AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
'Kıbrıs sorununu vakıflarla çözelim'

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Taner Derviş, adada mal mülk paylaşımı konusunda yaşanan sorunun Rum Kesimi'nin de tanıdığı Vakıflar İdaresi sayesinde çözülebileceğini söyledi.

Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Taner Derviş, vakıfların mal varlığının Annan Planı'nda yüzde 10 olarak belirtilen mal varlığına dahil edilmesi halinde, KKTC'nin toprak bütünlüğünün garantileneceğini söyledi.

Derviş, Yeni Şafak'a yaptığı açıklamada, Kıbrıs Vakıflar İdaresi'nin uluslararası alanda tanındığını ve 1997 yılında Avrupa Vakıflar Birliği üyesi olduğunu vurgulayarak, tazminatlar ve mal mülk değişimi için Vakfın önemine dikkat çekti.

Yüzde 30'lara çıkar

Annan Planı'nda Kıbrıs Türklerine tanınacak mal varlığının yüzde 10'u aşamadığına dikkat çeken Derviş, "Eğer biz vakıfları bu hesapların içerisine katarsak o zaman KKTC'nin toprak varlığını garanti etmiş olabiliriz. Kıbrıs Türkü'nün mal varlığını yüzde otuzlara çıkarmanın yolu budur" dedi.

Tarihi kayıtlara göre vakıfların toprak varlığı yüzde otuzların üzerinde olduğunu anımsatan Derviş, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1571'de kurulan vakıfların ada genelinde Kıbrıs hukukunun bir parçası olduğunu söyledi.

İngilizler Rumlara verdi

Derviş, 1878 yılında İngiliz sömürüsü sırasında vakıf arazilerine el konulduğunu anımsatarak, "Bu dönemde vakıf mülkünün yüzde 99 'u gasp edilmiştir. Nereye gitmişti bunlar? Kıbrıs Rum Kilisesine, Kıbrıslı Rumlara, Kıbrıs Rumlarının turizm şirketlerine, Kıbrıs Rum Belediyelerine, Rum okul komisyonlarına..." diye konuştu.

Derviş, bu hukuksuzluğu somut belgelerle tespit etmeye çalıştıklarını da belirterek "Son beş yıl içerisinde yaptığımız çalışmalar neticesinde Kıbrıs genelinin yüzde 12'sinin somut belgelere dayanacak şekilde vakıf mülkü olduğunu tesbit ettik. 400'ün üzerinde suyumuz var. Bunlardan 1974 itibariyle elimizde 40 adet kalmıştır. Bunlar da yağmanın boyutunu gösteriyor" dedi.

Derviş bu tespitlere karşı taarruz başlattıklarını da belirterek bu çalışmalarının Maraş bölgesiyle ilgili bölümünü BM'ye aktardıklarını söyledi. Maraş'ta 4638 dönüm arazinin üç vakfa ait olduğunu belirten Derviş, "Elimizdeki belgelere göre Maraş'ın tümü vakıf arazisidir. Bunun için gerekli davalar açılmalıdır" dedi. Tüm hukuki yolları deneyeceklerini de belirterek "Gerekirse AİHM'e gideceğiz" de

Rumların Girne'ye bayrak dikme hayali

Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Atanasios Nikolodimos, askeri ve siyasi hedeflerinin "Girne Kalesi'ne bayrak dikmek" olduğunu söyledi. Mahi gazetesinin haberine göre, Nikolodimos, yeni komandolara yeşil bereleri dağıtılırken yaptığı konuşmada, "Herkes tarafından yürütülen mücadelenin Girne Kalesi'ne bayrak dikmek" olduğunu, askeri ve siyasi liderliğin amacının bu olduğunu söyledi. Ancak asker ailelerinin bunlara tepki gösterdiğini yazan gazete, Rum ailelerin, "Herkes Türklere taviz verilerek bir çözümden bahsederken, hatta Milli Muhafız Ordusu'nun lağvedileceğinden söz ederken, Milli Muhafız Ordusu Komutanı çocuklarımızla nasıl bu şekilde alay edebilir. Hükümettekiler halka gerçeği söylemeliler" dediğini yazdı.



20 Ekim 2003
Pazartesi
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED