AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
'Gilaburu'yu hiç duydunuz mu?

Birkaç ay evvel bilgisayarıma gelen bir e-mailde Gilaburu adlı bir bitkinin faydalarından bahsediliyordu.. İlk kez duyduğum bu bitki dikkatimi çekti. Özellikle de üretici firmanın bu bitki için sağlık bakanlığı onayı ve izni alması benim için oldukça önemli. Yılda bir ay meyve veren ve bu bir ay içinde toplanıp kar suları ile saklanan Gilaburu, anlatılanlara göre tam bir şifa deposu. İçinde bulunduğumuz ekim ayı Gilaburu nun toplanma zamanı. Firma sahibi Şaban Bey bu bitkiyi dünyaya tanıtmakta oldukça kararlı. Şaban beyden aldığım bilgileri aynen size aktarıyorum. (Bu arada Gilaburunun tadına ben de baktım. Öyle ahım şahım bir lezzeti yok. Ancak yenilmeyecek gibi de değil) Yöresel adları: Gildar, giligili, girabolu, girebolu, dağdıran, ağ, geleboru.

TOPLAMA/KURUTMA: Genç dalların kabukları nisan-mayıs döneminde soyulur, ince kıyılır ve gölgede kurutulur. 2-4 m yükseklikteki bu ağaç, ülkemizde Orta Anadolu bölgesinde yetişir. Ağacın meyvesinin turşusu da yapılır(Kayseri). İç Anadolu nun belirli bölgelerinde yetişen mayhoş tadı olan, kırmızı renkli bir bitkidir. Yetiştiği bölgede böbrek doktoru olarak bilinen gilaburu halk arasında yüzyıllardır kullanılır.

ETKİLERİ: Kramp çözücü, yatıştırıcı, dokuları sıkıştırıcı-sağlamlaştırıcı, sinir sistemini güçlendirici.

KULLANIM ALANLARI: İdrar yollarını rahatsız etmeden böbrek taşlarının eriyen kısımlarının çıkışını sağlıyor. Böbrek yetersizliği ( üre düzensizliği) şeker hastalığına, ayrıca şeker ve böbreğe bağlı tansiyon için safra taşları, idrar yolları iltihabı ( sistit) prostat büyümesi gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini kullanıcı hastalar tarafından tespit edilmiştir.

Bünyeye giren gilaburu meyvesi taş, idrar yolları iltihabı, böbrek iltihabı, bünyesinde bulundurduğu izovalerin asidi sayesinde sert cisimlerin etrafını kaplayarak gün be gün eritir. Her erittiğinde idrarla vücuttan tahliye eder. 20 mm e kadar bu şekilde kullanılır.

İkinci kullanım alanı ise, aşırı adet kanamalarının ve menopozla ilgili aşırı kanamaların kontrol altına alınmasıdır.

KULLANIM BİÇİMLERİ: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış dal kabuğu, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya eklenir, hafif ısıda kaynama derecesine kadar ısıtılır ve 10-15 dakika kaynadıktan sonra süzülür. Günde 3 bardak taze demlenmiş çay soğutulmadan içilir. İsteğe göre şeker ilave edilebilir veya meyve olarak ta yenilebilir.

UYARI: Aspirine alerjisi olanlarda alerjik tepkilere yol açabilir. Önerilen dozajlara uyulduğunda, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur. Ülseri olanlar, hamileliğin ilk 4 ayı için kullanılması sakıncalıdır.

Bunların tamamı Gilaburu üreticisinin söyledikleri. Henüz çok yeni tanıdığım bu bitki ile ilgili benim bir yorumum yok.


14 Ekim 2003
Salı
 
GÜLSEN ORTAÇ


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED