T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

E K O N O M İ
17 bin esnafın toplam 40 trilyonluk borcu var

4 Eylül itibariyle 17 bin esnafın takipte bulunan 200 milyar liranın altındaki anapara borçlarına 30 ay vadeyle ödeme imkanı getirildi.

Kamuda büyük yolsuzluklara karıştığı iddiası ile gündeme gelen Halk Bankası, krizde fahiş faiz ile kredi vererek zor duruma soktuğu küçük esnafa şimdi kolaylık tanımaya hazırlanıyor.

Esnaf ve küçük işletmelere yüzde 35'lik enflasyon hedefinin iki katı oranında faizle kredi veren Halk Bankası, 17 bin esnafın yaklaşık 40 trilyon liralık takipteki kredi sorununu çözmek için yeni bir uygulama başlattı.

Sözkonusu uygulama uyarınca, anapara borcu 200 milyar liranın altında olan ve 4 Eylül itibariyle kredisi takipte bulunanlar, 15 Kasım 2002`ye kadar başvurmaları halinde, dün başlatılan ödeme kolaylığından yararlanacak.

Yüzde 65 faiz sürecek

Uygulama kapsamında, 4 Eylül itibariyle takipte bulunan 200 milyar liranın altındaki anapara borçlarına 30 ay vadeyle ödeme imkanı getirildi. Bu sürede söz konusu anaparaya yüzde 65 olan cari faiz uygulanmaya devam edilecek. Diğer taraftan sözkonusu kredilerin faiz borçları ise takibe düştüğü tarihten itibaren temerrüt faizi kaldırılarak, yüzde 75 faiz ile bugüne getirilecek. Bulunan faiz borcu dondurularak, faizsiz olarak 18 ayda ödenmesi sağlanacak. Yetkililer, bu uygulamadan yararlanmak için, ilgililerin 15 Kasım'a kadar başvurması gerektiğini belirttiler. Verilen bilgiye göre, Halk Bankası'nın daha önce 35 bin olan takipteki kredi sayısı, Mart-Haziran döneminde gerçekleştirilen kolaylık uygulaması ile 17 bine düşürüldü.

Dün başlayan ödeme kolaylığı uygulamasından da 10 bin civarında esnaf veya KOBİ'nin yararlanması bekleniyor.

Yetkililer, uygulamayla tahsilat sorunu yaşanan kredilerin yeniden yapılandırılarak, bankanın daha fazla zarara uğramadan kredilerin tahsil edilmesinin sağlanacağını vurguladılar.

 
Para piyasalarında moraller bozuldu
Seçime yönelik olumsuz gelişmeler borsayı 9.093 puana düşürürken, doları 1 milyon 674 bin liraya çıkarttı.
100 liralık verginin 73 lirası faize gidiyor
Maliye Bakanı Sümer Oral, faiz dışı bütçe fazlasının ilk 8 ayda hedeflenenin üzerinde olduğunu söyledi.
Irak faturası 200 milyar dolar
Irak'a saldırının ABD'ye 200 milyar dolara patlayabileceği bildirildi.
Petrol fiyatları 30 dolara dayandı
Perşembe günü toplanacak OPEC'in petrol bakanlarının petrol kısıtlamasını gevşetmesi bekleniyor.
Memur bordro yaktı
Bakanlar Kurulu'nun memurun taleplerini dikkate almasını isteyen memurlar tepkilerini bordro yakarak gösterdiler. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi memurların bordro yakma eylemlerine Adana, Mersin, Zonguldak, Çanakkale, Tunceli ve İstanbul'daki meslektaşlarından destek geldi. Adana Şubeler Platformu'na üye bir grup memur, bordrolarını yakarak, "taleplerinin kulak verilmesini" istedi.
17 Eylül 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED