YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Sinerji doğurmasını bilmek

Anadolu kültüründe herkes bir "yönetici" olduğu kadar aynı zamanda bir "girişimci"dir. Toplumları maddi ve manevi yoksullaşmadan "sinerji" doğurmanın ustası girişimciler kurtarır. Sinerjinin kaynağında birlikte düşünmenin, birlikte planlamanın, birlikte üretmenin getirdiği "coşku" ve "verimlilik" vardır.

Organizasyon ustası Emin Üstün'ün Altunizade'deki işyerinde her ayın ilk çarşambası, değişik üniversitelerden akademisyen ve girişimci dostlarla biraraya gelip, tartışmadan konuşuyoruz.

Prof. Dr. Niyazi Eruslu'nun yönetiminde bugüne kadar Prof. Dr. Zekai Şen, Doç. Dr. Cengiz Güngör ve benim konuşmacı olarak katıldığım üç toplantı düzenlendi. Toplantılar "güncel" olaylardan "teorik" konulara kadar her şeyin tartışıldığı ancak kimsenin incitilmediği "Beyin Fırtınası" oturumlarına dönüştü.

Son toplantıda "üretim güçsüzlüğü"nü yenmede "girişimci"lerin yüklendiği işlev tartışıldı. Herkesin bir ölçüde girişimci olmak zorunda olduğunun üzerinde önemle duruldu. Çünkü Anadolu'da herkesin elinin emeğine dayanması ve kendi ayaklarının üzerinde durması sürekli özendirilir. Alın teriyle kazanılanın katlanarak artacağına inanılır. İnsani iki dünyada mutlu kılacak olanın elin emeği olduğu vurgulanır.

Tanzimat'tan sonra Anadolu insanı sinerji doğurma yeteneğini kısmen yitirdiyse de, atılımcı ve birlikte çalışmaya yatkın özelliklerini büyük ölçüde koruyor. Ayağındaki "prangalar" çözülüp, düşünce ve hayal gücüne konulan "ipotek"ler kaldırılırsa, üretim güçsüzlüğünün belini kıracak girişimciler ordusu katlanarak artacaktır.

"Sinerji" doğurmada örgütlenme ve belirlenen strateji doğrultusunda birlikte çalışma büyük önem taşır. Sinerji patlaması, birlikte çalışmanın gücünden kaynaklanır. Çünkü Warren Bennis'in "Organizing Genius" isimli kitabında vurguladığı gibi "Hiçbirimizin aklı, hepimizinki kadar güçlü değildir." Bu yüzden birlikte karar alma çok önemlidir.

Ekonomiden eğitim ve sağlığa kadar her alanda ciddi bir "sinerji" doğurabilmek için, herkesin karşılıklı alışveriş içinde paylaşarak çalışmasını öğrenmesi gerekir. Bunun için, başarılı liderler belirlenmiş bir amaç doğrultusunda çok sayıda insanı birlikte çalışmaya ikna etmesini bilen girişimcilerdir.

Globalleşen dünyada "sinerji" doğurmanın sırrını kavrıyabilmek için girişimcilerin, gittikçe karmaşıklaşan iş ve ekonomi ilişkilerinde kendilerini sınırları kolaylıkla aşan bir yolcu gibi görmeleri zorunludur. Yolcular, nereye, nasıl ve niçin gideceklerini bilirler. Onlar dünyayı bir bütün olarak gördükleri için Yavuz gibi, "sefer"de haritalarını yanlarından eksik etmezler.

Yalın ama anlamlı bir dünya peşinde olan Tolstoy ümidi "uyanık insanın rüyası" olarak görür. Girişimci ümit ve ilhamla dolu olmak zorundadır. Sinerji doğurma peşinde olan, yalnızca uyurken değil, uyanıkken de ümit dolu büyük rüyalar görür. Rüya görmeyenler, toplumların üretici gücünü ateşleyemezler.

Sinerji doğurmasını başaranlar, sürekli gördükleri rüyaların hayata geçmesi yolunda hep birlikte yorulma bilmez bir gayretle çalışmasını öğrenenlerdir.


6 OCAK 2001


Kağıda basmak için tıklayın.

Nazif Gürdoğan

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...