AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

Y A Z A R L A R
Önder, stratejik bakabilendir

Önder, olaylara bakış tarzını değiştiren ve moda tabirle 'stratejik düşünebilen' kişidir. Osman Gazi ile Bill Gates'in elbette birçok farklı yanı vardır. Fakat her ikisi de takipçileri için emsalsiz birer önderdir.

Şirket veya devlet, örgütlerin hayatlarında birinci evre, tıpkı insanlarda olduğu gibi, çocukluk evresidir. Burada örgüt 'yaratıcılık' yoluyla büyümeye gayret eder. Aşılması gereken kriz, önderlik krizidir. Kim önder olacaktır? İnsanlar, kimin düşünce tarzını benimseyecek, davranışlarını kime göre ayarlayacaklardır?

Başkanlık veya müdürlük ile önderliği birbirine karıştırmamak gerekir. İlk ikisi birer makamdır; önderlik (liderlik) ise bir durumdur. Doğal biçimde gelişir. Önder, birtakım nitelikleriyle takipçilerden ayrılır; ama onları sürü olarak görmez. Tam aksine, altındakilerin önderlik yeteneklerini geliştirmelerine katkıda bulunduğu ölçüde, onun gerçek önder olup olmadığını anlarız. Nerede öndersiz iş yapılamıyorsa, oraya önder zaten uğramamış demektir.

Önder, olaylara bakış tarzını değiştiren ve moda tabirle 'stratejik düşünebilen' kişidir. Osman Gazi ile Bill Gates'in elbette birçok farklı yanları vardır. Fakat her ikisi de takipçileri için emsalsiz birer önderdir. Alanlarında alışılagelmiş, kalıplaşmış düşünme tarzını bir yana atmışlardır. Ondördüncü yüzyıl 'Anadolu'sunda Osmanoğulları en güçsüz beyliklerden biriydi. Germiyanoğlu, Saruhanoğlu, Menteşeoğlu, Karamanoğlu.. gibi çok daha güçlü beylikler vardı. Hiçbirinin ömrü yarım yüzyılı bulmazken, Osmanoğulları yediyüzyıllık bir örgütün önünü açtı. Bütün beylikler siyasî gücü tek güç olarak algılarken, Osman Gazi ilim, siyaset ve ekonomi arasındaki ilişkileri en doğru biçimde tanımladı ve bir yandan bilginlerle (Dursun Fakı, Şeyh Edebalı..), diğer yandan ahîlerle sahici bağlar geliştirdi. Esasen İslam geleneğinde bunlar birbirleriyle yakından irtibatlıydı. Osmanlı'ya güç veren siyasî/askerî kuvvet değil, ilim ve iktisat ahlâkı oldu.

Bill Gates bilgisayar sektörüne adım attığında en küçük bilgisayarlar neredeyse bir adam boyunda ve 200-300 bin dolar değerinde pahalı aygıtlardı. Sektördeki şirketler 200 yerine 180 veya 150 bin dolara bilgisayar satmanın hesaplarını yaparken, Bill Gates ortalama dünya vatandaşının sahip olabileceği 'demokratik' bir aygıt hayal ediyordu. Bilgisayara bakışı zihninde değiştirebildiği için kısa zaman içinde bir iki bin dolara bilgisayar alabilir duruma geldik. Kafada çözüme kavuşturulmayan hiçbir şey, hayatta çözüme kavuşamaz.


7 Eylül 2003
Pazar
 
MUSTAFA ÖZEL


Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu

Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED