AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

Engelleri aşacaklar

Görme engelli öğrenciler, kasete okunmuş test sorularını dinleyerek üniversiteye hazırlandı. ÖSS sınavına girecek binlerce engelliden sadece 20'si dershaneye gitme imkanı bulabildi.

Üniversite sınavına girecek adaylar arasında yer alan engelli öğrenciler, büyük bir heyecan yaşıyor. ÖSS'ye katılacak görme ve işitme engelli öğrenciler, kendilerine has yöntemlerle sınava hazırlanıyorlar. Kasete okunmuş soruları dinleyerek çözmeye çalışan görme engelli öğrenciler, kısıtlı imkanlarına rağmen, bütün güçleriyle sınava hazırlandı. Bakırköy Belediyesi Engelliler Birimi, bu yıl Türkiye'de bir ilke imza atarak 20 görme engelli öğrenci için üniversite hazırlık kursu düzenledi. Bir çoğu kısıtlı maddi imkanlara sahip olan görme engelli öğrenciler, bir yıl boyunca her Cumartesi günü; Pendik'ten, Sarıyer'den, Büyükçekmece'den kalkıp, adeta karanlığı delme azmiyle Bakırköy'e geldiler.

4 saatleri yolda geçti

"Toplam 5 devamsızlık bile olmadı" diyen Engelliler Birimi Başkanı Bülent Kelleci, günde tam 4 saatleri yolda geçen gençlerin azmine dikkat çekiyor. Kendisi de görme engelli olan ve Türkiye 39. su olarak girdiği ODTÜ Uluslararası İlişkiler ve Sosyoloji Bölümleri'nden mezun olan Kelleci, üniversite okumanın bir engellinin hayatını nasıl değiştirdiğini bildiği için, kısıtlı imkanlara rağmen böyle bir kurs açtıklarını ifade ediyor.

Her yıl ortalama bin 500 engelli öğrencinin ÖSS sınavına girdiğini, ancak bu yıl sadece kendilerinin eğittiği 20 öğrencinin dersane imkanı elde edebildiğini ifade eden Kelleci, özel kuruluşların olaya ticari amaçlı yaklaştığını ve engelli öğrencileri üniversiteye hazırlama noktasında gereken hassasiyeti göstermediklerini söylüyor.

  • RECEP YETER, İSTANBUL

    ÖSS Danışma Hattı hizmete girdi

    15 Haziran 2003 Pazar günü yapılacak ÖSS için Ankara dışından gelecek olan öğrencilere yardımcı olunmak amacıyla 'ÖSS Danışma Bürosu' açılıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından AŞTİ'de açılacak olan ÖSS Danışma Bürosu, terminalde 'Gelen Yolcular' katında 6 kişilik personelle yarından itibaren hizmet vermeye başlayacak. Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Kültür Dairesi Başkanlığı'nca her yıl verilen bu hizmetle öğrenciler, sınav yerlerinin adresleri, kalabilecekleri otel, pansiyon ve yurtlar nakkında detaylı bilgi alabilecekler. ÖSS Danışma Bürosu, öğrencilere yönelik hizmetlerini sınav tarihine kadar sabah 07.00 ile 09.00 saatleri arasında verecek. Belediye yetkilileri, EGO Öğrenci Pasosu bulunmayan sınava girecek öğrencilerin 'Sınav Kimlik' kartlarını göstermeleriyle öğrenci biletinden yararlanabileceklerini açıkladı.

    Ek puandan haberleri yok

    Üniversite sınavına girecek olan engelli öğrencilere, engellerinin oranı ve niteliğine göre çeşitli ek puanlar veriliyor. İşitemedikleri için kavrama zenginlikleri çok fazla olmayan öğrencilere matematik alanında ek puan veriliyor. Veliler, sadece sayısal puanda değil, her iki alanda da ek puan verilmesi gerektiğini kaydediyorlar.

    Ek puan sisteminin yeterince bilinmemesinden dolayı, bugüne kadar binlerce engelli öğrencinin "nasıl olsa kazanamam" diyerek ÖSS sınavına girmediği belirtiliyor.

    Okutuculardan çekinmeyin

    Engelliler Birimi Başkanı Bülent Kelleci, sınava girecek görme engelli öğrencilere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Soruları defalarca okutmaktan çekinmesinler" diyen Kelleci, öğrencilerin genellikle anlamadıkları soruyu ekrar okutmaya çekindiğini ve puan kaybettiklerini söylüyor. Kelleci, tercihler yapılırken de görme engelli öğrencilerin kendileri için çok anlamlı olmayan mühendislik gibi bölümler yerine, psikoloji, öğretmenlik gibi bölümleri işaretlemelerini öneriyor.

    ÖSS'yi protesto ettiler

    Ankara'nın çeşitli liselerinde okuyan bir grup öğrenci, ÖSS'yi protesto amacıyla eylem yaptı. Yüksel Caddesi'nde toplanan öğrenciler, çaldıkları trampetler eşliğinde sloganlar attı. Kendilerini "Yeni Demokratik Gençlik" olarak adlandıran grup adına konuşan bir öğrenci, ÖSS'yi eleştirerek eğitim sisteminin paralı eğitim anlayışı üzerine kurulduğunu savundu. Öğrencilerin eylemine destek veren Öğrenci Velileri Derneği Başkanı Enver Önder de yaptıkları eylem dolayısıyla gençleri kutladığını söyledi.



  • 12 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED