AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

D Ü N Y A
Clark: Türk askeri fikri hataydı

Demokrat Parti'den aday adayı olan Emekli General Clark, ABD yönetiminin Irak'a Türk askeri gönderme politikasının, "başından beri yanlış" olduğunu, Bush yönetiminin temiz olmadığını söyledi.

ABD'de gelecek başkanlık seçiminde Demokrat Parti'den aday adayı olan Emekli General Wesley Clark, ABD yönetiminin Irak'a Türk askeri gönderme politikasının, "başından beri yanlış" olduğunu söyledi. Clark, NBC televizyonunda katıldığı programda, uluslararası toplumun Irak'a daha çok asker göndermesini destekleyip desteklemediği sorusuna karşılık, uluslararası toplumun önce Irak'taki siyasi gelişmelerin sorumluluğunu alması gerektiğini, bunun ardından daha fazla uluslararası askerin iyi olacağını söyledi.

Clark, "Irak'a çok fazla uluslararası asker alacağımızı sanmıyorum. Irak'a, Türk askeri koyma fikrini desteklemiyorum. Ben, George Bush yönetimi Türk askerini istediği zaman, başından beri bunun hata olduğunu düşündüm" dedi. Clark, bölgede Türk askerine neden karşı çıktığınıysa "oradaki tarih yüzünden" sözleriyle açıkladı.

Bu yönetim temiz değil

Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumun, Irak'ta doğru pozisyona konulması gerektiğini belirten Clark, şöyle dedi: "İşgal gücünü bir an önce Irak'tan uzaklaştırmamız gerek. Irak Geçici Hükümet Konseyi, olabildiğince sorumluluk almalı. Irak, kendi güvenlik güçlerini kurmalı. Tabii gerekli olduğu sürece askerlerimizi orada tutacağız. Siyasi ve ekonomik gelişmelerse BM altında sürmeli."

Clark, 11 Eylül'den hemen sonra Washington'da, Irak'ı işgal önerisinin konuşulduğunu belirtti. Clark, şunları söyledi:

"11 Eylül'den hemen sonra yönetim, Irak'a girme konusunda kafasında karar vermişti. Ardından Suriye, Lübnan'a girmek, belki İran'a karşı güç kullanma ve Libya'yı bitirme vardı. Gerçek strateji nedir bilmiyoruz. Bu yönetim, Irak'taki stratejisiyle ilgili ABD halkına karşı temize çıkmadı. Bu yönetim, teröristlere saldırmak yerine devletlere saldırıyor. Yanlış bir politika izliyor. Güvende olmak istiyorsak, teröristlerin peşinden gitmeliyiz. Usame Bin Ladin'i yakalamalıyız."

  • WASHINGTON



  • 31 Ekim 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED