YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Dünya

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bir darbe de İngiltere'den

İngiltere'de 27 Ocak Cumartesi günü yapılacak Yahudi Soykırımı'nı anma gününe Ermeniler de dahil ediliyor. Törende, Ermeniler'in "soykırım"a uğradıklarına dair güçlü ifadeler kullanılacak.

Uzun bir süreden bu yana 27 Ocak Cumartesi günü yapılacak Yahudi Soykırımı'nı anma gününe Ermeniler'in de dahil edilmesi için kamuoyu oluşturmaya çalışan İngiliz basını, dün yayınladığı haberlerde de İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın bu yönde bir hazırlık içinde bulunduğu iddialarına yer verdi.

The Observer Gazetesi, Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı İmparatorluğu güçlerince Ermenilerin "katledildiğine" dair iddiaları gerçekmiş gibi yansıtırken, "Türkler tarafından öldürülen 1.5 milyon Ermeni'nin de Tony Blair ve Prens Charles'ın katılacağı anma gününün bir parçası olması ihtimali büyüyor" şeklinde konuştu.

Önceden planlanmış

Bu yöndeki hazırlığın Türkiye'nin sert tepkisiyle karşılaştığını da belirten gazete, hükümetin daha önce Ermeniler'i de Anma Günü kapsamına almak konusunda gösterdiği direncin yumuşamasının en önemli nedeninin Ermeni lobilerinden gelen baskı olduğunu belirtti. Gazete, söz konusu girişimin İngiltere ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ciddi şekilde sarsılmasına neden olabileceğine de işaret etti. Gazete, 27 Ocak günü BBC'den naklen yayınlanacak Soykırım Kurbanlarını Anma Günü'nde töreni sunacak TV spikeri John Simpson'a kurumu tarafından Ermeniler'den de söz etmesi yolunda talimat verildiğini yazdı.

Sunuculuk görevini üstlenen John Simpson, önümüzdeki Cumartesi günü parlamentonun büyük salonunda yapılacak törene, 1915'te yaşandığı öne sürülen soykırımdan hayatta kalmayı başaran ve bugün yaşları 90'lar civarında olan Ermeniler'in çağrılı olduğunu bildirdi. Londra'daki Ermeni kilisesi liderinin de anmaya katılacağını belirten Simpson, yapacağı konuşmada Ermeniler'in "soykırıma uğradıklarına dair güçlü ifadeler kullanacağını" şimdiden duyurdu.

Bu arada, İçişleri Bakanlığı sözcüsü, Ermeniler'in de önümüzdeki Cumartesi günü yapılacak Anma'nın bir parçası olması durumunun baskılar sonucu ortaya çıkmadığını savunarak, "bu zaten hep orjinal planımızda da vardı" dedi. Bu yıl ilk kez yapılacak ve BBC2 TV kanalında naklen yayınlanacak 27 Ocak Soykırım Kurbanları'nı Anma Günü, her yıl aynı tarihte tekrarlanacak.




Kağıda basmak için tıklayın.

Müslümanlar'a borçlu
ABD'nin yeni Başkanı Bush, seçilmesini Müslümanlar'a borçlu. Bush'a Beyaz Saray'ın kapısını özellikle Florida'da olmak üzere, 2.5 milyon Müslüman seçmen açtı.
34 Türk diplomat
sinsice katledildi

Yakın tarihte "Ermeni soykırımı" iddiaları ile ilgili Türkiye en çetin dönemi 1975-80 arasında geçirdi. Bu dönemde Türkiye'nin dışardaki diplomatlarına yönelik onlarca silahlı saldırı düzenlendi.

Taba görüşmeleri başladı
İsrail ve Filistinli müzakereciler, Ortadoğu barış sürecini çıkmazdan kurtarmak için dün akşam Mısır'ın Taba kentinde maraton barış görüşmelerine başladı. Görüşmelerinin 10 gün sürmesi bekleniyor. İsrail'in müstafi Başbakanı Ehud Barak ve Bölgesel İşbirliği Bakanı Şimon Peres gelişmeleri telefonla dakika dakika takip edecek. Gelişme sağlanması durumunda, Filistin lideri Yaser Arafat ve Ehud Barak Mısır'a giderek bizzat görüşmeleri idare edecek. Taba'da Amerika eski Başkanı Bill Clinton'ın sunduğu barış önerisi masaya yatırılacak.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...