YeniSafak.com “ Türkiye'nin birikimi... ” Yazarlar

 
Ana Sayfa...
Gündem'den...
Politika'dan...
Ekonomiden...
Dünya'dan...
Kültür'den...
Yazarlar'dan
Spor'dan

  Arşivden Arama

  I Explorer Kullanıcıları, TIKLAYIN.

 

Alkolde yasal teşvik!

Bir süredir akaryakıt istasyonlarında alkollü içki satışı saçmalığını gündeme getiriyor, araç sürücülerinin mecburi uğrak mekanlarında, uzmanların deyimiyle "görsel uyaran"'lara muhatap edilmelerinin mantıksızlığını vurguluyorum. Bu sırada bir kanun değişikliği gündeme geldi.

Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilip Cumhurbaşkanı'nın onayına sunulan 4619 Numaralı Kanun'un öğrenebildiğim metniyle yayınlanmaması için elimden geleni yapmaya çalıştım. Çünkü 4619 Sayılı Kanun, genel olarak akaryakıt istasyonlarında alkollü içki satışını önlüyor gibi gözüküyor, ancak belli oranda alkol içeren özel sektör biralarının satışına resmen yeşil ışık yakıyordu. Yazımızın yayını nedeniyle bir radyo kanalının haber programından aradıklarında yaklaşık yarım saat Sayın Cumhurbaşkanı'na yönelik benzer sesli uyarıları tekrarladım. Amacım, Cumhurbaşkanı kanunu bu şekliyle onaylamadan yanlışın düzeltilmesiydi. Ancak maalesef kanun eleştirdiğim haliyle Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Kanun şöyle diyor:

"Madde-3....Akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında, hacmen yüzde 5 alkolden fazla alkol içeren alkollü içkilerin satışı için ruhsat verilmez..."

Aynı maddede alkollü içki satışı öğrenci yurtları, spor kulüpleri, her türlü öğretim ve eğitim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastahane, bezik ve briç salonlarında tamamen engelleniyor, bu tür ürünlerin reklamıyla küçüklere satışı da herhangi bir limit öngörülmeden tamamen yasaklanıyor. Demek ki kanun, içkinin az ya da çok oranda alkol bulundurmasını aynı değerde tehlikeli buluyor. Buna karşın aynı maddede araç sürücülerinin belli oranda da olsa alkole teşvik edilmesi çelişki ifade etmiyor mu?

Şimdi bu yanlışın da düzelmesi için yeniden bir kanun çalışması gerekiyor. Zararın neresinden dönülse kârdır. İlgili tüm kurum ve kuruluşları, tüketici örgütlerini ve basın-yayın organlarını tepki vermeye çağırıyorum.

Trafikçilerin yasaya tepkisi

Sürücülere açık alkol teşvikinin engellenmesi için yayınlanan yazılarımız kamuoyunda geniş yankı buldu. Konu şimdi email grupları dahil birçok platformda tartışılıyor. Bu arada Trafikçi Okurum Ahmet Şener Yıldız'ın gönderdiği mesajlar araştırmalarımıza ışık tuttu. Kendisine teşekkür ederek son mesajını aynen vermek istiyorum;

"Maalesef sözünü ettiğiniz Kanun Resmi Gazetede yayımlanmış. Bana trafik email grubundan gelen bir maili size gönderiyorum. Trafik Gönüllüleri Derneği Başkanı ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamit Hancı imzasını taşıyan mesaj şöyle: 'İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, yalnızca yüzde 5'in üzerinde alkol içeren içkilerin akaryakıt istasyonlarında satışını yasaklaması şu anlama geliyor; Akaryakıt istasyonları artık bira satılabilir. Çünkü bira %5'in altında alkol içerir.

Bu "Bira içki değil meşrubattır" kandırmacasını tekrarlıyor gibi. Yıllardır biranın kahvehanelerde satışına izin veren zihniyet şimdi satışı akaryakıt istasyonlarında serbest bırakmıştır. Oysa aç karnına tek bir şişe bira bile sürüş yeteneğini çok olumsuz yönde etkiler ve kazaya sebep olur.'"

Yönetimde şeffaflık yok!

Tüketici Hakları Derneği 10. kuruluş yılını kutlarken Dernek Başkanı Turhan Çakar yaptığı açıklamada Türkiye'de sosyal devlet ilkesinden giderek vazgeçildiğinin altını çizdi ve "Birçok bakanlıkta şeffaflık yok. Bazı bilgiler saklanıyor. Ülkeyi yönetenler, görevlerini kötüye kullanarak Anayasa suçu işliyorlar" şeklinde konuştu.

Et sorunu yine gündemde

Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, "Türkiye`de herşeyin çivisi çıkmış" dedi. Yetkin, Türkiye`nin en büyük gruplarından birinin satış mağazasında eşek eti satıldığını, bu yöndeki raporun buharlaştığını, değiştiğini belirti. Yetkin, "Türkiye patronlar ülkesi olsun, sermaye gelişsin, herkes istediğini alsın satsın" mantığının ülkeyi bu hale getirdiğini öne sürdü. Yetkin denetim için de kurul oluşturulmasını önerdi.



22.OCAK.2001


Kağıda basmak için tıklayın.

 


Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim
İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED

Bu sitenin tasarım ve inşası, İNTERNET yayını ve tanıtımı, TALLANDTHIN Web tarafından yapılmaktadır. İçerik ve güncelleme Yeni Şafak Gazetesi İnternet Servisi tarafından gerçekleştirilmektir. Lütfen siteyle ilgili problemleri webmaster@tallandthin.com adresine bildiriniz...