|
|
|
| Türkiye'nin birikimi... | ||
|
|
Hollanda hükümeti, "Roterdam 2001: Avrupa'nın Kültürel Başkenti" adıyla hazırladığı yeni hukuki düzenlemeler ile ilk kez başörtüsüne resmî bir hak tanımış oldu. Düzenlemeleri içeren kitabın "Örtülü Müslüman Kadın" konu başlığı altında, Avrupalı yetkililere başörtüsü konusunda detaylı bilgiler veriliyor. 300 sayfadan oluşan ve diplomatik çevrelere, siyasi, kültürel ve basın kurumlarına dağıtılan kitap satışa da sunuldu. Kitabın 188 ile 193'üncü sayfalarında A4 boyunda, renkli 6 örtülü Müslüman kız öğrencinin baş ve yüz resimleri verilerek başörtüsünün nasıl olduğu da tanıtıldı. Kitapda başörtüsünün artık 'Avrupa kültürünün vazgeçilmez bir parçası' olduğu vurgulanıyor. Hollanda yönetiminin hazırladığı bu dözenleme diğer Avrupa ülkelerine de örnek olarak gösteriliyor. Müslüman olan Avrupalı kadınların örtünmeleri ve Avrupa'ya göç eden ailelerin Avrupa'da doğan kızlarının Avrupalı sayılmaları nedeniyle başörtüsünün Avrupa kültürünün bir parçası olduğu belirtilen kitapta, Avrupa'da artık her sokakta başörtülü kadın ve kızlara rastlamanın mümkün olduğu da ifade ediliyor.
Başörtülü Dışişleri Müsteşarı bile varKitabı basan yayınevi yetkilisi, 2001 Roterdam programlarından işaret edilen başörtüsünün artık kendi kültürlerinin bir parçası olduğunu, bundan dolayı kitapta farklı ırklardan, Türk, Arap, Somalili, İranlı, Pakistanlı ve Bosnalı kızların kullandığı başörtüsü resimlerinin gösterildiğini söyledi. Avrupa'daki İslami kurumlar, Roterdam programının artık bazı Avrupa hükümetlerin dînî inançları gereği örtünen kızların başörtüsüne saygı göstermeleri gerektiğine bir işaret teşkil ettiğini belirtiyorlar. Fransa uzun zaman liselerde okuyan kızların başörtüsü takmalarına karşı çıkmıştı. Daha sonra ise yüksek mahkemenin aldığı bir karar ile bu uygulama iptal edildi. Hollanda'da Dışişleri Bakanlığ'nda müsteşar olarak çalışan Fatıma Atik gibi, çok sayıda başörtülü kadın üst düzey görevlerde bulunuyor.
İki yasakçı ülke: Tunus ve TürkiyeBaşörtüsüne karşı şiddetli tepki gösteren iki ülke var dünyada: Tunus ve Türkiye. Tunus'ta evlerde ve sokaklarda bile başörtüsü kullanmak yasak. Kurban Bayramı'nda hükümet izin verdiği müddetçe kurban kesilebilir. Yine Ramazan ayında hükümet izin verirse oruç tutulabiliyor. Tunus hükümeti bu kararları, İslam aleyhtarlığından dolayı değil, ekonomik krizden dolayı aldığını belirtiyor.Tunus'tan sonra İslam ülkesi olup da başörtüsüne yasak uygulayan ikinci ülke ise Türkiye.
|
|
| Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya | Kültür | Yazarlar | Spor | Bilişim |
| İnteraktif: Mesaj Formu | ABONE FORMU | İNTERNET TARAMA FORMU | KÜNYE | ARŞİV |
|