YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Ekonomi

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

 


Bitkiye gümrük kıyağı

Düşük gümrük vergisi sebebiyle haksız rekabet ortamına yolaçan süs bitkisi ithalatı yerli üreticiye zarar verirken mobilyacı ve genel ithalatçıların rant kaynağı haline geldi.

Fidan ve süs bitkisi ithali yerli üreticiyi vurdu. Dış sermayeli büyük hipermarket grupları tarafından ithal edilen bitkilerin gümrük vergisinin düşük tutulması haksız rekabete yol açıyor.

Dış mekan bitkilerinde gümrük vergisi yüzde 2,5 iken iç mekan bitkilerinde yüzde 25.

Gümrüklerde açelya ve saksı gülü gibi saksı bitkileri dış mekan malzemesi olarak beyan edildiğinden, düşük gümrükle ülkeye sokuluyor ve yerli üreticiye darbe vuruyor.

Süs bitkisi ithalatı yerli üreticiye zarar vermesinin yanında konuyla hiç alakası olmayan mobilyacı, dekoratör veya genel ithalatçıların rant kaynağı haline geldi.

Belediye desteklemeli

Belediyelerin ve lüks villa sahiplerinin lüks fidan ve ağaç merakı da ithal ağaç miktarını altı milyon dolardan 22 milyon dolara fırlattı. Piyasa'da Türkiye'de üretilse 200-300 milyon liraya satılıp katma değer ve istihdam yaratacak olan Kamelya gibi bitkiler ithal edilince 1,5 milyara mal oluyor.

Öte yandan büyükşehir belediyelerinin yerli fidan yerine ithal bitkileri tercih etmesi de üreticileri çileden çıkardı. "Belediyeler biraz sabırlı olsalardı ve bazı büyük ithal ağaçların yanısıra yarı yarıya yerli üreticiyi de destekleselerdi bu kaynaklarla fidancılığımız bugüne kadar İspanya'yı yakalardı" şeklinde konuşuyorlar.

Tarım Bakanlığı el attı

Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel'e de zor durumda olduklarını anlatan üreticiler Erçel'e "Biz üreticiler de ekonomik programdan nasibimizi aldık ve inim inim inliyoruz. Yerli üreticinin biberinin fiyatı gözünüze batıyor, biberi almayın diyorsunuz da, süs bitkileri ve fidan ithalatındaki bu acıklı durumu görmüyor musunuz?" diye sordular.

Fidan ve saksı bitkisi üreticilerinin büyük bir kısmının depremden büyük zarar gören ve işsizlik sorunu had safhaya ulaşan Adapazarı ve Yalova'da oluşu da işin başka bir önemli boyutu. Fidan ve saksı bitkisi üreticilerinin büyük kısmı, depremden büyük zarar gören ve önemli ölçüde işsizlik sorun olan Adapazarı ve Yalova'da.

Sınırsız ithalatın, deprem bölgelerini de yeni bir işsizlik sebebi olarak ortaya çıkması ayrıca düşündürücü bulundu. Probleme parmak basan Tarım ve Köy İşleri Bakanı H. Yusuf Gökalp konu üzerinde inceleme başlattı. Bakanlığın yakın zamanda yerli üreticinin yüzünü güldürecek bazı tedbirleri alması bekleniyor.




Kağıda basmak için tıklayın.

Postmodern talan Ekonomist Dr. Ömer Bolat, 28 Şubat sürecinin ardından geçirilen son dört yılın, ekonomik açıdan da bozgun getirdiğini ve bu dönemin 'postmodern talan dönemi' olduğunu söyledi.
Para repoya aktı
Bayram öncesi dolar bazında 12.9 milyar dolara inen repo işlemleri, 5 Ocak'ta yüzde 37.3 artışla 17.7 milyar dolara, ters repo işlemleri yüzde 35.8 artışla 4 milyar dolardan 5.5 milyar dolara yükseldi.
Suriye'den özel bankaya yeşil ışık
Suriye yönetiminin, 40 yıldan buyana ilk kez, özel banka faaliyetlerine izin verme yolunda önemli bir yasayı kabul ettiği bildirildi. Şam'da yayımlanan Teşrin gazetesinin haberine göre, özel bankalar, özel şirketler tarafından ya da kamu şirketleriyle ortaklaşa kurulabilecek. Özel bankaların işletilmesi şartı olarak, yüzde 51 hissesine Suriye vatandaşlarının sahip olması gerektiği, geri kalan yüzde 49'un yabancıların olabileceği kaydedildi. Halen beş devlet bankasının faaliyette bulunduğu Suriye'de, özel ve yabancı bankalar, 1960'ların başında devletleştirilmişti.
İşini kaybeden bir daha bulamıyor
Türkiye'de işini kaybedenlerin, 1 ay içinde yeniden iş bulabilme olanaklarının "sıfır" düzeyde olduğu bildirildi. TİSK'in, OECD verilerine dayanarak yaptığı araştırmaya göre, ABD'de yüzde 43.7, Danimarka'da yüzde 26.9, Kanada'da yüzde 23.7, Yeni Zelanda'da yüzde 19.6, İsveç'te yüzde 19.1, İngiltere'de yüzde 13.4, Japonya'da yüzde 13, Fransa'da yüzde 7, Almanya'da yüzde 6.8, İtalya'da yüzde 4.7, Yunanistan'da yüzde 4.5 düzeyinde bulunuyor. TİSK araştırmasında, dünyada en katı çalışma mevzuatının Türkiye'de olduğu ileri sürülerek, Türkiye'yi sırasıyla Avusturya, Hollanda, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Portekiz'in takip ettiği, çalışma mevzuatı en esnek ülkelerin başında ise ABD'nin geldiği kaydedildi.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV


Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED
Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...