YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


İş dünyasına, yatırımcılara ve vatandaşa uyarı:

Gaza gelmeyin

Ali Bayramoğlu, hedefi aştığı halde başarı gibi sunulan enflasyon oranında siyasilerin propaganda amaçlı söylemlerine aldanılmaması gerektiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ali Bayramoğlu, siyasilerin propaganda amaçlı söylemlerine aldanılmaması gerektiğini belirterek, vatandaşlara 'gaza gelmeyin' uyarısında bulundu.

Yeni Şafak'ın 2000 yılı ekonomisi ve 2001 yılından beklentilerle ilgili sorularını cevaplandıran Bayramoğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açıklanan enflasyon rakamlarının reel olmadığını belirten Bayramoğlu, "İnsanlara doğru şeyleri yanlış olarak söyleyenler, o yanlışların arkasında sonra durmuyor. Söylüyorlar, olmadığında da, 'olmadı ne yapalım diyorlar. Siyasiler ve bürokratların propaganda amaçlı söylemlerine aldanılmamalı" diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde üyelerine uyarı niteliğinde 30 maddelik bir kriz önerisinde bulunan MÜSİAD Başkanı Bayramoğlu, 2000 yılı hedeflerinin neredeyse iki katı çıkan enflasyon rakamlarının, hükümet tarafından yeni bir spekülasyon için kullanıldığını savundu. Bayramoğlu, "Enflasyon düştü ayağıyla spekülasyon tekrar devreye sokuldu. Borsada yeni kumar oyunlarına başlandı. Borsa yukarılara çıkartılacak, sonra ekonomi tekrar kendi rayına oturduğunda tekrar inecek" dedi.

Fırtına devam ediyor

Mali piyasalardaki krizin şu an durulduğunu anlatan Bayramoğlu, ekonomiyi 'deniz'e benzeterek, "Deniz dalgalıydı, bir anda duruldu ama arkadan gelen rüzgar hala hesaba katılmıyor. Şu anda kamuoyuna intikal etmiş ekonomik tedbirlerin hiçbiri ekonomiye uygun değil. Sadece mali piyasadaki çalkantıyı durdurmak, dalgaları durdurmak için alınmış tedbirlerdir. Dalgaların arkasındaki rüzgara yönelik bir tedbir almadığınız sürece, bu dalgalar tekrar canlanır" dedi.

Piyasa içler acısı

Mali piyasaların durulmasının bir şey ifade etmediğini vurgulayan Bayramoğlu, sanayicinin, üreticinin, piyasaların durumu içler acısı olduğunu kaydetti. Hükümetin ekonomiyle ilgili açıklamalarının piyasanın ağzıyla söylenmeyen sözler olduğuna dikkat çeken Bayramoğlu, "Türkiye'nin en son teknolojisi ile yapılmış Çerkezköy Sanayi Bölgesi'ne gidip bir baksınlar. Yüzde 50'si çalışmıyor, geriye kalanları da en kısa zamanda nasıl kapatacağının hesabını yapıyor. Mali kriz belki kısa süreli olarak atlatıldı ama Türkiye'de çok ciddi bir derecede reel kriz devam ediyor" şeklinde konuştu.

2000, mumla aranacak

Ekonominin bu mantıkla yönetilmeye devam edildiği sürece vatandaşları 2000'den daha kötü bir 2001'in beklediğini dile getiren Bayramoğlu, ücret politikalarının dondurulmasının ve IMF'nin tedbirlerine uyulmasının, Türkiye'de daha çok daralan bir pazar, üretimin olmayacağı, işsizliğin daha çok artacağı bir ortam şeklinde gündeme geleceğini ifade etti. Ücretlilerin maaşlarının enflasyon hedeflerine göre belirlendiğini hatırlatan Bayramoğlu, hedefler tutsa bile piyasada ciddi bir işsizlik sıkıntısının yaşanacağını söyledi. Bayramoğlu, "İnsanlar personelinin maaşını, vergisini, bankalara olan borçlarını ödeyemiyor. Bu şartlarda yapılması gereken, piyasayı canlandıracak, en azından iç piyasaya dinamizm kazandıracak tedbirler almaktır" dedi.

Bayram ve yılbaşı sonrasında piyasalarda ciddi bir durgunluk yaşanabileceğini ifade eden MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, piyasada alışveriş olsa bile ödeme yapılmadığını, buna karşılık sanyicinin de üretimi kıstığını dile getirdi. Sanayicinin, "Üretimin hiç borçlanmam, üretim de yapmam, stok da" diye düşündüğünü aktaran Bayramoğlu, 11 günlük yılbaşı tatilini zorunlu olarak 17-18 güne çıkaran üreticinin, önümüzdeki günlerde benzer tatiller yapabileceğini söyledi.

IMF kredisi yetmez

IMF kredilerine güvenmenin de son derece yanlış olduğunun altını çizen Bayramoğlu, IMF kredilerinin piyasaya direkt kanalize edilen paralar olmadığını belirtti. Bayramoğlu, "Bu paralar bütçe açığına yetmez, iç borç faizlerinin ödemesine yetmez, batık bankaların açıklarına yetmez. Gelen para piyasaya pompa edilen, ekonomiyi rahatlatacak, ekonomiye ivme kazandıracak bir kredi değil" diye konuştu.

Kriz reçetesi

1- Moralinizi yüksek tutun
2-Tecrübeli insanların başından geçenleri dinleyin
3-Elinizde alternatifli kriz senaryosu olsun
4-Ekonomi kurmayları ve yönetimde bulunanların propaganda amaçlı sözlerine itibar etmeyin
5-Kendinizin ve üst düzey personelinizin katıldığı eğitim seminerleri düzenleyin
6-Çalkantılara hazır olun, büyüme stratejinizi gözden geçirin
7-İyi bir avukat ve mali müşavirle çalışın. Mevzuatı yakından takip edin
8-Nakitte kalın. Atıl durumda bulunan gayrı menkullerinizi likite çevirin. Nakit durumunuza göre hareket edin
9-İhracata önem verin, yeni ihracat pazarları arayın
10-Dış gezi, sergi, seminer, fuar gibi etkinliklere daha fazla katılın
11-İthalatınızı kontrol altına alın
12-İhracat fiyatlarını belirlerken, bunun ithal girdilerinin para birimiyle aynı türden olmasına özen gösterin
13-Dövize dayalı borçlanmayla yatırım yapmayın
14-Döviz paritesine dikkat edin
15-Finans yönetimini sağlıklı yapın
16-Yeni borçlanma yapmayın
17-Finans kurumlarıyla ilişkilerinizi iyi tutun
18-Stokla değil, peşin satışla çalışın
19-Satış ve pazarlama faaliyetlerine ağırlık verin. Etkin reklamdan kaçınmayın
20-İstihdam politikanıza dikkat edin. Nitelikli personelle çalışın, onların fikirlerini önemseyin
21-Portföyünüzdeki müşterilerinizle daha yakından ilgilenin
22-Üretiminizi düzenli ve sürekli hale getirin
23-Üründe odaklanmaya gidin, kaliteden asla taviz vermeyin
24-Masraflarınızı kısın
25-Stoklarınızı eritin
26-Kredili borçlanmaktansa fikri yapınıza uygun ortak bulun
27-Mantıksız rekabetten kaçının
28-Vergi, SSK gibi devlet ödemelerine özen gösterin
29- Bankalara dikkat edin, varsa kredi borçlarınızı kapatın
30-İhtiyaç duyduğunuz her durumda MUSIAD'a danışın




Kağıda basmak için tıklayın.

Memurlar ek zam için kuyruğa girdi
Memurlar ek zammı beklerken, bu yılın ilk yarısında uygulanacak maaş katsayılarının da bir hafta içinde açıklanması gerekiyor.
Hazine yüksek faizle borçlandı
2001'in ilk borçlanma ihalesinde faizler beklendiğinden yüksek çıktı. Altı aylık ihalede bileşik faiz yüzde 67.47, 14 aylık ihalede faiz yüzde 64.99 oldu.
Cari açık 7.4 milyar $
Cari işlemler dengesi, Ekim ayında 765 milyon dolar açık verdi. Merkez Bankası tarafından açıklanan Ödemeler Dengesi verilerine göre, cari işlemler dengesi 2000 yılı Ocak-Ekim döneminde 7 milyar 473 milyon dolar açık verdi. 1999 yılının aynı döneminde cari denge 336 milyon dolar fazla vermişti. 2000 yılı Ocak-Ekim dönemi dış ticaret açığı ise, bir önceki yıla göre yüzde 138.4 oranında genişleyerek 18.42 milyar dolar oldu. Ocak-Ekim döneminde ihracat 25.31 milyar dolar olurken, ithalat toplamı 43.73 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu arada portföy yatırımları yılın on aylık döneminde 6 milyar 72 milyon dolara yükselirken, doğrudan sermaye yatırımları 162 milyon dolar geriledi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...