AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

E K O N O M İ
Kömürde Rusya'ya bağımlı değiliz

Türkiye'nin kömür ithalatında Rusya'ya ve Güney Afrika'ya olan bağımlılığı kömür standartlarının değiştirilmesi ile sona erdi. Daha önce ithal kömürde aranan yüzde 12-22 olan uçucu oranı, yüzde 10-28 aralığına çıkarılırken, en alt kalori seviyesi de 6 bin 200 olarak değiştirildi.

Akçe Kömürcülük'ün sahibi Hüseyin Akarçeşme, önceki kurallara göre geçerli olan standartlardaki kömürün ancak Rusya ve Güney Afrika'dan ithal edilebildiğini belirterek yeni standartların bu iki ülkeye olan bağımlılığın sona erdirdiğini söyledi. Yeni standartlarla Türkiye'nin sadece bu iki ülkeden değil dünyanın birçok ülkesinden kömür ithal edebilme imkanına kavuştuğunu kaydeden Akarçeşme, "Rusya ve Güney Afrika'ya yıllardan beri bağımlı kalmak haksız rekabet oluşturuyordu" dedi.

Kömür fiyatları düşebilir

Dünyada navlun haricinde kömür tonunun 37-45 dolar olduğunu belirten Hüseyin Akarçeşme, "Ancak Rusya geçen yıl sonunda taşıma hariç 45-52 dolardan kömür satarken, bu yıl 80-90 dolara çıkardı. Yeni uygulama ile fiyatlar da arz talep dengesine bağlı olarak rayına oturabilir" diye konuştu.

  • Yılmaz YILDIZ



  • 11 Kasım 2003
    Salı
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED