AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

E K O N O M İ
Vergi yükü firmaları kayıtdışı
çalışmaya itiyor

OECD'nin ücretlerin vergilendirilmesi araştırmasına göre Türkiye'de gelir vergisi ve sosyal güvenlikte işçi ve işveren katkı payı ise ortalama yüzde 42 düzeyinde bulunuyor.

Türkiye'de üretim sektöründe çalışan ve ortalama ücret geliri elde eden bir çalışanın ücretinden, yüzde 15 gelir vergisi, yüzde 15 de sosyal sigorta keseneği olmak üzere yüzde 30 oranında kesinti yapılıyor. Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği'nin (TÜRMOB) Bilanço Dergisi'nde yayımlanan, İktisadi İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından üye ülkelerde 2002 yılı verileri dikkate alınarak yapılan araştırmasıya göre, Türkiye'de gelir vergisi ve sosyal sigorta katılım payı olarak işçinin ücretinden kesilen toplam kesinti, 5 OECD üyesi ülke dışındaki diğer üye ülkelerde yapılan kesintiden daha yüksek durumda bulunuyor.

Uzmanlar, Türkiye'de ise üretim sektöründe ortalama ücret geliri elde eden bir çalışandan kesilen toplam yüzde 30 oranındaki gelir vergisi ve sosyal sigorta çalışan payı bir yandan çalışan kesim üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu, öte yandan çalışanların iş bulmak veya mevcut işlerini korumak amacıyla düşük ücret üzerinden çalışıyormuş gibi göstermelerine razı olmaları sonucunu doğurduğunu kaydediyorlar.

Raporda, işçinin işverene toplam maliyeti ile işçinin eline geçen net ücreti arasındaki toplam kesinti farkının Türkiye'de yüzde 42 düzeyinde bulunduğu vurgulanırken, bu durumun istihdam maliyetini yükseltici, istihdamı azaltıcı ve kayıt dışı istihdamı özendirici gibi etkilerinin olacağı ifade ediliyor.



18 Ağustos 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED