AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

P O L İ T İ K A

Demokrasi için dev adımlar atıldı

Meclis 22. Dönem 1. Yasama yılı çalışmalarını tamamladı. Önceki dönem "IMF için çalışıyor" eleştirilerine uğrayan Meclis, bu kez demokratikleşme yolunda önemli adımlar attı.

Meclis 22. Dönem 1. Yasama yılı çalışmalarını tamamlayarak bugün tatile girdi. Meclis, Anayasa değişikliği başta olmak üzere demokratikleşme yolunda önemli adımlar attı. 1 Mart'taki tezkereyi reddeden Meclis, Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu ile de önemli bir çalışmaya imza attı.

3 Kasım seçimlerinin ardından 22. Dönem 1. yasama yılı çalışmalarına başlayan Meclis'in 1 Temmuz'dan itibaren tatile girmesi gerekirken, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda Meclis temmuz ayında da çalıştı.

Demokratikleşme adımları

Aralık ayında yapılan Anayasa değişikliği ile Türk Ceza Kanunu'nun 312. maddesinden ceza alanlara milletvekili olmayı yasaklayan Anayasa'nın 76. maddesi değiştirildi. Bu hafta Anayasa'da yapılan değişiklikle milletvekili seçilme yaşı 25'e indirilirken, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışına imkan sağlandı.

Meclis, dört uyum paketini görüşerek kabul etti. Ocak ayında kabul edilen 4. Uyum Paketi, işkence suçuna verilen cezaların ertelenemeyeceğini hüküm altına alırken, siyasi partilerin kapatılması zorlaştırıldı. 5. Uyum Paketi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden dönen davalarda yeniden yargılama hakkı tanındı. 6. Uyum Paketi ile özel radyo ve televizyonların da Kürtçe yayın yapmasına imkan sağlandı, Terörle Mücadele Kanunu'nun 8. maddesi yürürlükten kaldırıldı. 7. Uyum Paketi ile Milli Güvenlik Kurulu'nun yetkileri ve MGK Genel Sekreterliği ile ilgili radikal değişiklikler yapıldı.

Milletle barıştı

Devletle milletin barışması yolunda adımlar atıldı. Vergi Barışı Kanunu olarak bilinen kanunla vergi borçları yeniden düzenlendi. Meclis'te geçirilen kanunlarla çiftçi borçlarına af getirilirken, Bağ-Kur prim ödemelerine ödeme kolaylığı sağlandı. Tüketicinin Korunması Kanunu'nda yapılan düzenleme ile bankalar ile tüketiciler arasında barış sağlandı. Topluma Kazandırma Yasası ile terör örgütü üyelerinin evlerine dönmelerine imkan sağlandı.

Tezkereyi reddetti

ABD askerlerinin Türkiye'de konuşlanmasına ve Türk askerlerinin Irak işgaline katılmasına izin veren tezkere 1 Mart'ta Meclis Genel Kurulu'nda reddedildi. Tezkereye 100'e yakın AK Parti milletvekili de red oyu verdi. ABD'ye hava sahasının açılmasını öngören tezkere ise 20 Mart tarihinde Meclis'te kabul edildi.

Yolsuzluk komisyonu

Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu geçmiş dönemlerdeki birçok yolsuzluk olayını ortaya çıkartı. Yolsuzluk Komisyonu 25 bakan hakkında Meclis Soruşturması açılmasını istedi. Yuvacık barajıyla ilgili kurulan araştırma komisyonu da Tansu Çiller başta olmak üzere 11 eski bakan hakkında Meclis Soruşturması açılmasını istedi. Meclis'te Ergene nehrinin kirlenmesi, Tuz gölünün kirlenmesi, yurtdışındaki Türklerin sorunları, Samsun'da mobil santral kurulması olaylarını araştırmak üzere komisyonlar kuruldu.

  • BİLAL ÇETİN ANKARA



    2 Ağustos 2003
    Cumartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED