AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Hazine'den Uzanbank'a
'GİZLİ ÜLTİMATOM'

Yeni Şafak, İmarbank ile ilgili, Hazine'nin tozlu raflarında kalan yazışmaları ele geçirdi. 3 Temmuz 2003'te el konulan İmarbank için Hazine Müsteşarlığı'nın bundan tam 8 yıl önce, "size el koyarız" şeklinde ültimatom verdiği ortaya çıktı.

BDDK tarafından tasfiye edilen ve devlete yaklaşık 9 katrilyonluk yük getiren Uzan Grubu'na ait İmarbank ile ilgili hergün yeni bilgi ve belgeler ortaya çıkıyor. Çifte kayıtlar ve hayali bono satışları ile gündemden düşmeyen İmarbank'a, Hazine Müsteşarlığı'nın bundan tam 8 yıl önce, "Size el koyacağız" şeklinde ültimatom verdiği ortaya çıktı.

İmarbank'a el konulmasıyla ilgili tartışmalar sürerken, Yeni Şafak, Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü ile İmarbank yönetimi arasında yapılan yazışmaları açıklıyor. Yeni Şafak'ın ele geçirdiği yazışmalar, 3 Temmuz 2003 tarihinde el konulan İmarbank'taki usulsüzlüklerin, Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü tarafından yıllar önce bilindiğini ortaya koyuyor.

Halen Gümrük Müsteşarlığı görevini sürdüren Nevzat Saygılıoğlu, Hazine Müsteşarlığı'na vekalet ettiği 1995 yılı Aralık ayında murakıpların isteği üzerine İmarbank yönetimine, bir uyarı yazısı gönderdi. 13 Aralık 1995 tarihli üç sayfalık yazıda, Temmuz 1994 itibariyle Uzan Grubu'na kullandırılan kredilerin oranının yüzde 98'e ulaştığı vurgulanarak, Uzan Grubu'na kullandırılan nakdi ve gayrinakdi kredilerinin toplamının İmarbank ve Adabank'ın ödenmiş sermayesinin 13 katına ulaştığı kaydedildi. Yazıda, Uzan Grubu'nun, tüm uyarılara rağmen, grup kredilerini azaltmadığı ve krediler için yeterli teminat göstermediği de vurgulandı. Yazıda, grup firmalarının bilançolarında görülen kredi tutarlarının, banka bilançosunda görülen kredi tutarları ile aynı olmadığı da belirtildi. Yazıda, grubun banka kredileri ile ilgili dört ayrı şartı acil olarak yerine getirmesi istenerek, "Bu sıralanan tedbirlerinden bir veya bir kaçının kısmen veya tamamen yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde grubun diğer bankası Adabank A.Ş.'ne de şamil olmak üzere her türlü yasal tedbir ve müeyyidenin uygulanması cihhetine gidilecektir" denildi.

Uyarı yazısı yumuşatılmış

Yeni Şafak'ın ele geçirdiği 13 Aralık 1995 tarihli İmarbank'a uyarı yazısının, yumuşatıldığı belirlendi. Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan yazının son paragrafında, bankaya el konulmasını içeren "Bankalar Kanunu'nunda yer alan tedbirlerinde uygulanması dahil olmak üzere her türla yasal tedbirlerin alınması ve müeyyidelerin uygulanması cihetine gidilecektir" ifadesine yer verildi. Saygılıoğlu'nun isteği ile bu ifade, "Her türla yasal tedbirlerin alınması ve müeyyidelerin tadbiki cihetine gidelecektir" diye değiştirildi.

SAYGILIOĞLU DOĞRULADI

Halen Gümrük Müsteşarlığı görevini yürüten Nevzat Saygılıoğlu, Aralık 1995 yılında İmarbank yönetimine gönderdiği uyarı yazısını doğruladı. Sözkonusu yazının, murakıpların raporları ve Banka Kambiyo Genel Müdürlüğü'nün isteği üzerine gönderildiğini belirten Saygılıoğlu, yazının gönderildiği dönemde seçim ortamının olduğunu, yazının gönderilmesinde hiç bir siyasetçinin talimatı olmadığını söyledi.

UYARI YAZISINDAKİ DÖRT ŞART NELERDİ?

  • Uzan Grubu'na dahil firmalar bankaya olan nakdi ve gayrinakdi kredi borçlarını 31 Aralık 1995 itibarıyle yazılı olarak ikrar edecekler ve firma beyanları ile bankanız kayıtları arasında mutabakat tesis edilecektir.

  • Kredilerle ilgili kefalet alınması ve maddi teminat tesisi işlemleri 1995 yıl sonuna kadar tamamlanacaktır.

  • Nakdi ve gayrinakdi kredilerle ilgili yazılı kredi sözleşmeleri ve firmaların yazılı borç beyanlarının noterce tasdikli birer örneği ile kefalet ve maddi teminatlara ilişkin bilgi ve belgeler 1996 Ocak ayı sonuna kadar Müsteşarlığımıza gönderilecek, ayrıca, tekemmül ettirilen kredi dosyaları banka nezdinde inceleme yapan Bankalar yeminli murakıplarınca ibraz edilecektir.

  • Uzan Grubu'na dahi firmalara ila ve nakdi ve gayrinakdi kredi kullandırımı durdurulacak. Gruba, kullandırılan kredilerin toplam aktif ve toplam krediler içindeki payının indirilmesine yönelik aylık hedefleri gösteren bir plan hazırlanıp 31 Aralık 1995'e kadar Müsteşarlığımıza sunulacaktır.

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA



  • 20 Ekim 2003
    Pazartesi
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED