T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

G Ü N D E M
Uçak kaçırma eylemi şüpheli

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, olayın uçak kaçırma olup olmadığına dair şüpheler bulunduğunu yazdı.

İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesi, önceki gün Tel Aviv-İstanbul seferi sırasında meydana gelen uçak kaçırma girişiminde, olayın uçak kaçırma olup olmadığına dair şüpheler bulunduğunu bildirdi.

Haaretz'in internet sitesinde yer alan habere göre, uçak kaçırma girişiminin, "bir yolcu ile hostes arasında meydana gelen tartışmaya güvenlik görevlilerinin tepkisi" olabileceğine dair işaretler artıyor. Olayla ilgili ilk haberlerde Tevfik Fukra adlı yolcunun, bir hostesi bıçaklamaya ve kokpite girmeye çalıştığının bildirildiğini hatırlatan Haaretz, İsrail radyosunun dünkü haberindeyse farklı bilgilerin verildiğini aktardı. Radyonun haberinde, oturduğu yerden su istemek için "business class" tarafına 2 kez geçen Fukra'nın, üçüncü geçişinde inişten önce koltuğuna dönmesi için bir hostes tarafından uyarıldığı, yolcunun hostesi ittiği, 2 güvenlik görevlisinin olaya müdahale ederek yolcunun üzerine atladığı ve bıçağı buldukları belirtildi.

İsrail ordu radyosu da Fukra'nın babası Salah'ın, "oğlunun bir hostesle kavga ettiği için hava korsanı olamayacağı" şeklindeki sözlerini aktardı. Baba Salah, oğlunun tatil için Türkiye'ye gittiğini söyledi.

Kendini öldürtmek istemiş

Bu arada üniversite öğrencisi olduğu öğrenilen ve herhangi bir örgütle bağlantısı bulunmayan Tevfik Fukra ise verdiği ifadede, "Eğer uçağı İstanbul'a indirebilseydim, çatışmaya girip kendimi öldürtürdüm. Böylece dünya kamuoyunun dikkatini Filistin topraklarına çekmiş olurdum" dediği öğrenildi.

Öte yandan İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada da, Tevfik Fukra'nın ABD'de yapılan 11 Eylül saldırısından esinlenercek eylemi tek başına yapmayı planladığı, asıl amacının uçağın Tel Aviv Havalimanı'ndan kalktıktan sonra kokpite girip, yüksek binalara çarpamak olduğu, ancak cesaret edemediği için eylemi gerçekleştiremediği belirtildi.

ÖNCE GÖZALTI, SONRA TUTUKLAMA

İsrail'in El Al Havayolları'na ait Tel Aviv-İstanbul seferini yapan uçağı kaçırma girişiminde bulunan hava korsanı Tevfik Fukra havalimanında gözaltına alındıktan sonra Emniyet'e götürüldü. Burada sorgusu tamamlanan Fukra, Adliye'de Cumhuriyet Savcısı Yalçın Ezerçe tarafından sorgulandı. Tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilen Fukra, Bakırköy Nöbetçi 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nce "uçak kaçırmaya teşebbüs" suçundan tutuklanarak Metris Cezaevi'ne gönderildi. Fukra'nın Filistin'de yaşanan soykırıma dikkat çekmek için kendini öldürtmeyi planladığı ortaya çıktı. Eylemcinin babası Salah Fukra (yanda) oğlunun bir hostesle kavga ettiği için hlava korsanı olamayacağını söyledi...

İSRAİL UÇUŞU ŞİMDİ DAHA DA ZOR...

Tel Aviv-İstanbul seferini yapan El Al uçağının kaçırılma girişimi, İsrail'e gidecek yolculara uygulanan güvenlik önlemlerini daha da sıklaştırdı. Muhtemel bir uçak kaçırma ve çeşitli terör eylemlerine karşı, dünyanın en sıkı güvenlik önlemi uygulanan havayolu olan İsrail'in El Al Havayolları, önceki gün yaşanan kaçırma girişimi nedeniyle, Atatürk Havalimanı'nda yolcu ve bagaj aramaları en üst seviyeye çıkarıldı. Havalimanına girişten itibaren İsrail Gizli Servis elemanları tarafından takibe alındığı bilinen Tel Aviv yolcularının, bagaj ve üst aramaları da, çok titiz ve sıkı bir şekilde yapılıyor. MOSSAD elemanları tarafından uçağa bininceye kadar takip edilen yolcuların, gözetim altında tutulması, koltuklarına oturduktan sonra ve yolculuk süresince de devam ediyor.

KEMER VE SAATLER ÇIKARTILDI

Dünyanın hiçbir havayolu şirketinin uygulamadığı kadar sıkı güvenlik araması yapan İsrail Havayolları, Tel Aviv-İstanbul seferini yaptığı sırada önceki gün bir uçağının kaçırılma girişimi üzerine, güvenlik kontrolleri daha da sıklaştırıldı. Dün İstanbul-Tel Aviv uçuşunu gerçekleştiren Türk Hava Yolları'nın TK 1186 sefer sayılı uçağının yolcuları oldu. Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bagajları ve üzerleri didik didik aranan yolculardan bazıları, ayrıca güvenlik soruşturmasına tabi tutuldu. Uçağa binmeden önceki son kontrol kapısı olan körük önünde, kemerler ve kol saatleri dahi çıkarılarak arandı. Ayrıca, uçak altına dizilen yolcu bagajlarının, daha önce yapılan her türlü aramaya rağmen, burada metal dedektörleri ile tekrar kontrol edilerek, güvenlik bandı yapıştırılması dikkat çekti

  • SIRRI BIYIK



  • 19 Kasım 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED