AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M

AK Partili vekilden rüşvet ihbar hattı

TBMM Başkanlık Divanı üyesi ve AK Parti Samsun Milletvekili Suat Kılıç, yasalara aykırı para talebinde bulunan kamu görevlilerinin kendisine ihbar edilmesini istedi. Yasalara aykırı para talebinde bulunan kamu görevlilerinin hiçbir çekince olmadan öncelikle mülki amirlere bildirilmesini isteyen Kılıç, şunları kaydetti:

"Ayrıca 0 312 420 52 04 no'lu telefon ile 0 312 420 66 53 no'lu faksa bildiriniz. İnandırıcılık için ihbar ve şikayetlerinizi gerçek isim, adres ve telefonla yapınız. Yerinde ve doğru şikayetleriniz takip edilecek, haklı talepleriniz doğrultusunda ilgili makamlar hareket geçirilerek, adli ve idari işlem süreçleri işletilecektir."


Temyiz edecek

'Hauptbahnof'tan Bir Trene Bindim' adlı kitap nedeniyle açılan davanın duruşmasında da söz alan Baykam, "Demin size verdiğim yazının, kararın açıklanmasından önce okunmasını istiyorum. Ben masumum. 40 yıl sonra çok önemli bir Türk yazarının başyapıtını Türkiye'ye kazandırdığım için gurur duyuyorum" dedi. Bedri Baykam'ı, TCK'nın 426. maddesinin 1. fıkrasında düzenlenen "Müstehcen yayın yapmak" suçundan bir kez daha 4 milyar 285 milyon 745 bin lira ağır para cezasına çarptıran hakim Efendiler, kitabın müsadere ve imha edilmesini de hükme bağladı. Öte yandan söz konusu metni basın mensuplarına okuyan Baykam, kararı temyiz edeceğini belirterek, suçluluğunu kabul etmediğini kaydetti.


Arif Sağ'a soruşturma

Mersin'in Tarsus ilçesi Yenice beldesinde geçen pazartesi akşamı verdiği konserde, "cemevi cümbüş yeri" dediği iddia edilen Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Necati Tayyar Taş'a "dürzi", hükümete de "güruh" diyen Türk Halk Müziği sanatçısı Arif Sağ hakkında Tarsus Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Bağcı, Arif Sağ'ın Yenice beldesindeki konuşması için inceleme başlattıklarını söyledi. Mersin Müftüsü Mazhar Bilgin ise bu sözlerin sadece Arif Sağ'ı bağladığını belirterek, bu tür suçlamaların Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğini bozan suçlamalar olduğunu kaydetti.


Kızılay ekibi yurda dönüyor

Irak'taki Türk Kızılayı ekibi, geçici bir süre için Türkiye'ye dönüyor. Irak'taki çalışmalarının bir kısmını tamamlayan ekip, öğle saatlerinde Kuzey Irak üzerinden Türkiye'ye hareket etti. Ekibin, önümüzdeki günlerde yeniden Irak'a geleceği bildirildi. Ekip Başkanı Ömer Taşlı, Türkiye'ye döndüklerinde Irak'ta yapılacak hastanelerin projelerini yetkililerle görüşeceklerini ayrıntılı bilgi vereceklerini söyledi. Taşlı, "Türk Kızılayı'nın en kısa sürede Bağdat ve Kerkük'te yaptıracağı hastanelerin çalışmalarına başlaması gerekiyor. Buradaki diğer ülkelerin Kızılay örgütleri en iyiyi yapabilmek için birbirleriyle yarış halindeler. Projeler hakkında bilgi vermek amacıyla yurda dönüyoruz" dedi


Web'de birinciliği İETT'nin sitesi aldı

DorukNet ve Microsoft Türkiye tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen "Altın Örümcek Web Yarışması''nda dereceye girenlere ödülleri törenle verildi. Birinciliği Rıdvan Aslan'ın Genel Müdürlüğü'nü yaptığı İETT, iett.gov.tr adresi ile alırken, ibb.gov.tr ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ikinci, ankaraemniyet.gov.tr ile Ankara Emniyet müdürlüğü üçüncü şeçildi. Parkorman'daki törende konuşan DorukNet Genel Müdürü Gökhan Erkman, bu yıl kurumsal ve kişisel web siteleri başlığı altında toplam 20 kategoride gerçekleştirilen yarışmaya, bin 382 web sitesinin başvurduğunu kaydetti. Yarışmanın, Türkçe web içeriğinin gelişmesine katkıda bulunan başarılı projelerin adını duyurmak amacıyla düzenlendiğini belirten Erkman, bilişim sektöründe yapılan yatırımları teşvik etmeyi de hedeflediklerini bildirdi.


SAVCININ İHBARI CİDDİYE ALINMADI

Neşter Operasyonu'nu başarıyla gerçekleştirerek, trilyonlarca liralık yolsuzluğu ortaya çıkaran DGM savcısı Ömer Süha Aldan'ın ilaç vurgunuyla ilgili cumhuriyet başsavcılıklarına ilettiği ihbar ve şikayetlerin, mahkemeler tarafından işleme bile konulmadığı ortaya çıktı. Neşter Operasyonu'nu yürüttüğü sırada sağlık sektöründeki ilaç vurgunuyla ilgili olarak birçok ihbarlar ve şikayet mektupları alan Savcı Buldan, bunlar çete suçu kapsamına girmediği için cumhuriyet başsavcılıklarına havale etti. Ancak bunca zaman geçmesine rağmen başsavcılıkların bu şikayetler hakkında herhangi bir işlem yapmadığı öğrenildi.


Pazar günü ÖSS için ek vapur seferi

Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ), 15 Haziran 'da yapılacak olan Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) için Adalar ve Boğaz Hattı'nda ek vapur seferleri düzenleyecek. Ek vapur sefer yerleri ve saatleri şöyle: Büyükada'dan saat 06.00'dan hareket edecek olan vapur saat 06.10'da Heybeliada, 06.25'de Burgazada, 06.40'da Kınalıada ve 07.10'da Kadıköy'e uğradıktan sonra 07.30'da Sirkeci'ye varacak. Boğaz Hattı'nda ise, 07.15'te Eminönü'nden Kadıköy'e ve Beşiktaş'tan Kadıköy'e, 07.30'da Anadolu Kavağı'ndan, Sarıyer'e ek vapur seferi yapılacak. n İSTANBUL


Münir Ceylan yeniden yargılanıyor

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 6. maddesinde yer alan "adil yargılanma hakkı" ihlal edildiği gerekçesiyle yeniden yargılanmasına karar verilen Petrol-İş Sendikası eski Genel Başkanı Münir Ceylan'ın yargılanmasına başlandı. İstanbul 1 No'lu DGM'deki duruşmaya, tutuksuz yargılanan Münir Ceylan katıldı. Duruşmada söz alan Ceylan beraatını isterken, avukatı Hasip Kaplan da, Türkiye tarafından imzalanan BM Siyasi ve Medeni Haklar Sözleşmesi'ne göre müvekkilinin beraat etmesi gerektiğini söyledi. Avukat Hasip Kaplan'ın sözünü ettiği sözleşmenin Türkiye tarafından kabul edilip edilmediğinin Dışişleri Bakanlığı'na sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.


Defense News: AK Parti savunma harcamalarını denetime alıyor

ABD'de yayınlanan savunma dergisi "Defense News", birinci sayfadan verdiği haberde, AK Parti hükümetinin "AB ile uyum" nedeniyle savunma harcamalarını denetim altına almak istediğini yazdı. Haberde, 1,6 milyar dolar tutarındaki erken ihbar uçağı AWACS projesıne ilişkin, Meclis'teki tartışmalar hatırlatıldı. Defense News'e göre hükümet, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nu genel bütçeye katmak istiyor. Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın denetimindeki bu fonda, alkol, tütün ve lüks eşya tüketiminden yapılan kesintilerle her yıl 1 milyar dolara yakın para toplanıyor ve bu paralar silah alımlarına harcanıyor. Haberde, hükümetin savunma alımlarını denetleme çabalarının, hükümetle TSK arasında gerilime yol açabileceği öne sürüldü.


Ermenilerin 'soykırım' iddiası Senatoda

Sözde Ermeni soykırımının tanınmasına yönelik bir tasarı, ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden sonra, üst kanat Senato'ya da sunuldu. Demokrat Parti New Jersey Senatörü Jon Corzine ve Cumhuriyetçi Parti Nevada Senatörü John Ensign tarafından Senato'ya sunulan tasarıda, ABD'nin, BM soykırım sözleşmesine taraf olmasının 15. yıldönümü anılırken, "ders alınması gereken geçmiş soykırımlar" arasında ''Ermeni soykırımı'' iddiasına da yer veriliyor. Tasarının, önce Senato adalet alt komitesinde ele alınması bekleniyor. ABD Temsilciler Meclisi'nin önünde de, 10 Nisan'da sunulan, 111 Amerikalı milletvekilinin destek verdiği aynı yöndeki tasarı yer alıyor.


Seçmeli derslerin dışındaki kitaplar bedava dağıtılacak

İlköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilere, seçmeli dersler dışındaki derslerin kitapları ücretsiz olarak dağıtılacak ve okullar, bu kitaplar konusunda seçim yapamayacak. Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları Yönetmeliği'ne, geçici bir madde eklendi. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik hükmüne göre, 2003-2004 öğretim yılına mahsus olmak üzere, resmi ilköğretim okullarında öğrenim gören öğrencilere, seçmeli ders kitapları dışında, Milli Eğitim Bakanlığı'nca satın alınarak parasız dağıtılacak ders kitapları için bu okullarda seçim yapılamayacak. Yine 2003-2004 öğretim yılına mahsus olmak üzere, ders kitaplarının fiyatları, bu ayın sonuna kadar Tebliğler Dergisi'nde yayımlanacak.


Âmâlara Kur'an kursu

Beyazay Derneği'nin görme özürlülere yönelik Kuran kursu, 23 Haziran- 28 Temmuz 2003 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Başvuruların erkekler için (212) 645 41 52, bayanlar için (216) 632 60 10 numaralı telefonlara yapılabileceği belirtildi.


20 bin öğretmen alınacak

Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen ihtiyacının karşılanması amacıyla gerçekleştirilecek Kamu Personeli Seçme Sınavı'na başvurular, dün sona erdi. 20 bin öğretmen kadrosuna atama yapılacak.


Yeni MEB yönetmeliği yürürlükte

Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici Atama ve Görevde Yükselme Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi. Yeni yönetmeliğe göre, yönetim kademeleri merkez, taşra ve yurt dışı olarak ayrılmadı. Yönetimde, tek kademelendirme yapıldı.


Fehmi Koru'ya, 'en iyi köşe yazarı' ödülü

Özel Feza Anadolu İletişim Meslek Lisesi öğrenci, öğretmen ve velileri, 2002-2003 eğitim-öğretim yılı içinde yaptıkları anketle yılın en başarılı iletişimcilerini belirlediler. Anket sonucunda, yazarımız Fehmi Koru, "yılın en iyi köşe yazarı" seçildi. Yurtdışında olduğu için Koru'nun ödülünü Yazı İşleri Koordinatörümüz Kadir Demirel, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanı Münevver Mertoğlu'ndan aldı. Yunus Emre Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Özel Feza Anadolu Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Yurduseven, Türk medyasının, ilkeli ve etik değerlere sahip basın özgürlüğünü savunan bireylere ihtiyacı olduğunu söyledi.

  • OKTAY MEHMET



  • 12 Haziran 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED