T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

"Irak'ı değil Suriye'yi vurun"

ABD'nin eski dışişleri bakanı Haig, Irak'ın, 11 Eylül ve terörizmle bağlantısı bulunmadığını belirterek, "Irak'ı değil Suriye'yi vurun" dedi. Roll Call dergisi ise Somali, Filipinler ve Irak'ı hedef gösteri.

ABD'nin eski dışişleri bakanlarından Alexander Haig, Irak'ın, 11 Eylül olayları ve uluslararası terörizmle bağlantısı bulunmadığını belirterek, Irak lideri Saddam Hüseyin'in, ABD'nin öncelikli hedefleri arasında yer almaması gerektiğini bildirdi. Haig, Amerikan United Press International (UPI) haber ajansının editörü Arnaud de Borchgrave'e verdiği özel demeçte, "Şu ana kadar bildiklerimize göre Saddam problemi, El Kaide ve 11 Eylül'den bağımsız bir konu. Saddam, uluslararası terör ağının bir parçası değil. Ancak Körfez bölgesinde, geliştirdiği kitle imha silahlarıyla komşularına tehdit" dedi. Haig, ABD'nin önce bütün Batı dünyasında ve Müslüman ülkelerde hücreleri bulunan El Kaide'nin peşinden gitmesi gerektiğini belirtirken, Irak'ın, bu çerçevenin dışında bulunduğunu ve ABD'nin acil öncelikleri arasında olmadığını kaydetti.

'Irak değil Suriye'yi hedef alın'

Alexander Haig, ABD Başkanı George Bush'un, "ayak izlerini" takip ettiği takdirde potansiyel hedefleri tespit edebileceğini belirterek, "Suriye'nin ayak izleri, Irak'tan daha açık" dedi. Haig, "Suriye, her tanıma göre terörist bir devlet. Amerikan Dışişleri Bakanlığı da onu öyle sınıflandırıyor. İran'ın da öyle olduğunu düşünüyorum. Eğer El Kaide teröristlerinin barınak gibi bir iyiliğe ihtiyaçları varsa, Hizbullah, Hamas, İslami Cihad'ın onlara bunu sağlayabileceğine bahse girebilirsiniz" ifadesini kullandı.

Haig, Körfez savaşında Irak'a karşı kazanılan başarının, eski Başkan Bill Clinton'ın "yetersiz ve zayıf" Irak politikası yüzünden, Saddam'ın Arap dünyasında kahraman olmasıyla sonuçlandığını da ileri sürdü. ABD'nin Irak'a yeni saldırı düzenlemesi halinde ne kadar askere ihtiyacı olacağı yönündeki soruya da Haig, "100 bin asker" cevabını verdi. Haig, El Kaide kamplarında Çeçen savaşçıların bulunduğunu söyleyen gazeteciye, "Ruslar, soykırımı haklı çıkarmak için bir avuç adamı kullanıyor" dedi.

Somali, Filipinler ve Irak hedefte

Amerikan kongre çevrelerinin dergisi Roll Call ise, terörizmle mücadelede bütün işaretlerin, bir sonraki hedeflerin Somali ve Filipinler olacağını gösterdiğini yazdı. Dergi, ancak ABD Başkanı George Bush'un, Saddam Hüseyin'i devirmek için planlama çalışmalarını başlatması gerektiğini bildirdi. Derginin yazısında, terörizme karşı savaşta ABD'nin Irak'ı öncelikli hedef almayacağına ilişkin en açık işaretin, ABD yetkililerinin, Irak ile 11 Eylül saldırıları arasında bağlantı kurmayışları olduğu da belirtildi.

'Saddam'ı devirmeliyiz'

Yazıda, Irak'a operasyona Rusya, Arap dünyası ve pek çok Avrupa ülkesinin karşı çıktığı belirtilmekle birlikte, ABD'nin Irak'a karşı müdahale ettiği zaman uluslararası koalisyonu yanında tutmasının daha kolay olacağı öne sürüldü. Irak'ın Usame Bin Ladin ve 11 Eylül olaylarıyla doğrudan bağlantılandırılamaması durumunda, bu ülkeye müdahale için Amerikan kongresinden karar çıkması gerektiği kaydedilen yazıda, bunun da Bush'a 11 Eylül'den sonra verilen desteğe göre çok daha zor olduğu belirtildi.

Roll Call, "Bush, bir sonraki adım olarak Saddam'ı devirmek istemiyor olabilir. Ancak operasyonu planmama emrini vermeli. Eğer bu plan uygulanabilirse, ikinci adımı atmalı ve ülkeyi buna doğru yönlendirmeli" yorumunda bulundu.



9 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED