AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
Gaz soygunu bitti

Rusya ile doğalgaz alımı konusunda 11 aydır sürdürülen görüşmeler sonucunda varılan anlaşmayla, artık tek fiyattan ve daha ucuz gaz alacağız

Rusya'dan doğalgaz alımı konusunda yaşanan sorunların çözülmesi amacıyla 11 aydır BOTAŞ ile Rus gaz kurumu Gasprom'un pazarlama şirketi Gasexport arasında sürdürülen görüşmelere, imzalanan anlaşmayla son nokta kondu. Anlaşmayla, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı gaz fiyatında indirimi gidilirken, 4 farklı fiyat tek fiyata düşürüyor ve 'al ya da öde' zorunluğu kaldırılıyor.

Anlaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, uzlaşmanın iki ülkenin birbirine atfettiği önemin göstergesi olduğunu söyledi. Üç ayrı anlaşmada 4 farklı fiyattan gaz alındığını hatırlatan Güler, tek fiyattan gaz alınması üzerinde anlaşmaya varıldığını ve Avrupa'daki fiyatlarla rekabet edebilecek en uygun fiyatı elde ettiklerini kaydetti.

Turusgaz tasfiye edilecek

Bulgaristan üzerinden alınan doğalgaza aracılık eden Turusgaz şirketinin çok tartışıldığı ve yıprandığını, dolayısıyla bu şirketin faaliyetinin sonlandırılacağını açıklayan Güler, "8 milyar metreküp gazın 7,5 milyar metreküplük kısmını Gazexport'a temlik ediyoruz. Sadece 500 milyon metreküpü için yatırımları dolayısıyla bir süre devam edecek" dedi.

İhtiyaca göre gaz alacağız

Güler, "Yazın alacağımız doğalgaz miktarı kışınkinden daha az olacak. Ayrıca, 'al ya da öde' miktarlarında çok önemli avantajlar sağlamış bulunuyoruz. Rusya gibi çok önem verdiğimiz bir komşumuzla bundan sonraki yatırımlar ve ilişkilerimiz konusunda yep- yeni bir sayfa açılmış olacak. Böylece, ilişkilerimiz çok sağlıklı bir ortamda yürüyecektir" diye konuştu.

15 milyar ödeyecektik

Rakamlarla ilgili soruları, bunların açıklanmasının doğru olmayacağı gerekçesiyle cevaplamayan Bakan Güler, "Dünya Bankası'nın raporunda 'al ya da öde'den dolayı Türkiye'nin 10 yılda 15 milyar dolar ödemek zorunda kalacağı belirtiliyordu. Kaldırabileceğimiz miktar üzerinden anlaşma yaptık. Al ya da öde miktarında yapılan iyileştirmeyle bu ortadan kalktı" diye konuştu.

Gasexport Genel Müdürü Aleksandır Medvedev ise, anlaşmanın geçmişteki tüm problemlerin çözüldüğünü gösterdiğini söyledi. Medvedev, "Birşeyleri düzeltmek yerine, anlaşmamızı daha sağlam temellere oturtacak bir tanımlama getiriyoruz. Ortağımız BOTAŞ'ı imtiyazlı hale getirmiş oluyoruz" dedi. Medvedev, doğalgaz talep projeksiyonunu mantıklı seviyeye ulaştırmış bulunduklarını, sun'i marjlar yaratmayacak ortaklık ortaya çıktığını kaydetti.

  • HÜSEYİN ÖZAY, ANKARA

    Güler: Çatır çatır pazarlık yaptık

    BOTAŞ ile Rus Gaz Şirketi Gasexport arasında yapılan anlaşmayı Bakan Güler, "Çatır çatır pazarlık yaptık" sözleriyle özetledi. Toplantı sonrasında BOTAŞ Genel Müdürü Mehmet Bilgiç (solda) ve Rus yetkili Medvedev (sağda) el sıkıştı.

    Oyun nasıl bozuldu?

    Rusya ile 'gaz pazarlığı'nda anlaşmaya varılmasında, yolsuzluk iddialarıyla gündeme gelen Tunusgaz şirketinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın sessizce yaptığı 'hisse operasyonu' etkili oldu. Bakanlık, "komisyon için" ayrıldığı iddia edilen ve sonradan Gama'nın aldığı öğrenilen yüzde 4.4'lük hisse ile Gama'nın yüzde 15'lik hissesini aldı. Turusgaz'ın çoğunluk hisselerini ele geçiren Enerji Bakanlığı, Rusya'yı Turusgaz üzerinden alınan doğalgazda indirime gitme konusunda ikna etti.

    Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, Rusya'yı Turusgaz'dan alınan gazın fiyatının indirilmesi konusunda ikna edemeyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu şirketin hisseleriyle ilgili operasyon başlattı. Yıllık 8 milyar metreküp gazın alındığı Turusgaz şirketinin, yüzde 35'lik hissesi BOTAŞ'ta, yüzde 15'lik hissesi Gama'da, yüzde 46.4'lük hissesi Gazprom şirketinde, yüzde 4.4'lük hissesi de hamiline durumdaydı. Bu hisselerin, şirketin diğer ortağı Gama tarafından alındığı öğrenildi. Bakanlık, Gama ile elindeki tüm hisseler için masaya oturdu. Gama'ya, mobil santrallerini, Irak'a enerji satışında kullanmasının yolunu açan Bakanlık, şirketi yüzde 19.4'lük hissesini devretmeye ikna etti. Böylece, Enerji Bakanlığı, Turusgaz hisselerin 54.4'üne sahip oldu. Bunun üzerine Rusya da, Türkiye'nin Turusgaz aracılığı ile Balkanlar üzerinden almakta olduğu gazın miktarının 500 miyon metreküpe düşürülmesini ve fiyatında indirime gitmeyi kabul etmek zorunda kaldı.



  • 20 Kasım 2003
    Perşembe
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Ramazan | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Karikatür | Çocuk

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED