AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

P O L İ T İ K A
Referandum olursa yerel seçimle yapılır

Hükümet, TBMM'yi olağanüstü toplayarak, Anayasa değişikliğini aynen Cumhurbaşkanı'na göndermeyi planlıyor. Sezer, referandum derse yerel seçimler erkene alınabilecek. YSK hazırlık yapıyor.

  • EVİN GÖKTAŞ ANKARA
    Hükümetin, veto edilen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına ilişkin Anayasa değişikliğini aynen Cumhurbaşkanı'na göndermesi ve Sezer'in de yasayı referanduma götürme ihtimali üzerine harekete geçen YSK, 2004'teki yerel seçimlerin de, olası referandumla birlikte yapılması ihtimalini hesaplıyor.

    Hükümet, "2B" olarak bilinen orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışına imkan veren Anayasa değişikliği konusunda ısrarlı. TBMM'yi olağanüstü toplamak için 110 milletvekilinden imza alan hükümet, TBMM'yi toplayarak yasayı yeniden Meclis'ten geçirirse, Cumhurbaşkanı Sezer'e "onaylama" veya "referanduma götürme" seçenekleri kalıyor. Anamuhalefet partisi CHP de referandum istiyor. Sezer'in de referandum eğilimi göstermesi üzerine YSK, 45 trilyon olarak hesaplanan referandum masrafını azaltmak için "referandum ile yerel seçimleri birleştirme" yollarını aramaya başladı. YSK, SEKA'ya malzeme siparişi verip, boya için de yabancı bir takım firmalarla görüşmelere başladı.

    Referandum süresi 4 ay

    "Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Yasa"ya göre, referandumun normal süresi 120 gün. Sezer, Anayasa değişikliğini referanduma götürmeye karar verdikten sonra 4 ay içinde oylama yapılmak zorunda. TBMM, Anayasa değişikliği yaparak, 4 aylık bu süreyi uzatıp veya kısaltabilir.

    Seçim tarihi belirlenmedi

    YSK, geçen hafta Cuma günü yaptığı toplantıda yerel seçimlerin tarihini tespit edemedi. Kurul üyelerinin bazıları, Anayasa'nın mahalli idareler seçimlerinin 5 yılda bir yapılmasını öngören 127. maddesi gereğince, bu sürenin son yerel seçimin yapıldığı 18 Nisan 1999'dan itibaren başlatılması gerektiğini ifade ettiler. Üyeler, yerel seçimin 18 Nisan 2004'te yapılması yönünde görüş belirtirken, bazı üyeler buna karşı çıkarak, seçimin 28 Mart 2004'te yapılması gerektiğini söylediler. YSK heyeti, seçim tarihini yeni adli yıl başladıktan sonra belirlemeye karar verdi.


    Algan: Hükümetten erken seçim için talep gelmedi
    YSK Başkanı Tufan Algan, yerel seçim hazırlıklarını sürdürdüklerini, ancak kendilerine hükümetten "seçim erkene alınsın" diye bir talep gelmediğini bildirdi.

    TBMM toplanırsa YÖK de değişecek
    Meclis'in iade edilen 2-B başta olmak üzere bazı yasaları yeniden çıkartmak için 26 Ağustos veya 2 Eylül tarihlerinden birinde toplanması halinde, yeni YÖK Kanunu da gündeme getirilecek.

    Polis müdürlerini AB'ye hazırlıyorlar
    30'a yakın akademisyenin görev yaptığı Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesi'nde, Avrupa standartlarında bir üniversite eğitimi veriliyor.

    MHP Ankara'da sürpriz yaptı
    MHP Ankara İl Kongresi'ne tek aday olarak giren eski il başkan yardımcısı Emin Yazıcı yeni il başkanı oldu. Kongrede, "Bahçeli kazandı" yorumları yapıldı.

  • 'Yollar açılıyor yolsuzluklar kapanıyor'

  • Arnavutluk Başbakanı Nano'nun ameliyatı başarıyla tamamlandı

  • Mumcu: 600 uzman alacağız

  • Hacı Bektaş Veli'ye ziyaretçi akını

  • Karayalçın: İnanca göre eğitim olmaz

    Kısa kısa..



  • 18 Ağustos 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    AboneFormu
    MesajFormu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED