T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

D Ü N Y A

GÖVDE GÖSTERİSİ

Nükleer ve biyolojik silah alanında ortak projeler yürüten İsrail ile Hindistan, Pakistan ve İran ile İslami hareketlere karşı gövde gösterisi yapıyor. Pakistan'ın nükleer gücünü de hedef alan dayanışma, Peres'in ziyaretiyle İran-İsrail arasında söz düellosuna dönüştü.

Hindistan'la İsrail arasındaki askeri yakınlaşma, ABD'nin Afganistan ve Pakistan'ı hedef almasıyla daha da pekişiyor. Nükleer, biyolojik ve kimyasal silah yapımında ortak projeler uygulayan İsrail ve Hindistan, Keşmir'e ve Pakistan'a karşı dayanışma hattını güçlendiriyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Şimon Peres, ülkesiyle yakın ilişkiler içindeki Hindistan'da üç günlük bir çalışma ziyaretinde bulunmak üzere önceki akşam Yeni Delhi'ye gitti. Hindistan ile İsrail arasındaki ilişkiler, özellikle Hindu milliyetçilerin 1998'de Yeni Delhi'de iktidara gelmesinin ardından gelişirken, İsrail askeri uzmanları da Keşmir'de Müslümanlara karşı savaşıyor. Peres'in izyaretini yakından izleyen İran ve Pakistan, rahatsızlıklarını açıkça dile getirirken, Ortadoğu'dan Güney Asya'ya uzanan yeni bir bloklar hattı oluşuyor.

İsrail'in Hindistan ile uzun zamandır adım adım süren askeri yakınlaşması, Peres'in ziyaretiyle yeni bir ivme kazandı. İki nükleer güç, Pakistan ve Hindistan arasında Keşmir sorunu nedeniyle var olan gerginliğin doruk noktasına çıktığı bir sırada, diğer bir nükleer güç olan İsrail tarafından yapılan ziyaretin Hint yetkililerce önemli bir destek olarak algılandığı belirtiliyor. Üst düzey bir Hint güvenlik heyetinin İsrail'i ziyaretinden hemen sonra başlayan Peres ziyaretini, Başbakan Ariel Şaron'un ziyaretinin izleyeceği belirtiliyor. Pakistan ve İran ise bu yakınlaşmadan ve ziyaretten rahatsız.

İran-İsrail söz düellosu

Ziyaret, İran ile İsrail arasında bir söz düellosu başlattı. İran'a karşı tahrik edici açıklamalar yapan Peres, "Dünyayı Hindistan ile aynı gözlerle görüyoruz. Terör ortadan kalkmalı" diyerek, İran'ı bölgede ve dünyada terörü desteklemekle suçladı. Peres, İran'da mollaların her şeyi dikte ettirdikleri hükümetin, "sadece halkla ilişkiler faaliyeti yürüttüğünü" iddia etti. İran, Peres'in ziyaretinden endişe duyduğunu açıkladı. İsrail'in bölge işlerine karışmasından rahatsız olduğunu vurgulayan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Sadık Harrazi, İsrail ile Hindistan arasındaki askeri yakınlaşma konusunda uyarıda bulunarak, Güney Asya'da başlayacak bir silahlanma yarışının barış ve istikrara zarar vereceğini söyledi.

Hedef Pakistan'ın nükleer gücü

Peres, dün sabah İsrail Ordu Radyosu'na verdiği demeçte, İran'ın ziyaretten rahatsızlık duymasının "olumlu olduğunu" belirtti. Peres, İran'ın Hizbullah'ı desteklediğini ve geçen hafta yakalanan silah yüklü "Karine A" gemisi olayının da arkasında olduğunu ileri sürdü.

Peres, Hindistan ile İsrail'in istihbarat ve güvenlik konusunda işbirliği yaptığını açıkladı. Ziyareti büyük bir kuşkuyla karşılayan Pakistan basını da İsrail ve Hindistan'ın ortak bir operasyonla Pakistan nükleer tesislerine saldırmayı planladıklarını ileri sürdü.

'Yeni bir müttefik bulduk'

İsrail basını, Peres'in açıklamalarına geniş yer verdi. Yediot Ahronot, "Teröre karşı yeni bir müttefik bulduk" yorumunu yaptı. Gazete, ziyaret sırasında İsrail'in Hindistan'a Phalcon casus uçağı satması konusunda bir anlaşma imzalandığına dair haberler konusunda, Hindistan'ın yorum yapmaktan kaçındığını belirtti.

BESA Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Efraim İnbar, "Hindistan'a çok miktarda silah satıyoruz. İkimiz de "İslami teröre" karşı mücadele ediyoruz ve ortak bir diplomatik gündemimiz var" dedi.

 
"Irak'ı değil Suriye'yi vurun"
ABD'nin eski dışişleri bakanı Haig, Irak'ın, 11 Eylül ve terörizmle bağlantısı bulunmadığını belirterek, "Irak'ı değil Suriye'yi vurun" dedi. Roll Call dergisi ise Somali, Filipinler ve Irak'ı hedef gösteri.
İsrail korsanlığa başladı
ÇİN'DEN PAKİSTAN'A 5 GEMİ ASKERİ MALZEME
ABD'nin Hindistan'ı Pakistan ve Çin'e karşı kışkırtmasından sonra Pakistan Çin dayanışması gücünü artırıyor. Çin, müttefiki Pakistan'la yaptığı bir anlaşma gereği bu ülkeye 5 gemi dolusu uçak ve savaş malzemesi gönderdi. Savaş malzemelerinin önceki akşam Pakistan'ın liman kenti Karaçi'ye ulaştığı açıklandı. Pakistan'da Urduca yayımlanan 'Jang' gazetesinin konuyla ilgili yayımladığı rapora göre gemiler, Super-7 ve F-7 savaş uçaklarının yanı sıra savaş malzemeleri taşıyor. Pakistan Deniz Kuvvetleri'nin savaş malzemeleri alanında Hindistan'dan geride olduğunu belirten gazete, Pakistan Kuvvetleri'nin bu yardımla Hint Deniz Kuvvetleri ile arasında belli bir fark kalmadığını kaydetti. Gemideki savaş uçaklarının sayısının henüz belirlenmediğini belirten haberde, "Çin ile yapılan bu anlaşmaya göre uçakların daha ileri bir tarihte teslim edilmesi gerekiyordu ancak bölgede yaşanan savaş ve gerginlik dolayısıyla Çin mühendisleri bu uçakları erken hazırladı" denildi.
'DIŞ HALKA İTTİFAKI' PROJESİ, TÜRKİYE VE HİNDİSTAN
1950'li yıllarda dönemin İsrail Başbakanı Ben Gurion tarafından uygulanmaya konulan, "Dış halka ittifakı" doktrini, İsrail'in çevresindeki Arap olmayan ülkelerle yakın ilişkiler kurarak izole olmaktan kurtulması amacını taşıyor. Resmen telaffuz edilmemekle birlikte, İsrail'de çeşitli forumlarda, o dönemde İran, Türkiye ve Etyopya'yı kapsayan bu doktrinde İran'ın yerini şimdi Hindistan'ın aldığı belirtiliyor. Bu projeye göre, Türkiye ve Hindistan, İsrail'in en yakın müttefikleri ve İsrail için Arap dünyasını kuşatmayı maçlayan bir projeyi hizmet ediyorlar.
9 Ocak 2002
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Reklam Tarifesi
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika| Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon| Hayat| Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED