T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M

5.4 mü yoksa 4.4 mü?

Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Pasinler'de önceki gece meydana gelen ve Kandilli'nin 5.4 olarak açıkladığı depremin büyüklüğünün 4.4 olduğunda ısrarlı.

Erzurum'un Pasinler ilçesinde önceki gece meydana gelen depremin büyüklüğü konusunda iki ayrı merkezin yaptığı farklı ölçüm tartışmaya neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, deprem sonrası yaptığı açıklamada, Erzurum'da meydana gelen depremin büyüklüğünü 5.4 olarak bildirirken, Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi ise büyüklüğün 4.4 olduğunu kaydetti. Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ali Aydın, Rusya'nın dünyaca ünlü deprem araştırma merkezi Obninsk'in de Erzurum'daki depremi 4.4 büyüklüğünde ölçtüğünü belirtti.

Aydın, internette yeralan (http:/www.wdcb.rrsi.ru/obninski" adresiyle ulaşılabilen sitede Erzurum'da meydana gelen depremle ilgili bilgiler yer aldığını belirterek, bu bilgilerin kendilerini doğruladığını kaydetti.

'KORKUNÇ BİR FARK VAR'

Aydın, "Bizim ölçümümüzle Kandilli Rasathanesi'nin açıklaması arasında korkunç bir fark var" dedi. Basın kuruluşlarının Kandilli Rasathanesi'ni dikkate aldığını ifade eden Aydın, şunları söyledi: "Basın-yayın organları maalesef Kandilli Rasathanesi'ni kaale alıyorlar. Fakat geçmişte Erzurum'un Şenkaya ilçesinde meydana gelen depremin, bu merkez, Azerbaycan'da meydana geldiğini açıklamıştı. Kandilli Rasathanesi'nin ölçümlerinde, yeterince veri olmaması ve çok şiddetli hissedilmesi nedeniyle bir yanlışlık oldu. Bizim ölçümümüz kesinlikle doğru."

'ÖLÇÜM YANLIŞSA İŞİ BIRAKIRIM'

Erzurum'daki depremin, yeryüzüne yakın bir bölgede meydana gelmesi nedeniyle şiddetli hissedildiğini belirten Aydın, "Yeryüzüne yakın bu tür depremler çok şiddetli hissedilir" dedi.

Aydın, 5.4 şiddetinde bir depremin, meydana geldiği bölgede daha fazla hasar meydana getirebileceğini kaydederek, "Eğer deprem Kandilli Rasathanesi'nin dediği gibi 5.4 büyüklüğünde olsaydı meydana gelen hasar çok daha fazla olmalıydı. Eğer ölçümümüz yanlış ise ben bu işi bırakırım" diye konuştu.



12 Temmuz 2001
Perşembe
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | İzlenim | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED