AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ
Albaraka Türk

K Ü L T Ü R
Sahhaflar sahhaflığı konuştu

İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi'nin (IRCICA) güz dönemi programı Sahhaflık ve Sahhaflar konulu toplantıyla başladı. İstanbul'un ve ülkemizin en eski sahhaflarının bir araya geldiği oturuma, İstanbul'un en eski sahhafları ile az sayıda kitapsever katıldı. IRCICA'nın Yıldız'daki merkezinde gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak İbrahim Manav, Sami Önal, Turan Türkmenoğlu ve Uğur Güracar katıldı. Hidayet Nuhoğlu'nun başkanlık ettiği oturumda söz alan sahaflar, kültür tarihimizde önemli bir yeri olduğu halde geri planda kalan sahafçılığın kitabını yazacak bir araştırmacı gazeteciye ihtiyaç olduğu fikrinde uzlaştılar.

Oturumda ilk olarak söz alan eski sahhaflarımızdan İbrahim Manav, sahhaflığın son 60 yılını özetledi. Aralarında sanat, siyaset ve iş dünyasının ünlü isimlerinin de bulunduğu sahhaf müdavimlerinden sözeden Manav, eski sahhafların ticarette paraya önem vermediklerini ve kitabı ehline satmayı sevdiklerini anlattı. Sami Önal ise daha çok 1950'lerde bir ellerinde kitap torbası öbüründe esans köy köy gezen Darendeli Çerçici Kitapçılar üzerine durdu.

Dedesinden ve babasından aldığı sahhaflık mesleğini oğluna da aktaran sahhaf Turan Türkmenoğlu ise, dedesi ile söyleşi yapan bir gazetecinin "Hiç görmediğiniz bir kitabı size hediye etseler ne hissedersiniz?" diye soran bir gazetecinin aldığı "Yeni bir oğlum olmuş gibi sevinirim" cevabının sahhafların kitap sevgisini anlatmaya yettiğini söyledi.

  • ÖMER ÇAKKAL



  • 9 Eylül 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED