AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Meslek liselilere Başbakan sözü

"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası" başlatan Başbakan Erdoğan, meslek lisesi mezunlarına ÖSS müjdesi verdi. Erdoğan "Meslek liselerinin aleyhine işleyen katsayı uygulaması önümüzdeki yıl ortadan kaldırılacak" dedi.

"Eğitime Yüzde 100 Destek Kampanyası" başlatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, meslek lisesi mezunlarına ÖSS müjdesi verdi. "Meslek liselerinin aleyhine işleyen katsayı uygulaması önümüzdeki yıl ortadan kaldırılacak" diyen Başbakan Erdoğan, 10 bin başarılı ve yoksul çocuğun özel okullara yerleştirilmesi projesiyle tarikat okullarının destekleneceği yönündeki iddialara da yanıt verdi. Erdoğan, "Birilerinin yaptığı bu yakıştırmalara yakışacak kadar basit değiliz" diye konuştu.

Vatandaşları eğitim yatırımlarına teşvik etmek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen "Eğitime Yüzde 100 Destek" kampanyası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla başlatıldı. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun'un da hazır bulunduğu törende, bugüne kadar okul ve yurt yaptırarak eğitime destek veren kişiler takdir belgesiyle ödüllendirildi.

İşimiz bağcıyla değil

Ödül töreninden önce konuşan Başbakan Erdoğan, kampanyanın sadece 19 milyon öğrenciye değil Türkiye'nin geleceğine destek vermekle eş anlamlı olduğunu söyledi. Eğitimdeki sorunları çözmenin hükümetin öncelikli hedefleri arasında yer aldığını belirten Başbakan Erdoğan, "Hiç kuşkunuz olmasın, Türkiye'yi geleceğe taşıyacak kuşakların olması gereken kalitede ve yaygınlıkta eğitim imkanlarına kavuşabilmesi için gerekli herşey yapılacaktır, yapılmaya da başlanmıştır" dedi. Başbakan Erdoğan, sorunları süratle çözmeyi amaçladıklarına dikkat çekti. Erdoğan, "Yani bizim işimiz, bağcıyla değil. Eğitimde de sağlıkta da artık millet olarak bu üzümü beraber yiyelim istiyoruz" diye konuştu.

"ÖSS'de haksızlık bitecek"

Erdoğan, ÖSS'de meslek liselilere yapılan haksızlığın da giderileceğini söyledi. Hükümetin mesleki ve teknik eğitime büyük önem verdiğini belirten Erdoğan, "Üniversiteye giriş sınavlarında meslek liseleri aleyhine işleyen katsayı uygulamasını da önümüzdeki yıldan itibaren kaldıracağız" dedi.

Başbakan Erdoğan, "Dar gelirli 10 bin başarılı öğrenciye özel okullarda okutma projesi" ni ise en kısa zamanda hayata geçireceklerini ifade etti. Bu arada projeyi "tarikat okullarına destek veriliyor" diye eleştirenlere de gönderme yapan Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "Düşünmediğimiz, aklımızdan bile geçirmediğimiz şeyler ile bizi suçlama gayretinde olanlara sesleniyorum. Özel eğitimle ilgili adımlar bizim dönemimizde atılmadı. Gelişmiş ülkelerin eğitim sisteminde devlet, özel sektör ve sivil toplum elele vererek çalışıyor. 1 milyon öğrenci kapasitesi olan özel okullarda 600 bin öğrenci açığı var. Bizim ise derslik açığımız var. Bu okullarda öğrenci okutarak eğitimdeki hedefleri daha ucuza maletmemiz mümkün. Bunu farklı yerlere çekmenin anlamı nedir? Eğitimde fırsat eşitliğine aykırı diye gösterilmesini de anlamak mümkün değil. Birilerinin bize yaptığı yakıştırmalara yakışacak kadar basit değiliz"

Terim heykel değil okul yaptı

Başbakan Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Çelik, Ankara, İstanbul ve İzmir'den çağırılan eğitim gönüllülerine takdir belgesi verdi. Okul yaptırdığı için 'Takdir belgesi' ile ödüllendirilenler arasında sevilen sanatçılar Orhan Gencebay, Sibel Can, Perran Kutman, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, Devlet eski Bakanı Işılay Saygın, bazı şirketler, işadamları, valiler ve hayırseverler yer aldı. Galatasaray Teknik Direktörü Terim ödülünü alırken, "UEFA şampiyonu olduğumuzda benim heykelimi dikmek istediler. Ben onun yerine bir okul yapmak istedim ve okul yaptırdım" dedi.

"Diplomalı hortumcu"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitime ciddi manada kaynak ayırılmaması durumunda ekonomik savaşın kazanılamayacağını, kültürel zenginliğin koruyanamayacağını dile getirdi. "Atatürk döneminden sonraki en kapsamlı ve önemli projeler üzerinde gayret sarfediyoruz" diyen Çelik, amaçlarının diplomalı insan sayısını artırmak olmadığını vurguladı. Eğitimin kişide davranış değişikliğine yol açması gerektiğini belirten Çelik, "Unutulmamalıdır ki, bu ülkenin 50 milyon dolarını 22 bankada içini boşaltarak çalanlar diploma sahibiydiler. Malzemeden çalarak en ufak sarsıntıda yavrularımızın beton yığınları arasında can vermelerine sebep olanların da diploma problemi yoktu. Biz insanın insan olma vasfını ön plana çıkaran, gerçek anlamda bir eğitim anlayışına fazlasıyla muhtacız" diye konuştu. Eğitimin birçok alanında eşitsizlikler bulunduğunu kaydeden elik, vatandaşları eğitime destek olmaya çağırırken, "Bu destek büyük servetlere sahip olmayı gerektirmiyor. Çorbada herkesin tuzu olmalı" dedi.



12 Eylül 2003
Cuma
 
Künye
Temsilcilikler
Abone Formu
Mesaj Formu
Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
Bilişim
| Dizi | Karikatür | Çocuk

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
© ALL RIGHTS RESERVED