YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


34 Türk diplomat
sinsice katledildi

Yakın tarihte "Ermeni soykırımı" iddiaları ile ilgili Türkiye en çetin dönemi 1975-80 arasında geçirdi. Bu dönemde Türkiye'nin dışardaki diplomatlarına yönelik onlarca silahlı saldırı düzenlendi.

Tam 34 Türk diplomat bu saldırılarda hayatını kaybederken, bir çoğu da yaralandı. Bu saldırıların sadece birkaç tanesinin faili bulunurken, cinayetlerin arkasında hep aynı adres belirdi. Başta ASALA olmak üzere Ermeni terör örgütleri ile Ermeni fanatikler. Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolos ve Konsolosunu öldüren 77 yaşındaki Yanikyan'ın şu sözleri sonraki tarihlerde işlenen cinayetlere açıklık getirmesi açısından oldukça dikkat çekicidir: "Ermeniler, her yerde bu taktiği, bu savaş yolunu takip etmelidirler. Ben vazifemi yaptım. Bu karara varmam için yıllarca planlar yaptım."

Bu güne kadar yakalanan suikastçılar ve işledikleri suçlar ise şunlar:

MIGIRDIÇ YANIKYAN: Los Angeles Baş Konsolosu Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir'i öldürdü. 15 yıla mahkum oldu. Cezasının yaklaşık yarısını çektikten sonra serbest bırakıldı.

MAX KİLİMCİYAN: Bern Büyükelçisi Doğan Türkmen'e saldırıp ağır yaraladı. Kilimciyan, Fransa'nın Marsilya kentinde yakalandı.

MUSTAFA AMMAR: Lahey Büyükelçisi Özdemir Benler'in oğlu Ahmet Benler'i öldürdü. Lübnan asıllı Ammar Detroit'te yakalandı.

MARDİROS MIGIRDIÇ JANKODİYAN: Cenevre Sözleşmeli Sekreteri Mehmet Savaş Yerguz'u öldüren Jankodiyan olaydan hemen sonra polis tarafından yakalandı.

İlk kurbanlar

Başkonsolos Mehmet Baydar ve konsolos Bahadır Demir
Türkiye'nin Los Angeles Başkonsolos'u Mehmet Baydar ve Konsolos Bahadır Demir, Santa Barbara'da Ermeni Mıgırdıç George Yanikyan'ın silahlı saldırısı sonucu öldürüldüler.

Viyana Büyükelçisi Danış Tunagil
Paris Büyükelçisi İsmail Erez

Avusturya ve Fransa polis teşkilatları iki büyükelçinin öldürülmesi olaylarında oyalama politikası güderken, Beyrut'ta, Ermeni Gizli Örgütü, Avrupa ve Yunanistan'da da Rum EOKA-B örgütleri, bu cinayetleri üstlenmek için birbirleriyle yarıştılar.

Başkatip Oktay Cirit
Beyrut'ta görevli Türk Diplomatı Başkatip Oktay Cirit, 16 Şubat 1976 gecesi, Beyrut'un en kalabalık caddelerinden biri olan Hamra'da susturucu takılmış bir silâhla arkadan vurularak öldürüldü.

Vatikan Büyükelçisi Taha Carım
Vatikan Büyükelçisi Taha Carım, 9 Haziran 1977'de, otomobilinden inip evinin bahçesine girerken silahlı bir kişinin saldırısına uğradı.

Necla Kuneralp ve Emekli Büyükelçi Beşir Balcıoğlu
İspanya Büyükelçisi Zeki Kuneralp'ın arabası 2 Haziran 1978'de, 9.30 sularında Madrid'de bir sokak ortasında yaylım ateşine tutuldu. Arabada bulunan Büyükelçinin eşi Nejla Kuneralp ve kayınbiraderi Emekli Büyükelçi Beşir Balcıoğlu olay yerinde hayatlarını kaybederken, ağır yaralanan şoför de ağır yaralı olarak kaldırıldığı hastanede kurtarılamadı. Büyükelçi ise, arabada olmadığı için şans eseri kurtuldu.

Atina İdari Ateşesi Galip Özmen, kızı Neslihan Özmen
Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde görevli İdari Ataşe Galip Özmen ve kızı Neslihan Özmen, 31 Temmuz 1980 tarihinde, gece 21.30 sularında otomobillerine açılan yaylım ateşi sonucu hayatlarını kaybettiler. Ataşenin otomobilinde bulunan eşi Sevil ağır yaralanmıştı.

 


Kağıda basmak için tıklayın.

 

 

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...