi. Veysel Candan, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, reel sektöre ağırlık verilmesi gerekirken hükümetin finans sektörüne öncelik tanıdığını belirtti. SP'li Candan, Türkiye'nin önümüzdeki yıl tarım alanında ciddi açıklarla karşı karşıya kalacağını iddia ederek, "Hükümet, uyguladığı tarım politikasında ısrar ederse bu sektörde ciddi yıkımla karşı karşıya kalırız'' dedi. Candan, çiftçilerin çeşitli kuruluş ve birliklere 3 katrilyon 17 trilyon civarında faiz borcu olduğunu söyledi. Candan, bu konuda bir yasa önerisi hazırlayarak TBMM Başkanlığı'na verdiklerini bildirdi. Yasa önerisinde, çiftçi borçlarının faizleri, miktarına bakılmaksızın silinecek. Borç ise 4 yılda 8 eşit taksitle ödenecek, idari ve icra takip işlemleri durdurulacak. Saadet Partisi (SP), TBMM'de tarım politikasıyla ilgili Genel Görüşme yapılmasını da istedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |