|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seçimlere 2 aydan az bir zaman kala Enerji Bakanı doğalgaz fiyatlarında yüzde 9 indirime gidileceğini açıkladı.
Seçimler yaklaştıkça hükümete üye partilerin seçime yönelik yatırımları da artıyor. Seçimlere 2 aydan az bir zaman kala Enerji Bakanı Zeki Çakan doğalgaz fiyatlarının yüzde 9 ucuza maledildiğini ve bunun da tüketiciye yansıtılacağını açıkladı. Enerji Bakanı Zeki Çakan düzenlediği basın toplantısında, bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, yaptığı açıklamada, Botaş ile Rus Gazexport şirketi arasında uzun zamandır devam eden görüşmeler sonucunda batı hattından alınan doğalgazın fiyatında yaklaşık yüzde 9'luk bir indirimin sağlanmasını Ağustos ayı içinde sonuçlandırdıklarını söyledi. Bakan Çakan, böylelikle 2005 yılı başına kadar doğalgaz giderlerinden 280.4 milyon dolar tasarruf sağladıklarını kaydetti. Dağıtıcılar vatandaşa yansıtacak
Bu iyileştirmeler neticesinde indirimlerin yüzde 9-10 seviyesinde vatandaşa yansıtılacağını kaydeden Bakan Çakan, ancak kendilerinin bu indirimi dağıtım şirketlerine yansıtacağını, onların da halka ulaştıracağını dile getirdi. Çakan, bu yıl başında dağıtım şirketleriyle görüşerek yüzde 10-24 arasında doğalgaz satış fiyatlarında indirim sağlandığını, bugüne kadar enflasyon oranı yüzde 18 olmasına rağmen, doğalgaz satış fiyatlarındaki artışın yüzde 10'u geçmediğini, ayrıca 25 bin lira olarak teklif edilen ÖTV miktarının da yapılan girişimlerle 5 bin liraya düşürüldüğünü anlattı.
Avrupa'ya doğalgaz vereceğiz
Bakan Çakan açıklamasında Türkiye'den Avrupa'ya gaz taşınması konusunda da Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Avusturya ve Bosna-Hersek'in ilgili kuruluşlarıyla çalışmaların sürdüğünü belirtti. Zeki Çakan, bu projeler için Avrupa Birliği'nin tam destek vermesinin sağlandığını ve ilk adımda Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattı mühendislik çalışmaları için yarısı hibe olmak üzere yaklaşık 10 milyon euro finansal destek alındığını kaydetti. Çakan, "bütün bunlar (bu kadar doğalgaz alım anlaşmasını ne yapacaksınız, bu anlaşmalar kara deliktir) diyenlere, bugünü dar çerçevede görüp geleceği hiç göremeyenlere verilecek en güzel cevaptır" diye konuştu.
Bakü-Ceyhan hayali gerçeğe dönüşüyor
Enerji Bakanı Zeki Çakan, 18 Eylül Çarşamba günü Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Azerbaycan ve Gürcistan devlet başkanlarının katılımı ile Bakü'de Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının temelinin atılacağını söyledi. Botaş'ın temel mühendislik ve detay mühendislik çalışmalarını başarı ile tamamladığını hatırlatan Bakan Çakan, BTC Şirketi'nin Botaş'a yazı gönderdiğini, buna göre bugün inşaat fazının başlatılacağını bildirdi. Bakan Çakan, 20 Eylül tarihinde de Ankara'da boru hattının Türkiye kesimi ile ilgili tarihi kontratların törenle imzalanacağını ifade ederek, ayrıca Eylül ayı içinde belirlenecek bir tarihte Ceyhan'da temel atma töreninin yapılacağını kaydetti. Çakan, "Bu proje ile 2005 yılından itibaren yılda 50 milyon ton petrol Ceyhan'a akacak. 3 bin vatandaşımıza iş sağlanacak, ülkemize yılda 200-300 milyon dolar kaynak girecek" dedi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv Bilişim| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür |
|
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz. © ALL RIGHTS RESERVED |