AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

G Ü N D E M
POAŞ'a inceleme

Başbakanlık Teftiş Kurulu, İş Bankası-Aydın Doğan Grubu tarafından satın alınan Petrol Ofisi AŞ'nin satışıyla ilgili inceleme başlattı. Başbakan Erdoğan da incelemeyi onayladı.

Son yılların ençok tartışılan özelleştirme ihalelerinden biri olan POAŞ ihalesi mercek altına alındı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayı üzerine, Başbakanlık Teftiş Kurulu, Türkiye İş Bankası-Doğan Grubu tarafından satın alınan POAŞ (Petrol Ofisi AŞ)'ın satışıyla ilgili inceleme başlattı. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, POAŞ'ın satışıyla ilgili usulsüzlük iddialarının Başbakanlık Teftiş Kurulu tarafından araştırılmasını istedi. Başbakan Tayyip Erdoğan da, Şener'in inceleme teklifini onayladı. Bunun üzerine Başbakanlık Teftiş Kurulu harekete geçti ve olayın incelenmesi için müfettiş görevlendirdi. Müfettişler halen, İş Bankası-Doğan Grubu tarafından satın alınan POAŞ ihalesinin tüm aşamalarını inceliyor. Müfettişlerin ağırlıklı olarak çalışmalarını Özelleştirme İdaresi çerçevesinde yürüttüğü kaydedildi.

Gündemden hiç düşmedi

POAŞ, son dönemde yolsuzluk ve usulsüzlük iddiaları ile gündeme geliyor. POAŞ'ın yüzde 51'lik hissesi, 1,2 milyar dolara İş Bankası ve Doğan Holding tarafından kurulan İş Doğan Petrol Yatırımları AŞ tarafından satın alınmıştı. Bu ihaleden sonra, 20 Mart 2002 tarihinde, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) portföyünden yapılan halka arz işlemi, 26400 lira ile 30000 lira aralığından, İMKB Toptan Satışlar Pazarı'nda yapılarak tamamlandı. Halka arz sonrasında ÖİB'nin payı yüzde 25,8'e düşmüş, halka açık kısım yüzde 23,2'e yükselmişti. Bu satışın ardından, ÖİB'nın portföyünde kalan POAŞ, sermayesinin yüzde 25,8'ine karşılık gelen kısmın İş-Doğan'a satışı Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 16. 07. 2002 tarih ve 2002/41 sayılı kararı ile uygun görülerek, satışa ilişkin Hisse Satış Sözleşmesi 31. 07. 2002 tarihinde imzalandı.

Birleşme kararı tartışıldı

POAŞ'ın satışıyla ilgili her aşamada usulsüzlük iddiaları gündeme geldi. POAŞ ile İş Doğan AŞ'nin birleştirilmesi kararı alındı. Bu yöntemle, İş Doğan AŞ'nin milyarlarca dolarlık borcunu karlı şirket olan Petrol Ofisi'ne yıkıldığı öne sürüldü. Yine, POAŞ'ın özelleştirilmesinde yer alan altın hissenin kaldırılmasında usulsüzlük yapıldığı da iddia edildi. POAŞ'ın, yüzde 25'lik hissesinin satışında da usulsüzlükler olduğu öne sürüldü.

POAŞ: Birleşmemiz tamamen yasal

Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ) tarafından yapılan açıklamada ödediği vergilerle ilgili dün Sabah gazetesinde yayınlanan haberlerin yanıltıcı olduğunu belirtilerek, "Geçtiğimiz yıl Türk hazinesine 3,4 katirlyon lira vergi ödemiş olan POAŞ hakkında yanlış bilgi verilmektedir" denildi. POAŞ tarafından yapılan yazılı açıklamada İş Bankası ve Doğan Holding ortaklığı ile toplam 700 milyon dolar özkaynakla Türkiye'nin en büyük özelleştirmesi sonucu POAŞ'ın satın alındığı kaydedilerek bu birleşmenin devletin ilgili kurumlarının bilgisi dahilinde ve tamamen yasal bir şekilde gerçekleştirildiği ifade edildi. Daha önce de bu tür birleşmelerin yaşandığının örneklerle hatırlatıldığı açıklamada, şuyle denildi: "POAŞ isminin haksız ithamlara karıştırılmasını esefle karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl Türk hazinesine 3,4 katrilyon lira vergi veren ve 2003 yılında 4,6 katrilyon lira vergi vermeyi hedefleyen POAŞ hakkında yanlış bilgiler verilmektedir."

  • HÜSEYİN ÖZAY ANKARA

  •  
    Savaş, yolsuzlukları anlattı
    Eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'na bilgilerini aktardı
    '61 yaş'a jet durdurma!
    Anayasa Mahkemesi, emeklilik yaşını 65'ten 61'e indiren yasanın yürürlüğünü durdurdu. Anayasa Mahkemesi, emekli edilenlerin durumu hakkında idari yargının karar vereceğini bildirdi.
    Bakan kaynak arıyor
    Okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı bütçesine yeteri kadar pay ayrılmaması üzerine, Bakan Hüseyin Çelik özel sektörden destek istedi.
    Bu sokaklar gezilir
    TİNERCİLER büyük tehlike
    Tinerci terörüyle gündeme gelen sokak çocuklarının büyük tehlike arz ettiği belirtilerek, bu konuda devlete ve ailelere büyük görevler düştüğü vurgulandı.
    Eti Holding büyüteçte
    Yılmaz'dan açıklama
    Berdibek'in çadır isyanı
    İnterpro Bilişim Ödülleri verildi
    KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, çağdaş uygarlığın önüne geçmek için, bilişim teknolojisinin altın bir fırsat sunduğunu söyledi. "Interpro Bilişim Ödülleri 2001-2002", Grand Cevahir Otel'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül töreninde konuşan Bakan Mumcu yönetilebiliyor olmak için, biliyor, değiştirilebiliyor, entegre bir ağ sistemi içinde ulaşılabiliyor olmak gerektiğini kaydederek "Bilişim teknolojisi, devlete bu imkanı sunuyor" dedi. Interpro Genel Müdürü Zafer Kurdakul da Bilişim Ödülleri'ne başvuruların rekor derecede arttığını, proje sayısının 261'e ulaştığını söyledi.. Konuşmaların ardından, ödüller sahiplerine verildi.
    9 Mayıs 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED