T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

Y A Z A R L A R
Günümüz Tasavvuf Hareketleri

Prof. Dr. Mustafa Kara çok önemli bir kitap yayımladı: Günümüz Tasavvuf Hareketleri (Dergâh Yayınları, Şubat 2002, Tlf. 519 04 21). Kendisi yıllardır üniversitede tasavvuf okutuyor. Kitap önemli; çünkü uzunca bir süreden beri ülkemizde gündemi işgal eden Tekkeler ve Tarikatler olgusuna açıklık getiriyor.

Kitap önemli; çünkü bu olgunun Cumhuriyet dönemindeki unsurlarına, uygulamalarına, simalarına, siyasî-iktisadî-kültürel taraflarına, yasaklarına, ittifaklarına, yapı ve yönlerine hasılı hemen bütün cephelerine ışık tutuyor.

Tasavvufun ne olduğu ile başlıyor eser ve onun yorumları, tarihçesi ile devam ediyor. Tanzimat'tan Meşrutiyet'e; Meşrutiyet'ten Cumhuriyet'e; Cumhuriyet'ten günümüze geçen süre içinde Tekke ve Tarikatlar çevresinde oluşan bütün olay ve meseleler ele alınıyor. Bunun yanısıra İslâm Dünyası ile Batı'da görülen tarikatlar tanıtılıyor; bunların önemli temsilcileri söz konusu ediliyor. Altıyüz onüç sayfalık büyük boy devasa eser, açık ve net bilgiler veriyor; açık ve net bir dil kullanıyor.

Türkiye'de bilindiği gibi epeyce bir zaman bilhassa televizyonda bu konu ağızlarda sakız misali çiğnenip durdu.

İşin aslı, tarihi, temsilcileri, bunların fikir ve kitapları bir yana bırakılıp; sonu gelmeyen çekişmeler-atışmalar ile mesele arapsaçına çevrildi.

Mustafa Kara'nın kitabının önemli bir yönü de bu harekete iştirak eden önderlerin, dervişlerin, ilim adamlarının, taraftarların, karşı görüşte olanların fikirlerini öz olarak yansıtan metinlere yer vermiş olmasıdır. Tanıdığınız, tanımadığınız hemen her isimle karşılaşıyorsunuz.

M. Kara yeri geldiğinde kullandığı kaynaktan bir iki cümle aktarıp sizi falan veya filan kitaba dipnot yolu ile göndermiyor. Bahis mevzuu olan yazının tamamını yayımlıyor. Böylece siz kimin ne dediğini baştan aşağı okumuş oluyorsunuz.

Ayrıca tekke ve tarikatler Cumhuriyet'ten sonra kanunla kapatılıp yasaklandığı için; bu yasak yüzünden illegal yürüyen faaliyetlerin iç yüzünü, Diyanet teşkilatının bu mesele karşısındaki tutumunu, siyasî yaklaşımları adım adım takip edebiliyorsunuz.

Kitap günümüz tasavvuf hareketlerini her türlü söylenti, dedikodu, lehte ve aleyhte abartılarla yüklü değerlendirmeleri bertaraf edip, bilgi ve belgelerle önümüze sermektedir.

Elbetteki çok uzun bir süreyi kapsadığından olaylar özetlenmiş; hayat hikâyeleri kısaca verilmiş, gerekli yönetmelik-kanun ve resmî yazışmalar yeterince tutulmuştur. Bu tavır kitabı bir olaylar ve isimler deryasında boğmuyor. Tam tersine olaylar ve isimlerden ziyade bu oluşuma rengini veren metinler ön plana çıkarılmış.

Eser bu çerçevede bir antoloji olarak da ele alınabilir.

Her zümreden insanın; öğrencinin, öğretmenin, ilim adamlarının ufku ve bilgisi ölçüsünde rahatça okuyabileceği; okuyup anlayabileceği bir kaynak eser ortaya konulmuş.

Dikenli bir sahada böylesine devasa bir konuyu sade-anlaşılır-akıcı-okunur kıldığı için Mustafa Kara'yı ayrıca tebrik etmek gerekiyor.

Bu eseri mutlaka okuyun; günümüzde çok tartışılan bir büyük meselenin bütün yönlerini görecek, bu konuda kendiniz bir neticeye varacaksınız.


12 Haziran 2002
Çarşamba
 
MUSTAFA KUTLU


Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED