AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Yolsuzlukta sınıfta kaldık

133 ülke arasında yapılan rüşvet ve yolsuzluk araştırmasında Türkiye 33. oldu. Son 4 yıldır yolsuzluk sıralamasında gerileyen Türkiye'nin notu 3,2'den 3,1'e düştü. Araştırmaya göre en temiz ülkeler ise Finlandiya, Danimarka, Yeni Zelanda, İzlanda, Singapur ve İsveç.

Türkiye yolsuzluk ve rüşvette sınıfta kaldı. Son dört senedir rüşvet ve yolsuzluk notu düşen Türkiye'nin notu bu sene de 3,2'den 3,1'e düştü. Transparency International'ın yaptığı araştırmaya göre 2003 yılında Türkiye yolsuzluk olan en kötü 33 ülke arasında yer aldı.

Columbia Üniversitesi, Dünya Bankası Siyasi ve Ekonomik Risk Danışmanlığı, Dünya Ekonomi Forumu, Gallup International gibi 13 bağımsız uluslarası ararıştırmacı grup tarafından yapılan endeksle şekillendirilen araştırma sonuçları Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği tarafından Ceylan otelde yapılan bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

Kuzey ülkeleri daha temiz

10 tam not üzerinden yapılan değerlendirmede Türkiye'nin geçtiğimiz sene 3,2 olan notu bu sene 3,1'e düştü. Finlandiya 9,7 ortalama ile rüşvet ve yolsuzluk olaylarının en az şikayet edildiği ülke oldu. Finlandiya'yı 9,5'ile Danimarka, Yeni Zelanda izledi. İzlanda, Singapur, İsveç, Kanada, Lüksemburg, Hollanda ve İngiltere temiz ve saydam toplum olarak 10 üzerinden 9'un üzerinde not aldılar.

Rüşvet'in arttığı ülkeler

Endekse göre rüşvet ve yolsuzluğun en yaygın olduğu toplum 1,2 not alan Bengladeş oldu. Nijerya, Paraguay, Madagaskar, Angola, Kenya, Endonezya ve Azerbaycan rüşvet notunda 2'nin altında not alarak temiz toplumun en zayıf olduğu ülkeler arasında yeraldı.

Endekse göre Kanada, ABD, Luxemburg, Arjantin, Beyaz Rusya, Polonya, Zimbabwe ve İsrail'in durumları kötüye giderken Avusturya, Belçika, Kolombiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Malezya, Norveç ve Tunus'un durumları daha kötüye gidiyor. Avusturya, Belçika, Kolombiya, Fransa, Almanya, İrlanda, Malezya, Norveç, Tunus gibi ülkelerde iyileşme gözlemleniyor.

'Benim hırsızım iyidir' anlayışı

Endeksle ilgili soruları cevaplandıran Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş, "Türkiye'de siyaset, yargı ve bürokrasinin işleyişinin yolsuzluk ve rüşvetin yaygınlaşmasında temel rol oynadığını belirtti. Kurtuluş, "Ülkemizde yolsuzluğun temel nedeni siyasi kirliliktir. Siyasetin gayrimeşru kaynaklardan finansmanıdır. Rüşvetin sözkonusu olduğu her müessesede "benim hırsızım daha iyidir" anlayışı yaygın olması, ağır işleyen yargı sistemi, yerli yersiz çıkartılan af kanunları, yolsuzluklarla mücadele etmeye çaba gösterenlerin çıkar grupları tarafından cezalandırılmaları, konuyla ilgili kamuoyu duyarlılığı ve sivil toplum baskısının yetersiz oluşu rüşveti beslemektedir" dedi.

NEDEN GERİLEMEYE DEVAM ETTİK?

Toplumsal Saydamlık Hareketi Derneği Başkanı Erciş Kurtuluş, Banka hortumlarının karşısında adalet mekanizmasının çaresiz kalması, enerji ihlallerinde ortaya çıkan yolsuzluk olaylarının aydınlatılamaması, depremde yıkılan binaların sorumlularının cezasız kalması, yolsuzlukla mücadelede siyasilerin tavrının hala söylemden ileriye gidememesi gibi nedenlerin Türkiye'nin notunun, 2003 yılında düşmesine neden olduğunu söyledi.



8 Ekim 2003
Çarşamba
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED