T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ

Kısa vadeli çözüm

Borç takasını 'konsolidasyon denemesi' olarak nitelendiren Prof. Güvemli, bu denemenin sonucuna göre yeni takasların da gündeme gelebileceğini söyledi.

Piyasaların olumlu bakmadığı iç borç takasına ekonomistlerden de tepki geldi. Konuyla ilgili olarak görüşlerini aldığımız uzmanlar, takas yönteminin çözüm olmadığını, sağlayacağı rahatlamanın kısa süreli olacağını belirttiler.

Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oktay Güvemli, cüzi bir miktarda kalan takasın iç borç sorununa çare olamayacağını söyledi. Takasla ekonominin rahatlayacağı beklentisinin yanlış olduğunu vurgulayan Güvemli, "60 katrilyon borcun var. 3 ayda 25 katrilyon borç ödemen lazım. Bunu 80 katrilyona çıkaracağını söylemişsin. 3 katrilyonla rahatlacaksın. Böyle rahatlama mı olur?" dedi.

Konsolidasyon denemesi

Borç takasını 'konsolidasyon denemesi' olarak nitelendiren Güvemli, bu denemenin sonucuna göre yeni takasların da gündeme gelebileceğini söyledi. Modern ekonomilerde konsolidasyon örneğinin olmadığını ifade eden Güvemli, "Takas çözüm olamaz. Bu deneme açık bir kararsızlığın göstergesi. Bu kadar ağır borçla deneme olmaz. Devletin kesin bir karar vermesi lazım. Konsolidasyon, takas hiçbir ülkede uygulanmıyor. Çözüm olarak paralel para uygulaması gibi metodlar uygulanıyor" diye konuştu. Güvemli, kalan iç borcun nasıl ödeneceği konusunda da "Devletin parası yok. Para basar, biraz da yeni tahvil satar" şeklinde görüş belirtti.

Kısmi ferahlık

Trakya Ü. İİBF Dekanı Prof. Dr. Sudi Apak da takasın getireceği rahatlamanın kısmi ve geçici olacağını söyledi. Takasın piyasaların işlerliği açısından faydalı olacağını belirten Apak, "Takas yapılsa bile kısa vadede kalan 22 katrilyonluk borç stoku önümüzde duruyor. Takas ancak kısmı ferahlık sağlar. Sonuçta külefetin kime yükleneceği önemli. Devletin sırtına yüklenecekse, devletin borcu daha da çok artmış olacak." dedi.



13 Haziran 2001
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED