T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
'Stratejik ortaklık' teklifi

AK Parti lideri Erdoğan, kendisine 'başbakan protokolü' uygulayan Yunanistan Başbakanı Simitis'e, iki ülke arasındaki ilişkilerin "stratejik ortaklık" düzeyine çıkmasını istediğini söyledi.

AK Parti lideri Tayyip Erdoğan, "Yunanistan'ı tarihi bir rakip değil en yakın komşu ve stratejik ortak olarak gördüklerini belirterek, "Yunanistan'ın yanısıra Türkiye ve Kıbrıs'ın AB'ye üye olduğu, aramızdaki sorunların tamamının çözüldüğü günlerin hayalini kuruyorum" dedi.

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis ile Başbakanlık binasında, yaklaşık 1 saat 50 dakika süren bir görüşme yaptı. Bu görüşmeye Yunanlılar'ın talebi üzerine Atina Büyükelçisi Yiğit Alpogan ile Müsteşar Yardımcıları Akın Alptuna ve Baki İlkin alınmadı. Daha sonra yapılan ortak basın toplantısına Türk ve Yunanlı gazetecilerin yanısıra çok sayıda yabancı basın mensubu da ilgi gösterdi. Sözlerine "demokrasinin doğduğu, Eflatun'un, Sokrates'in gelip geçtiği güzel şehir Atina'da bulunmaktan memnuniyet duyduğunu" belirterek başlayan Erdoğan, "Yunanistan'ı tarihi rakibimiz olarak değil, en yakın komşumuz ve yarınlarımızın stratejik ortağı olarak görüyoruz" diye konuştu.

Atatürk-Venizelos ilişkisi

Erdoğan, Atatürk ve Venizelos'un, başlattıkları işbirliğinin ve dayanışmanın devam ettirilmesi gerektiğini kayderek sözlerini şöyle sürdürdü: "Halkımız, Türkiye'nin AB'ye girmesi konusunda da kesin bir kararlılık içindedir. AB'ye üyelik sürecinin hızlanması için tüm üye ülkeler ile birlikte çalışmak istiyoruz. Bu ziyaretimizin önemli amaçlarından biri de 12 Aralık tarihinde yapılacak olan AB Zirvesi'ne kadar olan kısa süreyi değerlendirmektir. Söz konusu zirvede, Türkiye'ye müzakerelere başlamak üzere bir tarih verilmesini bekliyoruz."

Simitis: Kıbrıs sorunu artık çözülmeli

Simitis de, "onyıllardır ada halkına ıstırap veren Kıbrıs sorununun artık çözülmesi gerektiğini" söyledi. Simitis, "Türkiye'nin yeni yönetimiyle iyi bir anlaşma ve işbirliği içinde olacağımıza inanıyorum. Sorunlarımızı açıksözlülükle ele alıp tartışabileceğimizi sanıyorum. İşbirliği, bölge barışı için gereklidir ve barış, ülkelerimizin kalkınması açısından da ihtiyaçtır" dedi.

Erdoğan'a Kıbrıs planının müzakereler için iyi bir başlangıç noktası olduğunu söylediğini kaydeden Simitis, bu müzakerelere "Kıbrıs Türk tarafının da katkısı olması gerektiğini" belirtti. Erdoğan ise, "Siyaset sorun çözme sanatıdır, problem üretme sanatı değil. Herşeyden önce sayın Simitis ile biz, bardağın boş tarafını değil, dolu tarafını konuştuk. Çünkü olumlu yaklaşmakla bu işi çözeceğimize inanıyoruz. Ve Kıbrıs konusunu, AB süreciyle ayırarak görüşmelerimizi yaptık" dedi.

Aznar'dan destek sözü

AK Parti lideri Erdoğan, Atina temaslarının ardından AB konusundaki destek turu çerçevesinde İspanya'ya geldi. Erdoğan, Madrit'teki Hükümet Sarayı'nda İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar ile 1.5 saat süren bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Aznar yaptığı açıklamada, Türkiye'nin durumunun bir Türkiye'nin AB üyeliği müzakerelerinin başlaması için bir "zaman çerçevesinin çizilmesinden" yana olduğu bildirildi.

'Epharisto poli'- Havaalanında tören mangasıyla karşılanan Erdoğan için Volvo S-90 marka bir makam aracı tahsis edilirken 2 motosikletli 18 resmi araç da Erdoğan'ı izledi. Erdoğan için havaalanından şehre kadar trafik durduruldu ve polis karadan ve havadan geniş güvenlik önlemleri aldı. AK Parti lideri Erdoğan, kendisini "başbakan" protokolüyle karşılayan Simitis'e "epharisto poli" diyerek Yunanca teşekkür etti. Erdoğan, konuşmaların Türkçe çevirisini kulaklıktan dinlerken, zaman zaman sorun yaşadı.

Yunan TV'lerinin 'kriz çıkarma' çabası tutmadı

  • Yunan televizyonları, genel olarak görüşmeyi "Türk-Yunan ilişkilerinde yeni dönem" değerlendirmesi yaptılar. Erdoğan'ın Atina ziyaretine çok geniş yer veren Yunan televizyonları, Simitis-Erdoğan görüşmesinin "son derece iyi ve dostane bir havada yapıldığını" vurguladılar.

  • Bu arada, bazı televizyon kanalları Erdoğan'ın, Simitis ile görüştüğü sıralarda Orta Ege ve Rodos adasının doğusunda, yaklaşık 20 kadar Türk savaş uçağının "Atina FIR hattı ve Yunan ulusal hava sahasını ihlal ettiklerini" öne sürdüler.

  • Erdoğan'ın gezisine 18 sivil toplum örgütünden toplam 20 kişi katıldı.

  • Erdoğan, Yeni Demokrasi Partisi Genel Başkanı Kostas Karamanlis ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle ayrı ayrı biraraya geldi. Erdoğan, Atina Belediye Başkanı Dimitris Avramopulos ile de görüştü.

    Papandreu: Görüşme tarihî öneme sahip

    Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandrreu, Başbakan Kostas Simitis ile AK Parti lideri Tayyip Erdoğan'ın yaptıkları görüşmeyi "tarihî önemde" diye niteledi. Papandreu, kendisinin de katıldığı Simitis-Erdoğan görüşmesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hepimiz, bundan 3 yıl önce güçlüklerle başlayan işbirliğinin daha iyiye doğru ilerlediği duygusu içindeyiz" dedi. Görüşmede aldığı izlenimleri Brüksel'deki AB Bakanlar Konseyi toplantısında diğer üye ülke dışişleri bakanları ile paylaşacağını da belirten Papandreu, "Toplantıda, Türk tarafının, yeni Türk hükümetinin 4 Aralık'ta yapılacak güven oylamasına kadar Kıbrıs'ta müzakerelere başlama konusunda güçlükleri olduğunu karşıtlarıma aktaracağım" diye konuştu.   DUYGU GÜVENÇ ATİNA / MADRİT

  •  
    'Erdoğan da sizin Papandreu'nuz!'
    Nazlı Ilıcak'ın izlenimleri
    Mandalina kokan barış
    Mustafa Karaalioğlu'nun izlenimleri
    'Allah mahcup etmesin'
    Cumhurbaşkanı Sezer, Abdullah Gül başkanlığındaki 58. Hükümet'i onayladı. Başbakan Gül, "Hayırlı hizmetlere hep vesile olalım. Allah mahcup etmesin" dedi.
    58. Hükümet'in Bakanlar Kurulu
    TBMM Başkanlığı için tek aday Arınç
    AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM Başkanlığı için aday gösterildi. Adaylıktan vazgeçen Vecdi Gönül, "Şimdi bakanlıktan da olduk" dedi.
    Aksu: Öncelik AB Uyum yasaları'nda
    İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Önceliğimiz, AB uyum yasalarını bir an önce çıkarmak olacak" dedi.
    AK Parti, Anayasa Mahkemesi'ne Erdoğan savunmasını verdi
    Listede 5 isim yer değiştirdi
    'Kriz çıkaran muhalefet olmayacağız'
    CHP lideri Deniz Baykal, muhalefetin geçmişteki "engelleyici, tıkayıcı, güçleştirici, kriz çıkarıcı, sorun yaratan tutumunu" takınmayacaklarını bildirdi. 3,5 yıl sonra girdiği TBMM'de ilk grup toplantısını yapan Baykal, şu görüşleri de dile getirdi: "Türkiye'nin içine sürüklendiği ağır kriz ortamından çıkması, iktidarın tutumuna olduğu kadar muhalefetin de tutumuna bağlıdır. Bunun bilinci içindeyiz. Muhalefetin alışılmış engelleyici, tıkayıcı, güçleştirici, kriz çıkarıcı, çözüm değil sorun yaratan tutumunu takınmayacağız."
    Milletvekili odaları kura ile belirlendi
    Milletvekillerinin çalışma odaları kura ile belirlendi. TBMM Geçici Başkanı Şükrü Elekdağ'ın gözetiminde çekilen kuralar ile milletvekillerinin çalışma odaları belli oldu. Kura çekimine CHP Grup Başkanvekilleri Mustafa Özyürek, Haluk Koç, Genel Sekreter Önder Sav ile Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen, AK Parti Grup Başkanvekili Hüseyin Çelik, Diyarbakır Milletvekili Osman Aslan ve Şanlıurfa Milletvekili Zülfikar İzol katıldı.
    Çelik: Beklediğimiz gibi bir kabine
    Kültür Bakanlığı'na atanan Hüseyin Çelik, Bakanlar Kurulu'nun "bekledikleri gibi" olduğunu söyledi. Çelik, Kültür Bakanlığı'na atandığını, TBMM'de milletvekillerinin oda için kura çekiminde öğrendi. Çelik, Başbakan Gül'e Milli Eğitim ya da Kültür bakanlığı istediğini söylediğini belirten Çelik, "Atamalarda liyakat ve ehliyet göz önünde tutulmuştur. Yeni Bakanlar Kurulu, tam bir uyum gösterecektir" dedi.
    Başesgioğlu: Bu bir başlangıç
    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, 58. Cumhuriyet Hükümeti'nin, halkın refahı ve ülkenin kalkınması için çalışacağını söyledi. Başesgioğlu, seçimlerin yapılmasının ülke için iyi bir başlangıç olduğunu, bu başlangıcın 58. Cumhuriyet Hükümeti'nin kurulması ile sürdüğünü kaydetti. Bakan Başesgioğlu, bakanlığı ile ilgili çalışmalar hakkında önümüzdeki günlerde daha geniş bilgi vereceğini ifade etti.
    19 Kasım 2002
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    ReklamTarifesi
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED