AYDINLIK TÜRKİYE'NİN HABERCİSİ

H A Y A T
SARS ABD oyunu mu?

"Geleceğin 'Amerika'sı olacağı kesin olan Çin'in, SARS virüsü ile Amerika tarafından biyolojik saldırıya uğratılmış olabileceği iddia ediliyor...

  • ÜRÜN DİRİER İSTANBUL
    Kullanımı, zararları ve geniş kitleleri etkilemesi, bilimsel gelişmeler doğrultusunda artan biyolojik silahlar, diğer silahlara göre daha ucuz olması ve daha kolay kullanılması nedeniyle büyük bir tehdit oluşturmaya devam ederken, Avustralyalı gazeteci Wendy Barnaby tarafından yazılan ve Timaş Yayınları arasında çıkan "Virüs Saldırıyor" adlı kitapta, SARS virüsünün, ABD tarafından üretilip Çin'e gönderilmiş olabileceği görüşüne yer veriliyor.

    SARS ABD kaynaklı olabilir

    Biyolojik silahların, "fakir ülkelerin nükleer silahı" olarak adlandırıldığını belirten Barnaby'ye göre, bu silahlar, fiziksel zararından çok kitleler üzerinde psikolojik bunalımlara yol açarak zarar verir. Yazar, şu ürpertici görüşü dile getiriyor: "Ulusal güçlerin saf dışı bırakılması, biyolojik silahların en vahşice kullanıldığı ve toplu kıyımlara yol açtığı alandır. Buna göre, büyük bir güce sahip olan ve bazı görüşlerce geleceğin 'Amerika'sı olacağı kesin olan Çin'in de SARS virüsü ile Amerika tarafından böyle bir biyolojik saldırıya uğratılmış olması mümkün gibi görünüyor".

    Ticari amaçlı kullanılıyor

    Biyolojik silahların, ticari amaçlar için kullanıldığına dair, yazarın verdiği örnek de oldukça ilginç: "Birkaç yıl öncesinin korkulu rüyası olan şarbon, mektubun içine konarak hava yoluyla bulaşabiliyordu. Biyolojik silahlar ticari amaçlar için de kullanıldı. Kârlarının California şaraplarının artan popülaritesi nedeniyle sınırlanmasına kızan bir grup Avrupalı şarap üreticisi, turist olarak ABD'ye ayak basar ve asma bahçelerine giderek, bağları mahvedecek ilaçlar atar."

    Kamboçya'da gizemli hastalık

    Kamboçya'da, belirtileri akut solunum yetmezliği sendromuna (SARS) benzeyen yeni bir gizemli hastalık can alıyor. Kamboçya'nın uzak ormanlık alanlarından, Vietnam sınırında bulunan Borghok ve Ping köylerinde bu hastalıktan 7 kişi öldü. Batılı ve Kamboçyalı doktorların haftalardır devam eden araştırmalarının ardından hastalığın SARS olmadığı belirtildi.

    Bu hastalığın, ateş, öksürük ve solunum sorunları gibi SARS ile benzer belirtiler gösterdiği, ancak SARS vakalarından farklı olarak bu hastalığa yakalananlarda ishal görüldüğü, beyaz kan hücrelerinin sayısının da normal olarak devam ettiği belirtiliyor.

    479 KURBAN

    Çin		224
    Hong Kong	208
    Singapur	27 
    Kanada	 	23 
    Tayvan		14 
    Vietnam		5 
    Tayland		2 
    Malezya		2 
    Filipinler	2 
    Toplam		506

  •  
    SARS en çok yaşlıları etkiliyor
    Dünya Sağlık Örgütü, SARS hastalığına yakalanarak hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun ileri yaştaki hastalar olduğunu açıkladı.
    İnsan ömrünün yarısı heba oluyor
    Yüksek tansiyonu olan kişiler daha çok horluyor
    Türk Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Vakfı Başkanı Prof. Dr. İrfan Devranoğlu, yüksek tansiyonun, aşırı horlayan kişilerde, horlamayan kişilere göre daha sık görüldüğünü söyledi. Devranoğlu, horlamanın birçok tipinin tedavi edilebileceğini ifade ederek, iyi bir adale tonusu kazanmak için spor yapılmasını tavsiye etti
    Saddam'ın çöküşü film olacak
    Yaklaşık 10 yıldır Washington'da yaşayan Mısırlı Muhammed Abdülselam adlı yapımcı, Saddam rejiminin çöküşüyle ilgili bir film çekeceğini açıkladı. Bu konuda Amerikalı bir rejisörle anlaştığını belirten Abdülselam, söz konusu filmde Mısırlı kadın oyuncu Nehle Felame'nin Saddam'ın sevgilisi rolünü üstleneceğini söyledi.
    'O ŞİMDİ ASKER' SEVİLDİ
    Türk izleyicisi, vatani görevini bedelli olarak yapan bir grup askerin ilginç hikayesini sevdi. Sinemalarda 46 günde 1 milyon 444 bin 309 kişiye ulaşan ''O Şimdi Asker'', ''Vizontele''nin rekoruna doğru hızla koşuyor. Film, bu süre içerisinde 7 trilyon 148 milyar 860 milyon lira gişe hasılatı bıraktı. Gösterimi devam eden yapım, şimdiden bu seyirci sayısıyla Türkiye'de tüm zamanların en çok izlenen dördüncü yapımı koltuğuna yerleşti.
    9 Mayıs 2003
    Cuma
     
    Künye
    Temsilcilikler
    Abone Formu
    Mesaj Formu
    Ana Sayfa | Gündem | Politika | Ekonomi | Dünya
    Kültür | Spor | Yazarlar | Televizyon | Hayat | Arşiv
    Bilişim
    | Dizi | Röportaj | Karikatür

    Bu sitede yayınlanan tüm materyalin HER HAKKI MAHFUZDUR. Kaynak gösterilmeden çoğaltılamaz.
    © ALL RIGHTS RESERVED