T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
TBMM Başkanlığı için tek aday Arınç

AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM Başkanlığı için aday gösterildi. Adaylıktan vazgeçen Vecdi Gönül, "Şimdi bakanlıktan da olduk" dedi.

AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM Başkanlığı için aday gösterildi. Vecdi Gönül aday olmayacağını açıklarken Başbakan Abdullah Gül de, "Problem olmayacak. Tek adayla seçime gidilecek" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekilleri, İstanbul Milletvekili Mehmet Ali Şahin, Ankara Milletvekili Salih Kapusuz ve Van Milletvekili Hüseyin Çelik, TBMM Başkanlığı için Arınç'ı aday gösteren dilekçeyi ortak imzayla Meclis Başkanlığı'na verdi. Şahin, gazetecilerin sorularını cevaplardken, "Sayın Gönül aday olmayacak. Tek adayla seçime gideceğiz" derken, Hüseyin Çelik, "Sizde töre yok mu?" sorusuna da "Hayır bizde töre yok" karşılığını verdi.

Gül: Problem olmayacak

Bu arada, Başbakan Abdullah Gül de, AK Parti Genel Merkezi'ne gelişinde gazetecilerin konuyla ilgili sorularını cevaplarken, "Meclis Başkanlığı için grup kararı söz konusu değil. Milletvekilleri arasında konsensüs, uyum önemlidir. Problem olmayacak. Her şey gayet düzgün şekilde devam ediyor. Tek adayla seçime gidilecek" dedi.

AK Parti lideri Erdoğan ile birlikte Atina gezisine katılan Vecdi Gönül ise gazetecilerin konuyla ilgili sorusunu, "Aday olmayacağım" diye cevapladı. Gönül, "Bir süredir Meclis Başkanlığı'nı istiyordum. Bu biliniyordu. Ancak Bülent Bey, 'Meclis Başkanı ben olacağım' deyince bakanlıktan da olduk. Çünkü Meclis Başkanlığı ile uğraşırken Bakanlar Kurulu listesi oluşturuldu. Artık yapacak bir şey yok. Bunları kabul edeceğiz" dedi.

Ancak Gönül, daha sonra Milli Savunma Bakanlığı'na getirildi.

Bağımsızlardan 4 oy aranıyor

Bu arada, Arınç'ın bugün yapılacak ilk turda seçilmesi için çalışmalara başlandı. İlk turda seçilmek için gerekli 367 sayısına ulaşılması için en az 4 milletvekilinin desteği aranacak. Bağımsız milletvekilleri ile temaslarda bulunacak olan AK Parti yöneticileri, gerekli desteği alacaklarına inancını dile getirirken, "TBMM Başkanı yarın seçilecek" dediler.   BİLAL ÇETİN / ANKARA

Arınç: Kendim gibi bir başkan olacağım

TBMM Başkanlığı'na seçilmesine kesin gözüyle bakılan Bülent Arınç, Meclis Başkanlığı'nı en iyi şekilde yapacağını belirtti. Arınç, TBMM Başkanlığı'na adaylığını koymasının ardından Yeni Şafak'ın Meclis bürosunu ziyaret etti.

Bakanlık teklifine rağmen neden Meclis Başkanlığı'nı tercih ettiniz?

Çok özel sebepleri var. Bana Başbakan Yardımcılığı teklif edildi. Meclis Başkanlığı onur verici bir yerdir. Meclis'i eski saygınlığına kavuşturabilirsek, milletiyle kaynaşmış bir Meclis'i ortaya koyabilirsek bu benim için hayatımın en büyük şerefi olur.

Nasıl bir başkan olacaksınız?

Olduğum gibi. Ben başkası olmam. Ben Bülent Arınç'ım. Beni, Meclis'te yaptığım çalışma ve konuşmalardan herkes çok iyi tanır. Ben her sözünün arkasında olan biriyim. Başka iş bilmem, iş takipçiliğini, şunu bunu yapmadım. Ben düşünen ve düşündüğünü mertçe ifade eden biriyim. Meclis Başkanlığı'nı en iyi şekilde yapacağımıza kimsenin kuşkusu olmasın.

Önce yeni iç tüzük

Meclis Başkanlığı'nda önceliğiniz nedir?

Meclis'in öncelikli sorunu iç bünyesindeki sıkıntılar değil, itibarı ile ilgilidir. Siyaset kurumu ne kadar yıpranmışsa parlamento da o kadar yıpranmıştır. Tekrar ona saygınlığını iade etmemiz lazım. İlk işimiz demokratik katılımcı iç tüzük hazırlamak olacak.

Siyasi yasakların kaldırılmasına Meclis Başkanı olarak öncülük edecek misiniz?

Bizim tek amacımız temel hak ve özgürlükleri genişletmektir. İlk yapacağımız iş Tayyip Erdoğan'ın yasağını kaldırmak olacak diye düşünülmemelidir. Temel haklar konusunda her iki parti ile parlamento dışındaki partilerle ve sivil toplum örgütleri ile görüşmeyi hedef olarak seçiyorum.

Bazı çevrelerin sizin Meclis Başkanı olmanızı istemediği iddia ediliyor. Buna ne diyorsunuz?

Bu beni hem üzdü hem de utandırdı. Meclis Başkanı olmanın özellikleri Anayasa'da sayılmıştır. Kimse inancından, kıyafetinden ve özel hayatından dolayı ayrıma tabi tutulamaz. Bu ayrımcılığı düşünenler varsa işte onlara inat olsun diye Meclis Başkanlığı'na adaylığımı koyuyorum. Bu ayrımcılıklar artık bitecektir

Milletvekili lojmanlarını satışı konusunda ne yapacaksınız?

Milletvekili lojmanlarının satılması gündeme girdi. Bunun süratle yapılmasını temin edeceğiz. Milletvekilleri de bunu istiyor.

'Gönül'le asla kırgın olmayız'

Bülent Arınç, "Vecdi Gönül aday olmadı. Aranızda kırgınlık var mı?" sorusuna ise çok kesin cevap verdi: "Kendisi ile görüştüm. Arzu ettiğini ama benim aday olmam nedeniyle aday olmayacağını ifade etti. Sayın Gönül'le aramızda hiçbir zaman kırgınlık olmadı. Sayın Gönül'le bizim dostluğumuz devam edecek."
  BİLAL ÇETİN / SAMİ GÖKÇE



19 Kasım 2002
Salı
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Ramazan| Arşiv
Bilişim
| Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED