T ü r k i y e ' n i n   B i r i k i m i

P O L İ T İ K A
En kritik zirve
Hastanedeki 'görüntü' zirvesinden sonra liderler ilk kez yarın biraraya gelecek. Arada yaşanan sert AB tartışması ve DSP'deki karışıklık, zirveyi "kritik" hale getirdi.

Hükümeti oluşturan üç partinin lideri AB süreci ile ilgili sorunları çözmek için 21 Mayıs 2002'den bu yana ilk kez bugün biraraya geliyor. Başbakanlık Resmi Konutu'nda yapılacak zirve saat 14.30'da başlayacak. DSP lideri Başbakan Bülent Ecevit ile ortakları MHP lideri Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz, AB kriterlerini masaya yatıracaklar. Toplantının ana gündem maddesini ortaklar arasında bir süredir tartışma konusu olan idam oluşturacak.

Ecevit uzlaştıracak

Ecevit'in başkanlık edeceği toplantıda MHP ile ANAP arasında iplerin iyice gerilmesine neden olan idam, Kürtçe yayın ve anadilde eğitim konularında ortak bir yol bulunmaya çalışılacak. DSP ve ANAP'ın muhalefet partileri ile işbirliği içine girmesini ve bir komisyon oluşturmak istenmesini "korsan eylem" olarak yorumlayan MHP, idam konusunda bir taviz verilmemesi gerektiği konusunu savunuyor. MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, DSP ve ANAP'ın bu tavrının koalisyon adabı ile bağdaşmadığını ve "korsan davranış" olduğunu belirterek, MHP'nin böyle bir tavra "gereken cevabı vereceğini" söyledi.

Doktorların uyarılarına rağmen zirve çağrısını yapan Başbakan Ecevit de Bahçeli ve Yılmaz'a "ılımlı olun" çağrısında bulunacak. Konunun zamana yayılmasını da isteyecek olan Ecevit'in bu konuda bir komisyonun çalışmasını isteyeceği belirtildi. Ecevit'in komisyonun çalışmasını olumlu yönde bitirmesi halinde Meclis'in 1 Ekim'den önce toplanabileceği mesajını verecek.

Revizyon gündemde

Zirvede AB konusunda bir uyum çıkması halinde gündeme gelecek bir başka konu ise revizyon olacak. DSP kulislerinde Ecevit'in revizyon konusunda kesin karar verdiği belirtilirken, kabinedeki bakan sayısında da bir azalmaya gidileceği konuşuluyor. İlk bilgilere göre bakanlık sayısı her partiden üç bakanlık düşürülerek 25'e çekilecek. Ecevit'in bu indirimden sonra DSP'li 4 bakanı değiştireceği ANAP lideri Yılmaz'ın da revizyona sıcak baktığı öğrenildi. En fazla bakan değişiminin yaşandığı MHP'de ise bu konuda herhangi bir değişiklik olmayabileceği konuşuluyor.

 
Meclis'te bir yılın özeti
21. dönemin ilk yılında 68, 2. yılında 136, 3. yılında 116 yasa çıkaran TBMM, bu yıl 60 yasada kaldı. Vekil transferi ile Meclis'teki parti sayısı 8'e çıktı
Partiler şehri Balgat Ankara'nın Balgat semti partilerin kampüsü haline geldi. MHP, AK Parti, ANAP, SP, BBP, DTP, DP, YDP, ATP, AVRASYA Partisi ve HADEP'in ardından Uzan da Balgat'a taşındı.
Erdoğan: Coşkuya ihtiyacımız var
Kutan: Türkiye üzerinde büyük oyunlar oynanıyor
SP lideri Recai Kutan, Türkiye'de tarım sektörünün bitirilmek istendiğini belirterek, "Türkiye üzerinde çok ciddi oyunlar oynanmaktadır" dedi.
Kozakçıoğlu: Önce hükümet krizi bitsin
DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu, "Türkiye'de hükümet krizi bitmeden ekonomik kriz bitmez" dedi. Kozakçıoğlu, DYP Tuzla İlçe Kongresi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin hem ekonomik kriz içinde olduğunu, hem AB'ye girme tartışmalarının yaşandığını, hem de Kıbrıs ve Kuzey Irak meselelerinin gündemde bulunduğunu anlatarak, "Ama ülkenin Başbakanı 2 aydır yok. Bu durumda Başbakan'ın günde 20 saat çalışması lazım. Türkiye bu halde iken Başbakan yatamaz, ya da yatan bir kişi Başbakan olamaz" diye konuştu. Kozakçıoğlu, Türkiye'de hükümet krizi olduğunu savunarak, sözlerini şöyle tamamladı: "Hükümet krizi bitmeden ekonomik kriz bitmez. Türkiye felakete gidiyor. Bunu durdurmanın tek yolu erken seçimdir."

1 Temmuz 2002
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
ReklamTarifesi
AboneFormu
MesajFormu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Aktüel | Dizi | Röportaj | Karikatür

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED