T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Sıcaklar çarpmasın!

Yüksek nem oranlarıyla birleşen aşırı sıcaklar yaşamımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Son günlerde hastanelerin acil servislerinde yığılmalar yaşanıyor. Halbuki alınacak basit önlemlerle kendimizi korumak mümkün...

Yaz mevsiminin şu günlerinde aşırı sıcaklıklar yaşamımızı ciddi anlamda tehdit eder hale geldi. Aşırı sıcaklar ve yüksek nemli hava nedeniyle birçoğumuz güç duruma düşerken, sürekli bir yorgunluk kanıksadığımız bir durum artık. Rüzgarın da olmaması hava sıcaklığını normalin çok üzerinde hissetmemize neden oluyor. Adeta çölde yaşar gibiyiz. Uzmanlar, nemle birlikte ortalama 40-50 derece hissedilen sıcaklığın öldürücü olabileceği uyarısını yaparken, hastanelerin acil servisleri sıcaklardan etkilenen yüzlerce kişinin akınına uğruyor. Meteoroloji yetkilileri, 35 derece olarak açıklanan sıcaklığın bağıl nem oranı yüzde 50 olduğunda 41, yüzde 95 olduğunda ise 68 derece olarak hissedildiğini belirtiyor. Uzmanlar sıcak havanın boğucu bir şekilde hissedilmesine rüzgarın kesilmesinin de etkili olduğunu dile getiriyor. Yüksek nem oranıyla birleşen sıcak hava, rüzgarla dağılmadığı için sağlığımızı tehdit edici boyutta hissediliyor. Hissedilen sıcaklığın 55 derecenin üzerine çıkması halinde ise ısı veya güneş çarpmasına bağlı olarak termal şok yaşanabiliyor. Risk sınırı olarak belirtilen 32 derecenin üzerine çıkan sıcaklık, güneş çarpması, ısı krampları veya ısı bitkinliği, fiziksel etkinlik ve bu şartlarda etkilenme süresine bağlı olarak şiddetli termal stresle birlikte ısı çarpması olarak etkisini gösteriyor. Nitekim çöl sıcaklarının ve aşırı nemin yaşandığı şu günlerde, İstanbul'daki hastanelerin acil servislerine başvuranların sayısında büyük artış yaşandı. Başvurularda büyük oranda güneş çarpması, besin zehirlenmesi, ishal, tansiyon ve kalp rahatsızlıkları gibi rahatsızlıklara rastlanıyor. Aşırı sıcakların bir süre daha devam edeceğini düşünürsek, birtakım önlemler almak kaçınılmaz oluyor. Uzmanlar özellikle çocuklar, yaşlılar ile kalp ve akciğer hastalarını bu konuda uyarıyor ve önlem almalarını istiyor. Bu önerileri şöyle sıralamak mümkün:

Bol bol sıvı (su, meyve suyu, ayran, maden suyu, vb.) tüketin. Sıcak havalarda daha fazla terleyeceğinizden vücudunuzun su ihtiyacını karşılayın.

Günde 3 öğün değil, küçük porsiyonlar şeklinde 4-5 öğün yemek yiyin. Ağır yemeklerden ve alkollü içeceklerden kaçının. Zeytinyağlı yemekleri tercih edin. Sık sık meyve yiyin. Karpuz tüketimini artırın.

Sık sık ılık su ile duş alın.

Düzenli uyuyun, sinirlenmeyin, başkalarıyla tartışmayın. Varsa astım, kalp ve tansiyon ilaçlarınızı düzenli alın.

Özellikle 11:00-16:00 saatleri arasında güneş altında kalmaktan kaçının. Mümkünse evden dışarı adım atmayın.

Ancak ille de dışarı çıkmak zorundaysanız serin yerlerde kalın. Güneşle direkt temastan kaçının. Gölgede kalın, ya bir şemsiye altında veya ağaç altında. Ama dikkatli olun, sizi UV ışınlarından tamamen korumaz. Bu yüzden, her zamanki güneş kreminizi uygulamanız tavsiye edilmektedir.

Bol, ince, rahat ve özellikle keten ile pamuklu kıyafetleri tercih edin.

Geniş kenarlı bir şapkayla korunun, 7 cm yüksekliğinde bir şapka başınızın tepesine gelen UV miktarını 5'e böler.

Büyük güneş gözlüklerini tercih edin. Kenarlarından çok az güneş ışığı geçiren gözlükleri. Gözlüğün tüm kullanım talimatlarını okuyun. Böylelikle UV ışınlarına karşı koruduğundan emin olabilirsiniz.

Kendinizde bir anormallik hissederseniz mutlaka doktora danışın.

Soslu tavuk

MALZEME: 1 adet tavuk, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 2 çorba kaşığı un, 1.5 su bardağı tavuk suyu ve süt, 2-3 çorba kaşığı kaşar peynir rendesi, galeta unu, 3 adet yumurta, tuz.

YAPILIŞI: Tavuk temizlenip bütün halde haşlanır. But ve göğüs olarak 4 eşit parçaya bölünür. Kemikleri çıkartılıp soğutulur. Diğer yanda un ve sıvı yağ bir tencerede kavrulur, tavuk suyu azar azar eklenir topaklaşmamasına dikkat edilir. Tuz ve kaşar rende eklenip 1-2 karıştırılır. Parçalanan tavuklar önce bu sosa sonra bulayıp katılaşana dek beklenir. Sonra önce yumurtaya sonra galeta ununa bulanıp ister sıvı yağda ister fırında pişirilir.


6 Ağustos 2002
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED